Türkiye’nin 45 ilinde şiddet, taciz mağduru kadınlara yol gösterip, gönüllü avukat sağlayan ve cinayete kurban giden kadınların davalarını takip ederek haklarını savunmaya devam eden Kadın Meclisleri, İzmir'de Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav’ı ağırlayacak. 28 Eylül günü saat 18.00’de Fuar Gençlik Tiyatrosu’nda ‘Kadın cinayetlerini durdurmak için ne yapmalı'’ adıyla düzenlenecek panelde, başlıca İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı koruma kanunu ve Türkiye’de kadınların mücadelesine değinilecek. Tüm İzmir halkına açık bir panel yapacaklarını söyleyen İzmir Kadın Meclisi Üyesi Hilal Susuz, şöyle dedi:
"Artık toplumun her kesimi son zamanlarda kadın cinayetlerinin arttığının farkına varmış durumda. Panelde 6284 sayılı kanunun ne olduğunu, İstanbul Sözleşmesi’nin içeriğini, bizim haklarımızın ne olduğunu ve bunların uygulanmamasının nelere yol açtığını konuşacağız. Her şeyden önce kadınların örgütlü mücadelesine değineceğiz. Çünkü yalnız değil örgütlü olmamız lazım. Örgütlü olduğumuzda bir şeyler elde edebiliyoruz. Tüm dünyada kadın hakları konusunda şu zamana kadar olan kazanımlara baktığımızda, bunların kadınların örgütlü mücadelesi sayesinde olduğunu görüyoruz. Kadınlar, Kadın Meclisleri’nin olduğunu bilmeli. Bunun için çabalıyoruz. Kadınlar şiddet, taciz gibi olaylar yaşadıkları ilk anda bize başvurduklarında doğru yönlendirme yapıyoruz ve etkin delillerin karartılmamasına yönelik kadınların hemen harekete geçmesi için yönlendirme yapıyoruz. O kadınla birlikte hareket ediyoruz, hukuki anlamda da yanında olduğumuzu biliyor. Geçmişte bir örnek de yaşadık, bir kadın Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne gidecekti. ‘Ben evden çıkamıyorum, beni gelip alın’ dedi. Biz o kadın arkadaşa bunun bizim faaliyet alanımıza girmediğini söylemedik, müsait olan bir arkadaşımız hemen onunla birlikte merkeze gitti. Onu oradan çıkana kadar bekledi. Kadınların bizden taleplerine göre onlara yol gösteriyoruz, yanlarında oluyoruz."
Kadınların yasaları bilmeleri gerektiğini vurgulayan Susuz, "Mutlaka kadınlar yasaların farkında olmalı. Belki normalde bir karakola gittiğinde bile bir kadını yönlendirecek kişinin polis olması lazım fakat maalesef kadınlar polisi yönlendiriyor. Artık kadınlar ‘Bakın bu yasa böyle, şöyle yapmanız lazım’ diyor. Biz kadınlara ‘Asla yalnız yürümeyeceksin’ diyoruz ve asla yalnız yürümüyorlar bu yolda. Kadın Meclisleri var ve hep beraber mücadele ediyoruz" dedi. (DHA)