İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve beraberindeki heyet, Rusya'nın, Moskova'dan sonraki en büyük ikinci kenti ve nüfus açısından Avrupa'nın ilk 10 kentinden biri olan Saint Petersburg'a bir iş ve inceleme gezisi gerçekleştirdi. Türkiye'nin Saint Petersburg Başkonsolosluğu'nda Başkonsolos Yunus Belet ve Saint Petersburg Ticaret Ataşesi Çağrı Doğan ile bir araya gelen heyet, kent ve ticaret olanakları hakkında bilgi aldı.
Saint Petersburg Başkonsolosu Belet, Saint Petersburg ile çevresinde yaşayan 13.5 milyonluk bir bölgeye hizmet verdiklerini belirterek bölgenin Rusya'nın Avrupa'ya açılan kapısı olduğunu dile getirdi. Türk firmalarını bu coğrafyada daha fazla görmeyi amaçladıklarını bildiren Belet, "Raflardaki Türk ürünlerinin artmasını sağlamak en büyük amacımız. Başta İTB üyeleri olmak üzere tüm Türk iş insanlarını buraya yatırım yapmaya davet ediyoruz" dedi. Ticaret Ataşesi Doğan ise şunları söyledi:
"Burada karşılıklı güven ilişkisi ve sürekli iletişim halinde olunması çok önemli. Bu nedenle Rusya'ya gelecek Türk yatırımcılara ya burada iyi bir partner bulmalarını ya da kalıcı bir ofis açmalarını öneriyoruz, gerekli desteği de vermeye hazırız."
KESTELLİ'DEN İHRACATTA ARTIŞ VURGUSU
İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2018 yılında yüzde 15.7 artarak 25 milyar 561 milyona ulaştığını belirterek, "2019'un ilk dört ayında, sadece tarım ve gıda alanındaki ticaret hacmi 1 milyar 200 milyon doları aştı. Halen 2008 yılında yakalanan 37 milyar 847 milyon dolarlık hacimden uzak olsak da hızla o noktaya doğru gidiyoruz. Sıcak ikili ilişkiler sayesinde ticaretin önündeki yaptırımlar birer birer kalkıyor. Ekonomi uzmanları, iki ülke arasındaki ticaret hacim potansiyelinin 100 milyar doları bulabileceğini öngörüyor. Bu noktada temel sorunumuz Rusya ile aramızdaki ticaret hacminin dengesiz dağılması. 2018'de Rusya'dan 21.3 milyar dolarlık ithalat yaparken, sadece 4.2 milyar dolar ihracat gerçekleştirebildik. Bir yandan ticaret hacmini arttırmak için uğraşırken, diğer yandan daha fazla ve daha nitelikli ihracat yapmaya odaklanmalıyız" diye konuştu.
İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI YAPILDI
Heyetin ziyaret ettiği Saint Petersburg Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ekaterina Lebedeva da 400'ün üzerinde Rus ve yabancı küçük, orta ve büyük ölçekli işletme ile çalıştıklarını söyleyerek "19 farklı meslek komitesine sahibiz. Bugüne kadar yabancı oda, birlik ve organizasyonlarla 140'ın üzerinde anlaşmaya imza attık. İzmir Ticaret Borsası ile çalışmak, üyeleri ile üyelerimiz arasındaki iş birliklerini geliştirmek için sabırsızlanıyoruz" dedi.
Daha sonra Işınsu Kestelli ve Lebedeva arasında, iki kurum ve üyeleri arasında iş birliği yapılması için prensip anlaşmasına varılırken, sürecin Türk firmalarının Rusya'da katılacakları fuarlarda Rus muhatapları ile bir araya gelmeleri için Saint Petersburg Ticaret ve Sanayi Odası'nın aracılık etmesi, ayrıca üyelerini E-Commodity Bazaar'da yer almaları için teşvik etmesi konularında görüş birliğine varıldı. Ayrıca toplantıya katılan B2B ve fuar organizasyon şirketi ExpoForum - International Company ile İTB arasında E-Commodity Bazaar iş birliği protokolü imzalandı. Gezinin ardından bir değerlendirmede bulunan Başkan Işınsu Kestelli, "Türkiye ile Rusya iki yakın coğrafyada yer alan iki farklı kültür. Birlikte çalışmak ve iki ülke arasındaki ticareti geliştirmek herkesin lehine. Bu amaçla Rusya'ya gittik. Gördüğümüz sıcak ilgiden ve sağlayacağı iş potansiyelinden son derece memnunuz. İzmir iş dünyasının Rusya ile ticaret yapmasında sonsuz fayda görüyoruz. Tarım ve gıda bu ticaretten çok önemli bir pay alabilir. Bunun yanı sıra Türkiye'ye her yıl 6 milyonun üzerinde turist yollayan Rusya'nın ilgisini İzmir ve Ege kıyılarına yönlendirmek için de çalışmalar, tanıtımlar yapmalıyız" diye konuştu. (DHA)