İZMİR- Proje ile kurum ve toplum temelli erken çocukluk hizmetlerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Projenin pilot illerinden biri olan İzmir, erken çocukluk hizmetlerinin yaygınlaştırılması için gerçekleştirilen Toplumsal Seferberlik etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.
Erken çocukluk hizmetlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik hayata geçirilecek Toplumsal Seferberlik Kampanyası 06.03.2013 Çarşamba günü İzmir’de başladı.
İzmir Toplumsal Seferberlik Kampanyası faaliyetlerinin ilk gününde İzmir Valiliği’nin ev sahipliği yaptığı ve ilgili tüm kamu kurumu temsilcileri, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinin katıldığı İzmir Toplumsal Seferberlik Faaliyetleri için "Eylem Planı” çalıştayı gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılış oturumunda ilk konuşmayı T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Grup Başkanı Sayın Tuncay Morkoç yaptı. Morkoç konuşmasında; Proje kapsamında 3 yılda kat edilen mesafe konusunda bilgi verdi. Okul öncesi eğitime ayrılan kaynağın yeterli olduğunu ama illerde okul yapacak arsa konusunda sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Morkoç, İzmir kurum, kuruluşlarından ve hayırseverlerden arsa ya da kullanılmayan binaları okul öncesi eğitim kurumları olarak kullanılması için tahsis edilmesi hususunda destek beklediklerini” vurguladı.
Çalıştayın ikinci konuşmasını yapan UNICEF İletişim Bölüm Başkanı Sayın Sema Hosta; “hiçbir yatırımın bire onyedi kazandırmadığını, erken çocukluk eğitimi hem öğrenciye hem ülke ekonomisine katkı sağladığını ifade etti. " Hosta, “Bildiğiniz gibi kadınlar eğitim hizmetlerinden yararlanmada dezavantajlı kesimi oluşturuyor. Erken eğitim hizmetlerinin yaygınlaştırılması kadınların iş gücüne katılımının önünü açar. Kız çocuklarının erken başlayan eğitim süreci, ilkokul - ortaokul - yüksek eğitime devam etmelerini sağlayan önemli bir başlangıç oluyor. Bu sayede kadınların eğitim alarak çalışma hayatına katılmaları ekonomik gelişme için itici güç oluyor” dedi.
İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Vefa Bardakçı konuşmasında; “Okul Öncesi Eğitim” konusunda hedeflerinin %100 okullaşma olduğunu, Sayın Valinin de emirleri doğrultusunda %23’lerde olan okul öncesi oranlarını yaptıkları çalışma ile kısa sürede %50’lara çıkardıklarını, çalışmaların çağ nüfusu ve ihtiyaçlarının tespitleri üzerine yoğunlaştığını ve bu tespitler çerçevesinde eylem planlarını hazırladıklarını ifade etti. "Bizim özellikle üzerinde durmamız gereken konu, çalışmayan annelere de bu hizmetin çocuklarının geleceği için neden önemli olduğunu anlatmak" dedi.
İzmir Valisi Mustafa Cahit KIRAÇ yaptığı konuşmada; “Nüfusunun yarısının çocuk olduğu hatta bazı Avrupa ülkeleri nüfusu kadar çocuğumuzun olduğu ülkemizde ve günümüz şartlarında eğitim vazgeçilemez. Bunun içinde zihinsel gelişimin %80’sinin oluştuğu okul öncesi çağ nüfusunun okullaşma oranlarında %100 yakalamak çocuklarımızı sağlıklı, ülkesine yararlı vatandaşlar olarak yetiştirmemiz için kritik önemdedir.” dedi.
Çalıştayın öğleden sonraki oturumunda ise kurum ve kuruş temsilcileri İzmir için kapsamlı bir Eylem Planı taslağı hazırladı. Hazırlanacak Eylem Planı çerçevesinde hayata geçirilecek faaliyetler ile yerel kaynakların daha etkin şekilde kullanılması sağlanacak ve İzmir’de toplum temelli erken çocukluk hizmetlerini yaygınlaştırmak, okul öncesi eğitime erişimi olmayan dezavantajlı çocukların da nitelikli okul öncesi eğitim hizmetlerinden faydalanmasını kolaylaştırmak için bir adım daha atılmış olacak.