İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Delice (Dünya Gurme Kentler Birliği) ve Alsancak Dostlar Fırını birlikteliğiyle "Geçmişten Günümüze Boyoz" temasıyla 'İzmir Boyoz Günleri' başladı. İTO Meclis Salonu'nda boyoz için uzmanların katıldığı toplantı yapıldı. Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı aziz Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş İTO üyeleri, akademisyenler, İEÜ Mutfak Sanatları bölümü öğrencileri katıldı. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 25 yıldır başkanlığını yaptığı İTO'nu meclis salonunda hiç bu kadar lezzetli bir toplantı yapmadıklarını, İzmir'in boyozunun bir gün tanıtımını yapacaklarının da hiç akıllarından geçmediğini söyledi. Baba mesleği Dostlar Fırını'na sahip çıkan Berrin Akar Rasuli'nin profesyonel yaşama girip boyozun tanıtımı için önemli adımlar attığını belirtti.
Demirtaş “8500 yıllık kentin Agora, Kadifekale ve benzeri zenginlikleri var. Ancak bir de damağımıza hitap eden kısmı var. Anandolu'dan geçen tüm medeniyetlerin mirasi bir mutfak var. Boyoz' ya da İspanyolca yazılışı ile Bollos 'küçük somun' anlamına gelen 'bollo' kelimesinin çoğuludur. İzmir'e 1492 yılında İspanya'dan gelen Sefaradlar ile boyoz da gelmişti" dedi. Demirtaş, belirli bir coğrafi yöre veya alan bölge adı ile anılan ürünlerin korunmasını sağlayan gerçek veya tüzel kişilere devlet tarafından ürün üzerinde tekel hakkı verilmesi olan “Coğrafi işaret tesciliöni boyoz için almak üzere Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduklarını söyledi. Resmi Gazete'de 3 Temmuz'da yayınlanan, 6 ay askıda kaldıktan sonra 2017 yılı başında boyozun tescili İzmir için alınacağını belirten Demirtaş, "Tulum peyniri, İzmir kumrusu, lokma için de girişimde bulunduk. Boyoz tescili sonrası ilgilenen üyelere boyoz adını kullanma hakkını vereceğiz. Gerektiği gibi yapmayanlara, tarife uymaları konusunda uyarı yapacak, eğitim vereceğiz. Gelecek nesillere ilk günkü tadıyla taşıyacağız. İzmir'in çok tahıllı karışımı ekmeğin üretim için de formülü fırınlara veriyoruz" dedi.
Dünya Gurme Şehirler Birliği'ne İzmir'in üye olduğunu, Gastronomi Kongresi'nin ikinci kez düzenleneceğini belirten Demirtaş, "İzmir Büyükşehir Belediyesi desteğiyle Lokanta İzmir projemiz var. Kıyı Ege Yemekleri kitabı çıkartacağız. Egean Restoran adı ile bu kitabı yayınlandıktan sonra Parist'te lokanta açmak istiyoruz. Sonra Londra, Tokyo devam eder diye düşünüyorum" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocağlu, konuşmasında kentteki tüm sektörlerin boyoza etkisinin olacağını söyledi. İzmir'in her sektörde büyüyeceğini ancak esas sıçramayı hizmet ve turizm sektörünün çeşitlendirilmesiyle gerçekleştireceğini belirten Kocaoğlu, Ege mutfağının da bu kapsamda önemine dikkat çekti. Kocaoğlu, “ Konu boyozu parlatmak meselesidir. Dostlar Fırını sahibi Berrin Hanım bir rol modeldir. Eğitimini yapmış, baba mesleğine sahip çıkmış, boyozu marka haline getirmek istiyor. Bugünkü dünyayı tanıyarak yenilikler, çıkışlar bulmak gençler işidir. Biz de tutuculuk yapmadan önlerini açmalıyız. Destek vermeliyiz" dedi.
Açılış konuşmasında sonra “Boyoz'un kriterleri ve üretim şartları", “İzmir'in simgesel lezzeti boyozö adlı oturumlarda Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Fahri Yemişçioğlu, Gurme Şef Ahmet Gözelyağdöken, araştırmacı yazar Nejat Yentürk boyozla ilgili bilgiler verdi.
İzmir Boyoz Günleri, Pazar günün kadar sokak ve müzik etkinlikleri ile sürecek. İzmirlilere boyoz ikram edilecek.