Ege Postası
Geri

İzmir Büyükşehir Meclisi'nde konuşan Başkan Soyer: Koku sorunu artık bitti

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlığındaki meclis toplantısında gündem koku ve Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi oldu. Soyer; "İzmir'de kötü koku artık yok. Kötü koku arıyorsanız artık ne körfezde ne İzmir Büyükşehir Meclisi'nde var. Her yer imbat kokuyor... Her yer tertemiz..." dedi.
İzmir Büyükşehir Meclisi'nde konuşan Başkan Soyer: Koku sorunu artık bitti
Haberler / Yerel Yönetimler
14 Ağustos 2023 Pazartesi 19:31
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ALİ ÇATALBAŞ- EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı olağan meclis toplantısının birinci birleşimi Meclis Başkanı Tunç Soyer yönetiminde toplandı.İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde önergelerin oylamasından sonra gündem koku sorunu ve Örnekköy Kentsel Dönüşüm tartışmaları ile devam etti. 

Örnekköy Kentsel Dönüşümü Projesini üstlenen şirketin CHP İzmir İl Başkanı Aslanoğlu’nun eşinin üzerine olduğunu ancak yaşanan bozuk beton ve eksik demir olayı sonrası apar topar isminin değiştiğini aktaran AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal; “ Son dönemlerde özellikle son 2 ayda sehirde konuşulan konu üzerine konuşacagim. İzmir’in kentsel donusumunun zayif ve elestrimizin hakli oldugu gozukuyor. Örnekköy imar noksanlığı yaşanmakta 3. Etapta surecek olan 30 40 gunluk yıkımdan sonra calisma başlayacak. Yıkımda bu kadar ayak dirilmesini anlamıyoruz. Elestirilerimizle beraber sistemsel hatalari da görüyoruz. İzbeton devrinden sonra bizim eleştirilerimizi ragmen bi takim devirler oldu kooperatif devirlere paldır küldür 2 günde kurulmus olan kooperatiflere verildi. Hukuki boyuta giremiyorum mufettisler ilgili incelemeleri yapacak fakat hukuki olmayan usule uygun olmayan işler dondu. Meclis olarak yetki verdik fakat karadelik misali denetleyemiyoruz konunun nereye gittiğini bilmiyorum burnumuza kötü kokular geliyor tunc baskan siz kooperatif ve kooperatifçilik ten bahsediyorsunuz ama burada uygulanan bu değil biz de destekliyoruz koperatifleri ama bu yasanacak sıkıntilari size getirdik. Elestirilere cevaben aradan müteahhitlerin firmalarini çıkardık sizin gibi rant sağlamiyoruz. dediniz. İzbetonun idareye yazdigi 4 etap taseron firmanin yetkilendirilmesini istiyor city contraction yapi sanayi limited şirketi bu şirketle kooperatif arasinda imzalanmis yapim sozlesmesi var. Tarih itibariyle 261 milyon tutmakta. Bu sirketin hikayesi 2020 yılında kuruluyor ticaret sicil gazetesinden aldik bu verileri acik kanallardan ulastik. Kurucu ve tek ortağı Dilek Coşkun. Bu tanıdık bir isim rapor olarak nitelendiren fakat sözleşme gördüğümüz İzbeton ile kooperatif arasındaki sözleşmeyi imzalayan kişi yani kooperatifin kurucu başkan yardımcısı. Özetle sözleşmeyi imzaladıktan sonra dileğin sirketi bu işle ilişkili hale geliyor. Dilek coşkun bir pay devri yapiyor ve ortaklıktan çıkıyor. Devri erdal sarogluna bayrakli belediye baskan yardimcisinin esi, Yıldırım Kuruoğulları Şenol Aslanoglu'nun yakin arkadasi. Aradan müteahhit cikardiniz ama araya müteahhit sızmış bunlar tesaduf diyebilirsin ama değil. Arslanoglu ile şirket adresi aynı ne tesadüf. Hani kooperatifçiler rant olacakti hani tıkır tıkır ilerliyordu hani izbeton isler hızlı hızlı ilerliyordu. İzmirlilere, belediyenin kurumsal kimligime haksizlik degil mi bu. Defalarca sizden sözleşme talep ettik gelmedi ama ulaştık.” dedi.

İLK KEZ BU ŞEKİLDE SÖZLEŞME GÖRDÜM 

AK Parti Çiğli Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe; “ İşlerin yapım sırası sonrası oluşacak yapım aşamasında tekrar artış isteniyor. Sözleşmede demir ve hazır beton fiyat listesinde İzmir’de üretilen fiyatlar maddesi kesinlikle olamaz. Onun dışında yakın bir ilin fiyatı veya bayındırlık birim fiyatlarından bu fiyatlar belirlenmelidir. Ben böyle bir sözleşme ilk kez gördüm. Bu arkadaşlara bu kooperatif şirketi nasıl verilir. Yüklenici İzbeton olarak şirketler ile sözleşme yapılmalıydı. Bir kooperatif başka bir sözleşme yapmış başka kooperatif başka sözleşme yapmış. Bir konutu hak sahibine bir konutu kendine yapıyor sanıyorduk. Ancak bir konutta kendi cebine gittiğini anladım. Bu sözleşmeleri feshederek bence yeni bir sözleşme yapılmalı. 

BU KADAR İNSAN SALAK MI ? 

CHP Bayraklı Meclis Üyesi İrfan Önal; “Biz bu işi hiç gizlemedik. Resmi gazetede zaten ilan edilmiş. Siz zaten Cumhuriyet Halk Partili bir ismin bu işi almasını istemediniz. Gizli saklı bir işimiz hiç olmadı. Defalarca ihale edilmiş bir projedir. Siz çok zekiyseniz bütün bu insanlar salak mı 2.5milyona daire satıyor. Şu an en kötü yer 5 milyondan başlıyor. Bu müteahhitler salak mı ? “ dedi. 

GİZEM ARAMAYIN

CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın; “ Benim oğlumun çok sevdiği ‘Gizem Avcıları’ filmi gibi bir gizem aranıyor. Burada bir gizem yok basit bir çıplaklık var arkadaşlar. ‘Biz kooperatife karşı değiliz ama bu kooperatifi istemiyoruz’ dediler. Kooperatif alerjileri sonunda bitmiş. Burada kavramlar ile oynayarak sanki bir sorun varmış gibi davranılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın raporları bizi çok da endişelendirmiyor. Bizim denetimden yana şikayetimiz yok. Sadece adalet ve eşitlik istiyoruz. CHP İzmir İl Başkanımız göreve geldiği zaman bu işlerden bağını kesmesine rağmen bu olay Şenol Aslanoğlu adına anılır kaldı. Sırf İzmir Büyükşehir Belediyesini almak için insanları evlerinden etmeyin.” dedi. 

KÖTÜ KOKU ARTIK YOK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer; " Bir sonraki meclis oturumunda Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi'ni üstelenen kooperatif sahiplerini bu meclise davet edicem.İster burada ister başka bir yerde kendilerini açıklamaları için onlara fırsat vereceğim. Bu proje İzmir için çok önemli bir projedir. İzmir'de kötü koku artık yok. Kötü koku arıyorsanız artık ne körfezde ne İzmir Büyükşehir Meclisi'nde var. Her yer imbat kokuyor... Her yer tertemiz... Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesini biz beğenmediğimiz için yıkım kararı aldırdık. Biz İzmirliler için buradayız ve burada olmaya devam edeceğiz. Kale gibi ayakta duruyoruz." dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası