Ege Postası
Geri

İzmir Barosu'ndan Can Atalay çağrısı: Serbest bırakılsın!

İzmir Barosu, milletvekili seçilen ancak cezaevinde tutuklu olmaya devam eden Can Atalay'ın serbest bırakılması gerektiği konusunda çağrıda bulundu.
İzmir Barosu'ndan Can Atalay çağrısı: Serbest bırakılsın!
Haberler / İzmir
2 Haziran 2023 Cuma 10:45
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Gezi tutuklusu Can Atalay, TİP'ten milletvekili adayı olarak gösterilmiş ve Hatay milletvekili olarak seçilmişti. Ancak tutuklu bulunan Atalay henüz serbest bırakılmadı.

Konu ile ilgili İzmir Barosu, "Milletvekili dokunulmazlığı ihlal edildiği gibi, halkın iradesi de yok sayılmaktadır." açıklaması yaptı.

İzmir Barosu'nun açıklaması şöyle: "14 Mayıs 2023'de yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nde Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay Milletvekili seçilen ve halen Silivri'deki Marmara Cezaevi'nde tutuklu bulunan meslektaşımız Şerafettin Can Atalay, seçim sonuçlarının kesinleşmesine ve avukatları tarafından mazbatası alınmış olmasına rağmen hâlâ tahliye edilmemiştir.

Anayasa’nın 83. maddesi; "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz." hükmünü içermektedir.

Halkın iradesi yok sayılıyor

Anayasa’nın bu açık hükmüne rağmen, Yargıtay'a yapılan başvuru hakkında henüz karar verilmemesi  ve Av. Ş. Can Atalay'ın halen cezaevinde tutulması hem Anayasal hem de Türk Ceza Kanunu kapsamında suç niteliği taşımaktadır. Milletvekili dokunulmazlığı ihlal edildiği gibi, halkın iradesi de yok sayılmaktadır.

Bir an önce serbest bırakılmalı

Bu ülke tarihinin en demokratik, yaratıcı, eşitlikçi ve en kapsayıcı barışçıl kitlesel hareketi olan Gezi Direnişi gerekçe gösterilerek, 6 yıl sonra açılan davada, diğer sanıklarla birlikte önce beraat eden sonrasında yürütmenin yargıya müdahalesi sonucu tekrar yargılanıp hapis cezasına mahkum edilen meslektaşımızın siyasi hakları ihlal edilmekte, siyasi faaliyette bulunma hakkı engellenmektedir.

Hiçbir koşulda ve hiçbir zaman hukukun üstünlüğü mücadelesinden vazgeçmeyen İzmir Barosu olarak, meslektaşımız Av. Ş. Can Atalay'ın bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz."

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası