Ege Postası
Geri

İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz: Fiilen gözaltı uygulaması yapıldı!

Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararına rağmen Galatasaray Meydanı'na çıkmalarına izin verilmeyen Cumartesi Anneleri'ne destek verdikleri için ablukaya alınan 16 baronun başkan ve yöneticilerinin Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapması da polis müdahalesiyle engellendi. Baro yöneticileri açıklama yapamadı. Abluka altında kalan baro başkanlarından İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz, “16 baro başkanı ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımız da dakikalarca sıcağın altında, güneşin altında fiilen gözaltına alındılar. Gözaltı uygulaması yapıldı” dedi.
İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz: Fiilen gözaltı uygulaması yapıldı!
Haberler / Güncel
22 Temmuz 2023 Cumartesi 17:58
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararına karşın 956’ncı haftada da polis tarafından engellendi. Eyleme 16 baro adına katılan 13 başkan ve 6 yönetici bir süre abluka altında tutulurken, 24 kişi gözaltına alındı.

Bunun üzerine 16 baronun başkan ve yöneticileri, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını talep etmek ve gözaltındaki kayıplarla ilgili Cumartesi Anneleri'ne verdikleri desteği dile getirmek için İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'nde bulunan yerleşkesinin önünde açıklama yapmak istedi. Bu açıklamanın duyurulmasının ardından derhal Fatih Kaymakamlığı, ilçede; gösteri, yürüyüş ve her türlü eyleme yönelik yasak kararı aldı. 

Bunun üzerine, gözaltına alınan 24 kayıp yakını ve hak savunucusunun bir an önce serbest kalması için İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü önünde açıklama yapmak isteyen 16 barodan başkan ve yöneticilere polis müdahale etti.  

Baro başkan ve yöneticileri İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'nün önüne yaklaştırılmadı. Vatan Caddesi başta olmak üzere meydana çıkan sokaklar polis tarafından bariyerler kurularak kapatıldı. Polis, kalkanlarla yan yana dizilerek Vatan Emniyet önündeki caddeyi de kapattı.

Baro başkanları ablukaya alınırken, eylemi takip eden gazetecilerin çekim yapmaları engellenerek bölgeden uzaklaştırıldı.

Abluka altında kalan baro yöneticilerinden, İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“SICAĞIN ALTINDA, GÜNEŞİN ALTINDA FİİLEN GÖZALTI UYGULAMASI YAPILDI”

“Bugün İstanbul'dayız. Cumartesi Annelerinin eylem günü. Hak arama özgürlüğünü ve ifade özgürlüğünü ortaya koymak suretiyle kayıplarının bulunmasını ve bu kayıplara sebep olanların cezalandırılmasını isteyen Cumartesi İnsanları bugün yine bir eylem yapmak üzere İstanbul Barosu'nun önüne geldiler ve biz de buradaydı 16 ilin barosu baro başkanı ve yönetim kurulu üyelerinden bazı meslektaşlarımız burada. Cumartesi insanlarına destek olmak ve hak arama özgürlüğünün hak mücadelesinin yanında bulunmak üzere buradaydık. Ancak saat 11:30 sularında başlayan bu eyleme çok ciddi bir polis müdahalesi gerçekleştirildi. Cumartesi Anneleri gönüllü olarak kendilerinden gözaltı araçlarına binmek isterken dahi hırpalandılar. Kendilerine şiddet uygulandı. Plastik kelepçeler takıldı. Aynı zamanda değişik illerden gelen 16 baro başkanı ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımız da dakikalarca sıcağın altında, güneşin altında fiilen gözaltına alındılar. Gözaltı uygulaması yapıldı

“MÜDAHALENİN YAPILMAMASI GEREKTİĞİ YÖNÜNDE İKİ KARAR VAR”

Anayasa Mahkemesi'nin iki kararı var. Bu kararların da Cumartesi Annelerinin Cumartesi insanlarının eylemlerinin hak mücadelesi olduğu ve bununla İlgili herhangi bir müdahalenin yapılmaması gerektiği yönünde iki karar var. Ve bu kararlar ilgili kaymakamlığa, Beyoğlu Kaymakamlığına tebliğ edilmiş olmasına rağmen Anayasa Mahkemesi'nin bu bağlayıcı kararlarına uymayan yönetim, idare ve emniyet mensupları ne yazık ki bugün de cumartesi insanlarına müdahale ettiler. Kelepçelediler. Sürükleyerek otobüse bindirdiler. Gözaltına aldılar. Ve emniyete götürdüler. Evet. Bu ülkede hak mücadelesini yapmak çok zor. Hak mücadelesi vermek gerçekten meşakkatli. Her an gözaltına alınıp alınma, tutuklanma ve yıllarca ceza tutsak kalmak gibi bir tehlikeyle karşı karşıyasınız. Oysa Anayasa’nın 17. maddesi çok açık. Yaşam hakkı. 26. maddesi çok açık. Düşünce ve kanaat özgürlüğü. 14. maddesi çok açık. İfade özgürlüğünün uzantısı. Bütün bunlar göz ardı edilerek insanların, yurttaşların haklarını uygulamaları ve sokakta haklarını aramalarının önünde çok ciddi bir engel var. İşte biz bu engelin farkındalığını yaratmak toplumda insanlarımızda STK'lar üzerinde barolar üzerinde, avukatlar üzerinde oluşturulmaya çalışılan korku imparatorluğuna, toplumun dikkatini çekmek bugün buradaydık. Biz İzmir Barosu olarak ve diğer baro başkanları olarak baro yönetim kurulları olarak topyekûn bu mücadeleye bundan sonra da hiçbir şekilde yılmadan vazgeçmeden devam edeceğiz.” (ANKA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası