İZTO'da bu hafta gündem 'ihracat' oldu. Yoğun bir katılımla gerçekleşen İzmir E-İhracat Zirvesi'nde Ticaret Bakanlığı yetkilileri ile alanında önde gelen sektör temsilcileri, ülkemizin e-ihracat politikaları, devlet destekleri, e-ihracatta gümrükleme işlemleri, yeni nesil teknolojilerin ve yapay zekanın e-ticarette kullanım alanları, e-ihracatın getirdiği fırsatlar ile bu alandaki en iyi uygulamalar, dijital pazarlama ve satış stratejileri hakkında sunumlar gerçekleştirdi.
200’E YAKIN ÜYE KATILDI
Etkinlikte ayrıca, Satış ve İş Geliştirme Direktörü Özkan Çokaygil, Ticari Grup Direktörü Çağla Okuducu ve Ticari Müdür Sinem Altun'un panelist olarak yer aldığı, 'Pazar yerlerinin E-İhracat Uygulamaları' konulu panel gerçekleştirildi. Panelde, pazar yerleri yöneticileri, hangi ülkelerde çalıştıklarını ve üyelerimizin kendi pazar yerlerinde mağaza açmaları durumunda ne gibi avantajlar elde edeceklerini aktardı.
200'e yakın İZTO üyesinin dinleyici olarak katıldığı etkinlikte, katılımcılar özellikle yapay zekanın ve yeni nesil teknolojilerin e-ticarette kullanımına büyük ilgi gösterdi.
'İZMİR E-TİCARETİN VE E-İHRACATIN MERKEZİ OLACAK'
Zirvenin açılış konuşmasını yapan İZTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mahmut Erkoç, "Odamız, sektörün dinamik yapısına paralel olarak üyelerinin e-ticaret faaliyetlerini arttırmaya yönelik çalışmalarını her geçen gün çeşitlendirerek arttırıyor. Meslek Lisesi öğrencilerinin sahada yetiştirilmesi, üyelerimizin e-ticaret personel eksiliğinin giderilmesi ve üyelerimizin pazaryerleri üzerinden yurtdışına satış yapabilmeleri için alt yapı oluşturmalarına yönelik etkinlik serilerimizi hayata geçiriyoruz. İzmir'in, ülkemizde 'e-ticaretin ve e-ihracatın merkezi' olarak anılması için faaliyetlerimizi sürdüreceğiz" dedi.
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Bülent Tuncer Ticaret Bakanlığı'nın, e-ihracatın genel ihracat içerisindeki payının yüzde 10'lara çıkarılması hedefi doğrultusunda yaptığı çalışmaları katılımcılara aktarırken, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü Muafiyetler Daire Başkanı Deniz Okan Savaş, uluslararası arenada Dünya Gümrük Örgütü, Dünya Ticaret Örgütü, Birleşmiş Milletler nezdinde yapılan çalışmaların takibi hakkında bilgi verdi.
'AVRUPA İŞLETMELER AĞI İLE İHRACAT KAPASİTELERİ ARTIRILACAK'
KOSGEB İzmir Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen Avrupa İşletmeler Ağı kapsamında 'Orta ve Yüksek Teknoloji Üretiminde Faaliyet Gösteren Üyelerimizin İhracat Kapasitelerinin Artırılması Projesi'nin Açılış Toplantısı da İzmir Ticaret Odası'nda gerçekleştirildi. Proje kapsamında, kadın girişimciler ve orta ve yüksek teknolojili üretim yapan firmalardan oluşan 36 üye, 6 hafta sürecek ihracat eğitimlerine katılacak ve eğitimi başarıyla tamamlayan üyeler Avrupa işletmeler ağına dahil olacak.
'KADIN GİRİŞİMCİLER ÖNCELİKLİ'
Projenin açılış konuşmasını yapan İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Jülide Tutan, "Odamız ve KOSGEB İzmir Müdürlüğü iş birliği ile başlattığımız projemizde kadın girişimcileri önceliklendirerek, orta ve yüksek teknoloji üretiminde faaliyet gösteren üyelerimizin; İhracat kapasitelerinin arttırılması ve yurt dışı pazar edinmelerine katkı koymayı amaçladık. İhracat kapasitelerinin artırılması kapsamında; öncelikle 6 modülden oluşan İhracat Eğitimimiz gerçekleşecek. Ağa dahil edilen üyelerimizin iş ortaklıkları kurmalarını, Ar-Ge projeleri için veri tabanında yer alan yabancı firmalar ile eşleştirilmelerinin sağlanmasını hedefliyoruz" dedi. KOSGEB İzmir Müdürü Dr. Levent Arslan ise katılımcılara proje hakkında bilgi verdi.
'AKADEMİSYENLER EĞİTİM VERECEK'
Yaşar Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çağrı Bulut, Ege Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aykan Candemir ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Kenan Demirel tarafından verilecek olan eğitimlerde, ihracatla ilgili olarak şirketin kısa ve orta vadeli hedeflerinin nasıl belirleneceği, küresel piyasaların değerlendirilmesi, potansiyel alıcılarla müzakere süreçleri, hedef pazar hakkında detaylı analizin nasıl yapılacağı gibi firmaya rekabet avantajı sağlayacak çok önemli konular uygulamalı olarak ele alınacak.