Ege Postası
Geri

İzBB'nin mühürlediği Aliağa Termik Santrali'ne tepki sürüyor: İzin veren yetkililer cezalandırılsın

İzmir’in Aliağa’da tüm hukuki kazanımlara rağmen çalışmaya devam eden Aliağa Termik Santrali ruhsatsız faaliyet gösterdiği gerekçesiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından mühürlendi. change.org/AliagaSantral adresinde başlatılan kampanya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın mahkeme kararlarını uygulayarak Aliağa Termik Santrali’ni kapatmasını talep ediyor.
İzBB'nin mühürlediği Aliağa Termik Santrali'ne tepki sürüyor: İzin veren yetkililer cezalandırılsın
Haberler / İzmir
6 Mart 2025 Perşembe 14:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir’in Aliağa ilçesinde yıllardır çevreye ve halk sağlığına geri dönülemez zararlar veren termik santralin kurulmaması ve ardından da kapatılması için yıllardır verilen mücadelede önemli bir gelişme yaşandı ve ruhsatsız faaliyet gösteren termik santrale İzmir Büyükşehir Belediyesi faaliyetten men kararı verdi. Fakat hala Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın da mahkeme kararını uygulaması bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi’nin 2023’te hak ihlali tespit etmesine ve İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin 2024 yılında tüm ÇED olumlu kararlarını iptal etmesine rağmen santral çalışmaya devam etti, karar uygulanmadı. Hukukçular ve çevre aktivistleri, yetkililerin Anayasa’nın 138. maddesi gereği mahkeme kararlarını gecikmeksizin uygulaması gerektiğini belirtti.

İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin verdiği ÇED iptal kararı 5 Şubat’ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na tebliğ edildi. Ancak, mahkeme kararının uygulanması beklenirken  şirketin yeni ÇED raporu ile başvurusu üzerine 14 Şubat’ta Bakanlık bünyesinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplandı ve raporu uygun bularak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na iletti.

“Bilimle, hukukla, aklımızla alay eden bu ÇED raporu kabul edilemez”

Av. Arif Ali Cangı: "Termik santralın kül ve cüruf atıkları, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına yol açtı, ihlal kararından sonra İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin iptal kararının gerekçesini oluşturdu. Termik santral atıklarının insan ve çevre sağlığı için büyük bir tehdit oluşturduğu bilimsel olarak tartışmasızdır. Buna rağmen 2009/7 sayılı genelgeyle alelacele düzenlenen ÇED raporunda  termik santral atıkları için  tehlikesiz endüstriyel atık dendi. Bilimle, hukukla, aklımızla alay eden bu ÇED raporu kabul edilemez. ÇED olumlu kararı iptal edilen Aliağa Termik Santrali, diğer izin ve ruhsatları geri alınarak derhal kapatılmalıdır." açıklamasında bulundu.

Aliağa’da hava kirliliği artıyor: “Biz termik santralin çok sıkıntısını çektik.”

Aliağa, İzmir’de hava kirliliği seviyesinin en yüksek olduğu bölgelerden biri olarak biliniyor. Ağır sanayi tesislerinin yoğun olduğu ilçede, kömürlü termik santralin faaliyetleri nedeniyle hava kalitesi daha da kötüleşiyor. Uzmanlar, santralden kaynaklanan kirliliğin halk sağlığı tehdit edecek boyuta ulaştığını ifade ediyor.

Aliağa Termik Santrali’nden etkilenen bölgelerden olan Foça’da, Yeniköy Mahalle Muhtarı Hasan Ercan: “Biz termik santralin çok sıkıntısını çektik. Zeytinimiz, üzüm bağlarımız var bizim burada, bunlara zarar veriyor. Biz sağlıklı şekilde köyümüzde yaşamak istiyoruz. Zaten yeteri kadar kirlettiler. Bundan sonra daha fazla kirlenmesini istemiyoruz ve olmaması için de elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi. 

Kötü hava koşullarının sağlıklarını doğrudan etkilediğini ifade eden bölge sakinlerinden Özgür Kütükçü ise, “Her ailede birkaç kanser vakası var. Zaten Aliağa’nın kirlilik raporlarını açıklamıyorlar. Mecliste soru önergeleri verildi ama hala bimiyoruz ne kadar kirletici var.” 

Hukuki kararlara istinaden Bakanlığın santrali en geç 7 Mart’a kadar kapatması gerektiğini vurgulayan EGEÇEP’den Av. İpek Sarıca: “Bakanlık bu yeni ÇED sürecine olumsuz görüş vermeli ve aslında kazanılmış olan davanın gereğini yerine getirmelidir. Ayrıca bugüne kadar mahkeme kararları ve ruhsat eksikliğine rağmen santralin çalışmasına izin veren yetkililer hakkında da cezai işlem yapılmalı.” açıklamasında bulundu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası