İzmir Körfezi'nde yaşanan toplu balık ölümleri ve yaygın kirliliğinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri tarafından, 22 ve 23 Ağustos'ta balık ölümlerinin gerçekleştiği bölge ve körfez açıklarından deniz suyu numuneleri alındı. Ayrıca körfeze deşarj olan 7 dereyle atık su kaynaklarında denetimler yapıldı. İncelemeler sonucunda İç Körfez'de deniz suyu hareketliliği ve sirkülasyonunun neredeyse durma noktasına geldiği belirlendi. 5 Eylül'de Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte TÜBİTAK Gemisi ile İzmir Körfezi'ne açılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un talimatlarıyla önce İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu ardından 35 akademisyenden oluşan İzmir Körfezi Bilim Kurulu oluşturuldu. İzmir Körfezi'nde, atık su arıtma tesislerinde ve derelerde inceleme yapan Bilim Kurulu üyeleri, 'İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı'nı hazırladı. Bilim Kurulu tarafından hazırlanan 'İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı' İzmir İktisat Kongresi binasında düzenlenen toplantı sonunda kamuoyuna duyurulacak. Toplantıya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Vali Yardımcısı Mehmet Sadık Tunç, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ve Bilim Kurulu üyeleri katıldı.
'ELDE EDİLEN SONUÇLARI İZMİR HALKI VE TÜM KAMUOYUYLA PAYLAŞACAĞIZ'
Toplantının açılışında konuşan Bakan Yardımcısı Varank, "İzmir Körfezi'nde yaşanan toplu balık ölümleri olayı ile kamuoyuna yansıyan çevresel kirliliğin önlenmesi için 5 Eylül tarihinde Sayın Bakanımızın başkanlığında ilk toplantımızı yapmıştık. Toplantıda alt çalışma gruplarının oluşturularak bir ay içerisinde acil eylemlerimizin kasım ayı sonuna kadar da uzun vadeli eylemlerin belirlenmesi kararını almıştık. Bu karara istinaden Bilim Kurulumuz 3 alt çalışma grubuna ayrılmış ve 17-18 Eylül tarihlerinde burada Bilim Kurulu alt çalışma grupları toplantısı yapılmıştır. Bilim Kurulumuzca yapılan tespitlerde başta atık su altyapısının iyileştirilmesi, arıtma tesislerinin çevre mevzuatına uygun olarak iyileştirilmesi, körfeze ulaşan derelerde rüsubat kontrolü ve temizlik çalışmalarının yapılması, kaçak deşarjların önlenmesi, ilgili mevzuatlarda revizyon yapılması, İzmir Körfezi'nde izleme ağının geliştirilmesi hususları öncelikli olarak belirlenmiştir. Ayrıca İzmir Körfezi'nin ekosisteminin daha iyi anlaşılması, dip yapısında tarama faaliyetlerinin değerlendirilmesi ve bugüne kadar İzmir Körfezi'ne yönelik yürütülen çalışmalarda ele alınan verilerin değerlendirilerek ayrıntılı araştırma ve değerlendirmelerin yapılması hususları da belirtilmiştir" ifadelerini kullandı.
'İZMİR'İ SEVEN HERKESİ DESTEK VERMEYE VE ETKİN KATILIM SAĞLAMAYA DAVET EDİYORUZ'
Bakan Yardımcısı Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İzmir Körfezi'ni kaderine terk etmemek için bölgede yaşanılan çevresel olumsuzluklara sebep olan etmenleri ortadan kaldırmak önceliğiyle Bilim Kurulu üyelerimizce acil eylem planı hazırlanmıştır. Planın uygulanması noktasında Bakanlığımız koordinesinde, Büyükşehir Belediyemiz ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımız belirlenen görevler kapsamında çalışmalar yürütecek ve kaydedilen ilerlemeler, düzenli denetimlerle ve yapılacak toplantılarla Bakanlığımızca izlenecektir. Plan kapsamında yapılan çalışmalara yönelik olarak elde edilen sonuçları da değerli İzmir halkı ve tüm kamuoyuyla paylaşacağımızı burada ifade istiyorum. Bu noktada yapılacak tüm çalışmalara sadece Bakanlığımız, Büyükşehir Belediyemiz değil, İzmir'de yaşayan ve İzmir'i seven herkesi destek vermeye ve etkin katılım sağlamaya da davet ediyoruz."
'MAVİ BİR İZMİR KÖRFEZİ VİZYONUYLA YÜRÜTÜLECEK'
Yapılan tespit kapsamında Bilim Kurulu ile körfezin yaşadığı sorunlara karşı kalıcı ve uzun vadeli çözümlerin neler olması gerektiği konusunda da çalışmalara devam ettiklerini söyleyen Bakan Yardımcısı Varank, "Orta ve uzun vadeli çalışmalarımız tamamlandığında bunları yine sizlerle paylaşmış olacağız. İzmir Körfezi Eylem Planı, Bakanlığımız koordinesinde tüm kurum ve kuruluşların aktif katılımıyla hazırlanarak uygulamaya alınacak 'Mavi bir İzmir Körfezi' vizyonuyla yürütülecek ve istediğimiz hedefe ulaşana kadar da devam edecek. Bakanlığımız tüm bu süreçte etkin şekilde koordinasyon ve denetim görevini de yürütecektir. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne eylem planı kapsamındaki çalışmalara da katkılarından dolayı öncelikle teşekkür ediyorum. Bu süreçte İller Bankası'yla belediyemizin taleplerini de yerine getirmek için var gücümüzle çalışacağımızı da ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
İZMİR KÖRFEZİ'NE NEFES OLACAK 15 MADDELİK EYLEM PLANI AÇIKLANDI
İzmir Körfezi'ndeki toplu balık ölümleri ve kirlilikle mücadele için Bilim Kurulu tarafından hazırlanan, İzmir nefes aldıracak acil ve kısa vadede yapılacakları içeren 15 maddelik 'İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı' açıklandı. Eylem planını açıklayan Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, "1'incisi Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin mevzuata ve tekniğe uygun işletilmesi, Sürekli Atıksu İzleme Sistemleri'nin (SAİS) devreye alınması, By-Pass hattının kapatılarak taşkın savağına dönüştürülmesi ve savağın izlenmesi, 4’üncü fazını hizmete alınması ile ilgili çalışmaların tümünün İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmasına karar verildi. 2'ncisi, İç Körfez'e akan derelerde ileri temizlik çalışmalarının İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hızlandırılması. 3'üncüsü İzmir Körfezi'nde, tüm atık su ve yağmur suyu hatlarına yapılan bağlantıların Büyükşehir Belediyesi tarafından kontrol altına alınması. Ayrıca, karasal ve gemi kaynaklı tüm deşarjların Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ve liman başkanlıkları tarafından kontrol altına alınması, denetimlerin sıkılaştırılması. 4'üncüsü, Körfez'deki ana kuşaklama kanalı ve kollektörler başta olmak üzere tüm atık su hatlarında ve terfilerde temizlik, bakım onarım gibi iyileştirmelerin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması. 5'inci madde İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) 'Atıksuların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği', karbon, azot ve fosfor parametrelerini de içerecek şekilde Bakanlık koordinesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından revize edilmesi. 6'ncısı Körfez'deki kirliliğin izlenmesi amacıyla 'Bulut Temelli Bilgi Paylaşım Sistemi'nin bakanlık tarafından oluşturulması. 7'ncisi 'Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Programı' kapsamında İzmir Körfezi izleme ağının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından genişletilmesi" dedi.
ERKEN UYARI SİSTEMLERİNİN KÖRFEZ İÇİN KULLANILABİLİRLİĞİ ARAŞTIRILACAK
Kısa vadeli eylem planı maddelerini sıralayan Prof. Dr. Budak, "8'incisi İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilgili kurumlar Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin deşarj yerinin İç Körfez'e en az etkisi olacak şekilde Bilim Kurulu görüşleri doğrultusunda Büyükşehir Belediyesi ve Bakanlık koordinesiyle yeniden değerlendirilmesi. 9'uncu madde İç Körfez'e ulaşan derelerin rüsubat (tortu) ve sediment kontrolünün sağlanması amacıyla seki-eşik, tersip bendi ve bunun gibi sistemlerin değerlendirilerek uygun olanlar İzmir Büyükşehir Belediyesi ve DSİ Genel Müdürlüğü'nce hayata geçirilmesi. 10'uncu maddemiz Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 'Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Programı' kapsamında erken uyarı sistemlerinin Körfez için kullanılabilirliğini araştırılması" ifadelerini kullandı.
DÜNYADA KABUL GÖRMÜŞ ÖRNEKLERİN İZMİR'DE UYGULANABİLİRLİĞİ DEĞERLENDİRİLECEK
Dip çamuru temizliği hazırlığı maddelerini de sıralayan Prof. Dr. Budak, "11'inci madde İzmir Körfezi'nde dip çamurunun su kalitesine etkisi ortaya konularak körfezde arama çalışması yapılacak alanların tespit edilmesi ve tarama malzemesinin çevresel yönetiminin değerlendirilmesi. Bu çalışmaların Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülmesi. 12'nci madde Körfez'de deniz suyunu filtreleyebilecek su ürünlerine yönelik Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerekli düzenlemeler yapılması. 13'üncü Körfez'in ekosisteminin daha iyi anlaşılmasına yönelik araştırma ve izleme çalışmalarının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın başlatması. 14'üncü madde kirlilikle biyolojik mücadelede dereler ve denizin oksijenini artırmak için dünyada kabul görmüş örneklerin İzmir'de uygulanabilirliğinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde Bilim Kurulu tarafından değerlendirilmesi. Son olarak 15'inci madde İzmir Körfezi'nin korunması, su verimliliği, deniz çöpleri vb. konularda farkındalığın artırılması amacıyla sürekli eğitim programlarının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde kamu kurum ve kuruluşları, üniversite ve STK'lar tarafından yürütülmesi" diye konuştu. (DHA)
İzmir Körfezi'ne nefes olacak 15 maddelik eylem planı açıklandı pic.twitter.com/9NAK7NODdT
— Egepostası (@egepostasicom) October 7, 2024