Ege Postası
Geri

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde gündem EXPO ve Bütçe

İzmir’de CHP ve AK Parti’yi karşı karşıya getiren ve tartışmalara neden olmasının yanında yargıya da taşınan EXPO tartışmaları sil baştan yeniden yaşandıİzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in geçtiğimiz yıl ‘müjde’ olarak duyurduğu ve İzmir'in 2026 yılında ev sahipliği yapmaya hak kazandığı Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO’sunun planları İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında yeniden gündeme geldi ve EXPO planlarına ilişkin tartışmalar sil baştan yeniden yaşandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde gündem EXPO ve Bütçe
Haberler / Yerel Yönetimler
10 Mayıs 2023 Çarşamba 18:59
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ALİ ÇATALBAŞ- EGE POSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı olağan toplantısının ikinci birleşimi Tunç Soyer’in yokluğunda başkan vekili Mustafa Özuslu başkanlığında 14 Mayıs seçimleri öncesi son kez toplandı. 

14 Mayıs seçimlerine 4 gün kala İzmir Büyükşehir Meclisinde gündem EXPO 2026 arazisi oldu. Mahkeme kararı ile mecliste sözlü tartışmalar yaşanırken ‘15 Mayıs’ta Abbas yolcu’ polemiği yaşandı. 

EXPO 2026 alanı konusunda mecliste konuşan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız; “Burada mahkemenin verildiği karar ve bilirkişi raporu var. Yeşil yapacağım dediğiniz yerde yeşil kaybolacak. Orada 7 tane mahalleyi kapsayan alanda mağduriyet devam ediyor. Orada uzlaşma olamadığı gibi evinden çıkacak vatandaş nereye gideceğini bilmiyor. Israrınızın devam ettiğini biliyoruz, doğru değil. Açılan davalarla EXPO yapılamayacak duruma geliyor. 2026’daki EXPO muhtemelen bizim görev dönemimize gerek gelecek. Biz 2024’te hallederiz ama burası yeniden ele alınmalı. Burası İzmir’in kalbidir ve büyük bir sorundur. Sorunun üzerine toprak atıp yokmuş gibi davranmak kent ihaneti olur.” dedi. 

“DÜZ SORUNSUZ BİR ALAN YERİNE SORUNLU BÖLGEYİ SEÇTİK” 

CHP Meclis Üyesi Murat Aydın: “Bu EXPO alanı ile ilgili bir yurttaşımız yürütmeyi durdurma davası açmıştı. Son yapılan mahkeme kararından yürütmeyi durdurma kararı kaldırılmıştı. Şimdi de bu önergeyi madde olarak sunduk. Bu ülkenin düz sorunsuz bir alanı yerine sorunlu bir yerde EXPO yaparak bölgeyi kalkındırma amaçlı yaptık. Orada bulunan insanlara İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak neler yapıldığı bellidir.” dedi. 

“B PLANINIZ YOK” 

AK Parti Sözcüsü Özgür Hızal: “Yüksek miktarlı yatırım planlaması noktasında plansız bir çalışma yöntemi belirlediğini görüyoruz. Sayın Soyer, bir EXPO iddiası ile ortaya çıkıyor. Güzel, itirazımız yok İzmir için faydalı. Fakat biz bu alan ile ilgili çekincelerimizi dile getirmiştik. Bu alan ile ilgili yürütmeyi durdurma verildi, sonra alel acele önerge verildi. Komisyonlardan geçti, hop yeni bir karar. Buyur buradan yakın. Peki, esas yönden karar çıkarsa ne yapacaksınız? Karmaşık bir hal aldı. Biz zaten en baştan itibaren bunu söyledik. Günün sonunda siz ne kadar gülerseniz gülün ‘Yapamıyoruz, sıkıştık’ diyeceksiniz ve elbette destek olacağız. Ama neden böyle plansız bir uygulama ile İzmir’in kaynaklarını ve zamanını harcıyorsunuz. Yarın başka bir yürütmeyi durdurma kararı gelirse ne yapacaksınız? B ya da C planınız var mı? Yok. Günün sonunda maalesef istenmeyen sorunlar ortaya çıkacak.”dedi. 

“15 MAYIS’TA ABBAS YOLCU” 

Balçova CHP Meclis Üyesi Şerif Sürücü; “Biz hukuka saygılı bir kurumuz. Bizim grup sözcüsü arkadaşımız da bu önergeyi geri çekti. Yalnız şunu unutuyorlar ayın 15’inde Abbas yolcudur. O yüzden herhangi bir endişeniz olmasın. Gidicisiniz...” dedi. 

“15 MAYIS AKŞAMI VATANDAŞ KİM YOLCU GÖSTERİR” 

AK Parti Sözcüsü Özgür Hızal: “Beyefendiye cevap vermeyeceğim. Kim nereye yolcu vatandaş 15 Mayıs akşamı gösterir. Hukuku mütalaasından dolayı Murat Aydın’a teşekkür ederim. Elbette ki mahkeme kararlarına Belediye uyacaktır. Ancak Buca’da mahkeme kararlarına ne kadar uyulduğunu gördük. Mesela hukuk değil temelidir. Tunç Soyer bir müjde açıklıyor ancak önünü arkasını planlamadan hemen oyluyoruz. Bu şehirde emsal artışı özel kalem müdürü tarafından hazırlanıp önümüze konuldu. Böyle bir şey olmamalıdır. Siz böyle bir çalışma yapıyorsanız A planı B planı C planı olmalıdır. Buranın kamulaştırma rakamı 1 Milyar liranın üzerindedir. Bizi engelliyorlar diyorsunuz. Sizi engelleyen yok. 2026yılına gelince yapamadık diyeceksiniz.” dedi.  

“BELEDİYEMİZ HUKUKA UYGUN İŞLER” 

CHP Üyesi Murat Aydın: “CHP ve İzBB bütün eleştirilere rağmen hukuka saygılıdır. Biz mahkeme kararlarına uymayan ve saygı duymayanlardan değiliz. Nitekim İzBB’de bunu yaptı. Karar uygun önerge oluşturup meclise getirildi ve üst mahkemeye gidildi. Bir üst mahkeme de İzBB’yi haklı bulmuş ve yürütmeyi durdurmayı kaldırmıştır. Bu plansızlıktan kaynaklanmamaktadır. Kaldı ki bu olay EXPO’nun orada yapılmasıyla ilgili değil. Bir parsel ile ilgili taleptir. Bu durumda ne yapmamız gerekiyor? Yürütmeyi durdurma kararını kaldıran mahkemeyi yok mu sayalım?  İzBB ilk defa bir mahkeme kararıyla muhatap olmuyor. Her zaman mahkemenin verdiği kararları uyguluyoruz.” dedi. 

“KONUŞMALARI UZATMAK BAŞKA İŞİNİZ YOK” 

İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı İrfan Önal; “Konuşmaları uzatmaktan başka yaptığımız iş yok. Bizim bir vizyon farkımız var. Yapacağımız yatırımın kentin bir sorununa çözüm olmasını istiyoruz. Siz iyi bir iş gördüğünüzde engellemek için elinizden geleni yapıyorsunuz. Bizim sizden farkımız dönüşüme muhatap bir yere katkı koymamız. Bu taktir edilmesi gereken bir durum. Halka rağmen değil size rağmen olacak. İlk günden engellemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Orada insanları örgütleyen, muhtarları ikna etmeye çalışan kendileri.” dedi.

PLAN VE BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ 

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Bülent Köklü: "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2022 Mali Yılı Kesin Hesabı ile Taşınır Kesin Hesabını görüşüp karara bağlayacağız. Detaylarını Meclisimize sunarken şahsım ve CHP grubu adına herkese saygılarımı sunar, Plan ve Bütçe Komisyon üyelerimize bürokratlarımıza ,mali hizmetlere ve emeği geçen herkese çalışmalarından dolayı teşekkür ederim. İzmir Büyükşehir Belediyesi 2020 yılında yaşanan deprem ve tüm dünya ile birlikte ülkemizi etkisi altına alan pandemi sürecinin sonunda ekonomiye olumsuz etkilerinin devam ettiği 2022 mali yılı kesin hesabın ile ilgili üç başlık halinde sizlere bilgi vereceğim. İzmir Büyükşehir Belediyesi faaliyetlerini; bünyesinde bulunan 3.713 Memur ve 547 sözleşmeli personel, 355 Kadrolu İşçi, şirket personeli olarak da 2.137 İZELMAN A.Ş., 8.164 İZENERJİ A.Ş., 209 İZDOĞA çalışanı olmak üzere toplam 15.125 çalışan ile yürütmektedir. 2022 mali yılı için 16 Milyar TL teklif edilmiştir. Mali yılsonunda öngörülen ödeneğin 15 Milyar 495 Milyon TL'sinin harcandığı görülmüştür." dedi.


"2022 Mali yılı gider bütçesinin gerçekleşme oranı %96,85 'tir. Bütçe Giderlerinin bir önceki yıla göre artış oranı 76,22 'dir. Merkezi Yönetim 2022 mali yılı gider bütçesinin gerçekleşme oranı % 106,16 'dır.
Mali yılsonunda bütçe gideri ve borç ödemeleri birlikte toplam harcama 17 Milyar 333 Milyon TL'dir. Toplam harcamanın net ödeneğe göre gerçekleşme oranı % 108,34 'tür. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bağlı Kuruluşları ve hissedarı olduğu şirketler 2019 - 2022 mali yılları arasında toplam 18 Milyar 279 Milyon TL yatırım yapmıştır.İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bağlı Kuruluşları ve hissedarı olduğu şirketler 2019 - 2022 mali yılları arasında toplam 18 Milyar 279 Milyon TL yatırım yapmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bağlı kuruluş ve şirketleri 2022 yılında kişi başına 1.512 TL yatırım yapmıştır. "dedi.

"2022 mali yılı içerisinde Temsil, Tören, Ağırlama ve Tanıtım Giderlerine 104 Milyon TL harcama yapılmış olup toplam bütçe gideri içerisindeki oranı % 0,68'tir. da Faiz Giderleri 634 Milyon TL gerçekleşmiş olup, toplam harcama içerisindeki oranı %4,09, Bu oran Merkezi Yönetim bütçesinde %10,76'dır. Cari Transferler 2 Milyar 930 Milyon TL gerçekleşmiş olup, toplam harcama içerisindeki oranı %18,91, İhtiyaç sahiplerine 74.892.967 TL nakdi yardım yapıldı.  Eshot Genel Müdürlüğüne 2022 mali yılında kent içi ulaşımı desteklemek ve %250 yi bulan akaryakıta gelen zamlar ve artan işletme maliyetlerini İzmir halkına minimum düzeyde yansıtmak amacıyla 2 Milyar 448 Milyon TL destek sağlanmıştır. Toplam bütçe gideri içerisindeki oranı %15,80'dir. İller Bankasına ortaklık payı olarak 2022 mali yılında 229 Milyon TL ödeme yapılmıştır. 2019 – 2023 Nisan ayı itibariyle 600 Milyon TL ortaklık payı ödemesi yapılmış fakat 12 yıl içerisinde İller Bankası tarafından Belediyemize 1 TL bile kredi yoluyla finansman desteği sağlanmıştır.Sermaye Giderleri 4 Milyon Milyar 897 gerçekleşmiş olup, toplam harcama içerisindeki oranı %31,61, ayrıca Sermaye Giderlerinin bütçe gerçekleşme oranı %97,03 'tür. Önceki yıllara göre sermaye giderlerinin bütçe içerisindeki oranındaki düşüş hizmet üretiminde tüm Ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covid 19 süreci sonucunda dünya ve ülkemizde yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle Belediyemiz de tüm kamu kuruluşları gibi finansman kaynağı yaratmada sorun
yaşadığından kaynaklanmaktadır."

"Narlıdere Metrosu'nda 2022 yılı sonu itibariyle %92,5 tamamlanma oranına ulaşılarak 250 Milyon TL yatırım yapılmıştır. Bugün itibariyle projeye toplam 2 Milyar 550 Milyon TL harcama yapılmıştır. 150 Buca Bornova Arası Sanat Yapıları, Tünel Ve Bağlantı Yolları Yapılması Projesi için 2022 yılında toplam 114 Milyon TL harcama yapılmıştır. Haşerelerin üreme alanlarını periyodik olarak kontrol etmek ve ilaçlama faaliyetleri için 104 Milyon TL yatırım yapılmıştır.2022 Mali Yılı Gelir Bütçesi 13 Milyar 450 Milyon TL 2008 teklif edilmiştir. Mali yılsonunda öngörülen gelirin 14 Milyar 788 Milyon TL'sinin gerçekleştiği görülmüştür. 2022 Mali yılı gelir bütçesinin gerçekleşme oranı %109,95 'tir. 2022 Mali Yılında gelirler bir önceki yıla göre % 80,66 oranında artış göstermiştir. Merkezi Yönetim 2022 mali yılı gelir bütçesinin gerçekleşme oranı % 108,70'tir. Türkiye genelinde tahakkuk tahsilat oranı ise %71.20 'dir."

"2022 mali yılında tahsil edilen 14 Milyar 788 Milyon TL geliri 1. Düzeyde incelediğimizde; Vergi Gelirleri için bütçe geliri olarak 103 Milyon Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirleri için bütçe geliri olarak 977 Milyon TL,
Alınan Bağış ve Yardımlar ile Özel Gelirler için bütçe geliri olarak 402 Bin TL, Diğer Gelirler için bütçe geliri olarak 13 Milyar 665 Milyon TL 'den oluşmaktadır. Belediyemizin %90 oranında gelirleri 5779 sayılı İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun gereğince genel bütçe vergi gelirleri tahsilâtı toplamı üzerinden ayrılan paylardan oluşmaktadır. 2022 mali yılı içerisinde 11 Milyar 805 Milyon TL bütçe geliri öngörülmüş %111 gerçekleşme oranı ile 13 Milyar 209 Milyon TL gelir elde edilmiştir. Bir önceki yıla göre artış oranı %89'dur.
Sermaye Gelirleri için bütçe geliri olarak 41 Milyon TL'dir.  Mali yıl içerisinde 527.940.000,00 TL iç borçlanma yapılmıştır. 2022 mali yılında toplam 662.308.386,43 TL iç borç kredi geri ödemesi yapılmıştır. 2022 mali yılı içerisinde Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam Okulu Hafif Raylı Sistem Hattı Projesi ve Çiğli Tramvay Hattı Projesi kapsamında SACE Garantili ING DiBa AG'den 391.050.000,00 TL, Üçyol-Buca Hafif Rayli Sistem Hattı Projesi kapsamında Fransız Kalkınma Ajansı (AFD)'dan 196.174.286,60 TL ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD)'dan 196.174.286,60 TL olmak üzere toplamda 783.398.573,20 TL dış borçlanma yapılmıştır.Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşları Fitch Ratings Türkiye'deki olumsuz ekonomik gelişmelere rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin dinamik ekonomisi, sağlam bütçe performansı ve ihtiyatlı finans yönetimi sayesinde uzun zamandır en yüksek ulusal kredi notlarını tekrar teyit etmiştir. Mali yıl sonunda banka mevcudu, 577.379.973,28 TL olarak gelecek yıla devretmiştir." açıklamasında bulundu.

AK PARTİ'DEN HESAPLARA SİTEM

AK Parti Balçova Meclis Üyesi Erhan Çalışkan: “2019-2023 meclis döneminin son kesin hesabını görüşüyoruz. Önümüzdeki yıl bu görüşmeyi yeni dönemde seçilecek arkadaşlar yapacaklar. Kesin hesap sadece rakamlar değildir. Stratejik planın ve faaliyet raporunda yapılanların sağlamasını gösteren bir çalışmadır. Türkiye Cumhuriyetinde, Devlet vatandaşlarına hizmeti iki şekilde sunar ;1.Yatırımı doğrudan yapar 2. Yerel yönetimlere hizmetler için bütçe verir. Hiçbir belediyeye kanunda belirtilenden 1 lira fazla para aktaramaz. 2022 Yılında İzmir’den elde edilen Gelir Vergisi tutarı 21.141.660.000 liradır. Büyükşehir Belediyesine Maliye Bakanlığı ve İller Bankasından verilen bütçe ödeneği 13 milyar 209 milyon liradır. 30 ilçe Belediyesine verilen bütçe ödeneği ise 10 milyar lirayı aşmaktadır. Merkezi hükümet İzmir’e 23 Milyar lira kaynak yollamıştır. 2023 yılı için Merkezi Hükümetten Büyükşehir Belediyesine 21 Milyar tl, 30 ilçe Belediyesine 18 Milyar tl kaynak aktarılacaktır. Yani toplam 48 milyar tl kaynak aktarılacaktır. " dedi.

"Hükümetin son 20 yılda İzmir’e yaptığı direk yatırımın tutarı 223 milyar Tl değerindedir. Bu paranın bugünkü reel değeri 750 milyar tl’yi bulmaktadır. İzmir’de çalışan kamu görevlilerinin maaşları, devlet kurumlarının diğer harcamaları bu tutarın içinde değildir. Adnan Menderes Hava Limanı Yolcu Salonları, İzmir-İstanbul Otoyolu, İzmir-Çanakkale Otoyolu, İzmir-Manisa SabuncuBeli tüneli, İzmir Çevre Yolu, Konak Tüneli, İzmir-Bandırma tren yolunun elektrikli hale getirilmesi, Kemalpaşa lojistik Merkezi ve Tır gümrüğü, İnşaatı devam eden İzmir-Ankara hızlı treni, Avrupa’nın 6.Büyük Limanı olacak Çandarlı Kuzey Ege limanı , Barajlar ,130’u taşkın önleme yapısı, 8 gölet, 6 yer altı su depolama tesisi, 39 sulama tesisi, 96 dere ıslahı, Toki’nin yaptığı 10.400 konut ,Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tire, Foça, Urla, Bergama , Kınık, Kemalpaşa ve diğer Devlet Hastaneleri , Şehir Hastanesi….saymaya zaman yetmez. İzmir geçmişte Merkezi hükümetten hakkını almıştır. Bundan sonrada alacaktır. Şimdi gelin beraberce bakalım siz size verilen kaynaklardan İzmir’linin hakkını vermişmisiniz. 2022 yılında Belediyenin Gideri 15 milyar 495 milyon lira Geliri de 14 milyar 700 milyon lira olmuş. Bütçeniz 707 milyon lira açık vermiş. Bütçe harcamanıza ilave olarak yaklaşık vadesi gelen 1 Milyar 900 milyon lira borcunuz varmış. Hem bütçe açığını kapatmak hem de vadesi gelen borçlarınızı ödemek için 2 milyar 500 milyon borç almışsınız yani borcunuzu borç alarak kapatmışsınız. Belediye’nin borcu faizi ile birlikte 12 milyar 350 milyon liraya, şirketlerinin borcu faizi hariç ana parası 4 milyar 300 milyon liraya ulaşmıştır. Şirketlerin borç faizleri ile ilgili biz de bir veri yoktur. Belediyenin Bağlı kuruluşları ve şirketlerini de kapsayan konsolide borçları faizleri ile birlikte 16 milyar 600 milyon lirayı aşmıştır."  dedi.

"Bütçenizden 3 milyar 800 milyon lira tutarı , kadrolu personelinize, şirketlerinizden hizmet satın aldığınız personel ve sgk pirimleri için harcamışsınız. Bu tutar bütçenizin % 25 ine denk geliyor. Yani her 4 liranın 1 lirasını personel için harcamışsınız. Bu oran Denizli Büyükşehir Belediyesi’nde %13,5 Bursa Büyükşehir Belediyesi‘nde % 16’4. 2 milyar 450 milyon lira Eshot’a yardım olarak verilmiş vatandaş ucuza yolculuk yapsın diye helali hoş olsun.Bütçeden yapılmış en hayırlı iş bence bu. Hiç olmazsa para boşa gitmedi halk direk yararlandı. Buda bütçenin % 16,5 ine tekabül ediyor. 634 milyon borçlarınızın faizini ödemişsiniz Buda bütçenizin %4 üne denk geliyor. 1 milyar 676 milyon liralık kaynağı da 7 şirketinize sermaye arttırımı/azaltımı adı altında zararlarını karşılamak üzere aktardınız. Buda bütçenizin % 10’una denk geliyor."  dedi.

"Yatırıma ne kalmış bakalım.Sermaye giderleri 4 milyar 900 milyon olup bütçenin %31,5 ine denk geliyor. Büyük onarım ve kamulaştırma giderlerini çıkarırsanız geriye raylı sistem , metro , hizmet binası gibi sıfırdan yatırımların bulunduğu Gayrimenkul sermaye yatırım giderleri 3 milyar 840 milyon lira. Yani bütçenin %25’ine denk geliyor. En büyük yatırımınız 715 milyon liralık asfalt dökmüşsünüz. Tramvay hatlarının yapımına ayırdığınız para ise 399 milyon lira. Narlıdere metrosuna harcadığınız ise 155 milyon lira. Raylı sistem depolama tesisleri için 30 milyon lira. Bütçenizden dişi dokunur kalıcı sorunlar için harcadığınız para bunlar." dedi.  

"Kaşıkla toplanan paraları kepçe ile savuruyorsunuz. Denizli gibi yada bursa gibi olun demiyoruz sadece Kadroları gereksiz yere doldurmasanız ; Personel giderleriniz % 25 yerine % 20 olsa 760 milyon lira yatırımlara aktaracaksınız.Şirketlerinize hem sermaye artışı ile kaynak aktarıyor hem de piyasa fiyatlarının üzerinde şirketlerinizden mal ve hizmet satın alarak ilave kaynak aktarmış oluyorsunuz buna rağmen şirketler nasıl zarar ediyor anlaşılması mümkün değil. Belediyenin yapım işlerinde İzbeton’un aldığı işlerin kırımı % 7-9 arasında , İzbetonun katılmadığı işlerde kırım oranı % 13-19 arasında değişiyor. İzbeton Belediye ‘de 2022 yılında iş yapmasa aynı işleri başka firmalara 40-50 milyon lira daha ucuza yaptıracaksınız. " dedi.

"Grand Plazaya bakın daha bugün borçlarını ödesin diye 30 milyon sermaye artışı yaptınız. İki tanesi su dolum tesisi olmak üzere 30 işyeri var ve 470 personel çalıştırıyor. Grand plazanın normalde zarar etmesi mümkün değil. Daha geçen sene söyledim mecliste yediğiniz piyasada 45 lira olan kumanyayı 75 liraya belediyeye fatura ediyor diye. Yani pazarlama derdi yok , rekabet etme derdi yok . Peki sorun ne o zaman kötü yönetim ve fazla personel. Alın size örnek ; Badem su 20 litrelik damacana suyu bayisine 10 liraya satıyor. Bayraklı bayisi aynı suyu benim evime 35 liraya getiriyor. Bu işte bir yanlışlık yok mu ? Halka ucuz su sattım zarar ettim deseniz helali hoş olsun diyelim. Yani bayi %250 para kazanacak biz zarar edeceğiz . Biz kimi finanse etmiş oluyoruz ben bunu anlamadım . Her halde siz bize anlatırsınız. Şirketleriniz düzgün çalışsa bunun sonucunda aktardığınız parayı %25 azaltsanız 275 milyon lira yatırıma ayıracaksınız. Saydığım bu üç iş kaleminden sağlanacak tasarrufla 1 milyar kaynak oluşturacaksınız. Siz şimdi para yok diye borçlanmaya çalışıyorsunuz. Kaşıkla toplananı kepçeyle harcıyorsunuz." dedi. 

"Yapım işlerine bakalım, imalatı %90 aşan projede ödeme oranı % 75 . Yatırımların bir çoğunda işler yapılmış olmasına rağmen hakedişleri hazırlatmıyorsunuz yani resmi olarak borçlanmamış oluyorsunuz. Bir Belediyenin yapmaması gereken iki önemli hatadan birisi budur. İkinci hata ise İhalede bulunan imalat kalemlerinin sözleşmeden sonra değiştirilmesidir. Eğer bir belediyede bunlar yapılıyorsa o belediyelerin zaman içerisinde rekabetçiliği ve ucuz iş yaptırma kabiliyeti kaybolur. Mütüahhitler zamanında para alamıyorsa bir sonraki ihalede yüksek fiyatlar verilir. Sonra ihalelerimize kimse katılmıyor diye bütün suçu ekonomiye bağlıyorsunuz. Sizin hiç mi suçunuz yok. Müteahhitler bilmiyor mu zamanında para ödemediğinizi , ciddi firmalar bilmiyor mu sözleşmeden sonra imalat kalemleri değiştirildiğini." açıklamasında bulundu.

"Buca metro ihalesi yapıyorsunuz 500 milyon fazla verene ihaleyi veriyorsunuz. Opera binası inşaatı yapıyorsunuz ihalede koyduğunuz ve sonra yok kabul ettiğiniz bir şart için 102 milyon lira fazla teklif veren şirkete ihaleyi veriyorsunuz. 2 yıl önce bu kürsüden size Opera binasının inşaatının bitmeyeceğini söylemiştim. 429 milyon liraya yaptığınız ihalede sözleşme sonrası imalat kalemlerini değiştirdiniz. 284 milyon lira ödeme yaptınız. Sözleşme süresi bitti. Verdiğiniz süre uzatımları bitti. İnşaatın seviyesi %40 seviyesine gelmedi. Şimdi sözleşmeyi fesih ettiniz. Firma ile mahkemelik olacaksınız. Şimdi bu kürsüden bir daha söylüyorum mahkemeler bitene kadar yeniden ihale yapamayacaksınız. O bina orda çürüyecek . İzmir’in hakkı bu mu? Alın size iki kalem iş ihalelerde yüksek fiyatla iş yapana iş vermeyin 602 milyon lira borç almaktan kurtulun. Bu kenti kesintisiz 24 yıldır siz yönetiyorsunuz. Her şeyi bir yana bırakan Eskişehir Belediyesinin bütçesinden yatırıma ayırdığı pay oranında yatırım yapsaydınız bugün 36 milyar lira daha fazla parayı yatırıma harcamış olurdunuz . Bugün körfez Atatürk’ün gözleri gibi masmavi olurdu. 111 noktada sıkışan trafik rahatlar metrolar tamamlanmış , elektrikli otobüslerle seyahat ediyor olurduk. Siz önce 24 senedir İzmir’in hakkı olanı izmir’e verdiniz mi onu sorgulayın."  dedi. Bize soruyorsunuz ‘’Ulaştırma bakanlığının U’su’’ yani bakanlığın metroları nerede diye. Değerli arkadaşlar 2011 yılında bakanlık tüm belediyelere yazdı . Elinizde devam eden yada başlamak üzere olan metroları bize devredin dedi. Siz ne cevap verdiniz. Fahrettin Altay metrosunu biz yapacağız devretmeyeceğiz dediniz. Tam 3 yıl sonra bitirebildiniz. Evka-3-Bornova arasındaki bölümü ben yapacağım dediniz yapmadınız. Şimdi çıkmış u nerde diye soruyorsunuz. Asıl ben size soruyorum , neden devretmediniz? Oy kaybederiz diye mi ? Neden merkezi hükümetten gelecek yatırımı engellediniz." dedi.  

"Kesin hesapta Kentsel dönüşüm için harcadığınız paralır. Bu kentte yenilenmesi gereken 700 bin yapı var dediniz .2012 yılından bu yana 6 bölgede 33 bin konutluk kentsel dönüşüm ilan ettiniz. Bunun sadece 960 tanesini teslim ettiniz .Aynı süre içerisinde İzmir’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 57 bin konutun dönüşümünü sağladı ve bunun için 1.8 milyar tl harcadı.. Hem para yok diyorsunuz hem dönüşüm için etkin bir model ortaya koyamıyorsunuz hem de Toki ile işbirliği yapmayacağız TOKİ’yi İzmir’e sokmam diyorsunuz. TOKİ’yi rantçılıkla suçluyorsunuz. TOKİ’nin kentsel dönüşüm alanlarındaki benzinlik vs gibi yerleri satarak aldığı parayı yeniden vatandaş için konut yapımı için harcamasını rantçılık olarak yorumluyor ama Belediyenin dönüşüm alanlarında müteahhitlere verdiği % 55 hakkı yani 45 konutun dönüşümü için müteahhite verdiğiniz 55 konutu rant olarak kabul etmiyorsunuz. Müteahhite verdiğiniz % 55 mi yoksa TOKİ’nin aldığımı rant ,bunu ben dinleyenlerin aklına ve vicdanına bırakıyorum. Ak parti gurubu olarak belediyenin kesin hesabına ret oyu kullanacağımızı beyan ediyor. Saygılar sunuyorum." dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası