Ege Postası
Geri

İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak'tan şehir hastanesi tepkisi

İzmir’de 2018 yılında açılması planlanan İzmir Şehir Hastanesi’nin hala faaliyete geçmemesine İzmir Tabip Odası’ndan tepki geldi. İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, “Bu kadar büyük bir kompleksin bu kadar uzun süre açılamaması ciddi maliyet kayıpları ve kamu zararı yaratıyordur” dedi.
İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak'tan şehir hastanesi tepkisi
Haberler / İzmir
7 Temmuz 2023 Cuma 11:27
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, İzmir Şehir Hastanesi’nin birkaç kez tarih verilmesine rağmen hala hizmete alınmamasıyla ilgili ANKA Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulundu.

Kaynak, hastanenin açılabilmesi için 8-9 bin civarında personele ihtiyaç olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Şehir hastanesi biliyorsunuz 2 bin 60 yataklı büyük bir hastane kompleksi olarak 2013 yılında projelendirilmişti ve açılışının da 2018 yılında olması yönünde bir öngörü vardı.  2018’in üzerinden bir 5 yıl daha geçti ve bugün İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi henüz hizmete girmedi. Tabii ne zaman gireceği hususunda da aslında net bir yanıtımız şu anda yok. Ve ne için bu açılışın da ötelendiği hakkında da çok somut bilgilerimiz yok. Ama şunu söylememiz mümkün. Birincisi bu kadar büyük bir kompleksin gerçek anlamda faaliyete geçebilmesi için Sağlık Bakanlığı'nın mevzuatına bakarak söylenebilecek rakamlar olarak ifade ediyorum; 2 bin 500 civarında farklı uzmanlık dallarında hekime ve 3 bin 500 civarında da hemşireye ihtiyaç var. Ve bunun yanı sıra da yaklaşık 50 küsur farklı meslek grubundan çalışanın burada görev alması gerekiyor. Dolayısıyla bunların toplamına baktığımız zaman böyle bir hastane kompleksinin tam anlamıyla 7 gün 24 saat faaliyete geçmesi için nereden bakarsak bakalım, 8-9 bin bandında bir çalışan ihtiyacımız var ve bunun da çok önemli bir kısmı dediğim gibi hekim ve hemşire gibi özellikle çok uzmanlaşmış alanlardaki iş gücü ihtiyacı. Böyle bir iş gücü ihtiyacının karşılanmasıyla ilgili sorunlar olduğu çok aşikâr. İzmir'de de öyle büyük bir hastane kompleksinin faaliyete geçmesi için her şeyden evvel bir iş gücü, ihtiyacının söz konusu olduğunu ve bunun nasıl karşılanacağı hakkında da şu ana kadar bir açıklama olmadığını görüyoruz. Tabii eski hastanelerin kapatılmasındaki bir başka gerekçe de şehir hastanelerinin kamu özel ortaklığı dediğimiz özel bir formülle özel bir sözleşme yapılanmasıyla yapıldığını biliyoruz ve bu sözleşme aslında çok net olarak ve bütün ayrıntısıyla kamuoyu tarafından bilinmiyor. Bunun sebebi de firmaların yani o kamu özelin özel kısmındaki firmaların ticari sırrı olarak sayılmasıdır.”

“600 YATAĞIN ÜZERİNDE OLAN KURUMLAR HIZLI ŞEKİLDE VERİMSİZLEŞİYOR”

Başkan Süleyman Kaynak, hastanelerde yatak sayılarının artması ile kurumların verimsizleştiğine vurgu yaparak, “Şu anda bütün dünyada verimli hastane yapılanması 250 ile 600 yatak arasındadır 600 yatağın üzerine çıktığınız zaman çok hızlı bir şekilde verimsizleşir bu kurumlar. Çünkü hastane dediğimiz kurumlar 7 gün 24 saat çalışır. Hem son derece yüksek düzeyde bir otelcilik hizmeti verirler hem de son derece yüksek düzeyde bir sağlık hizmeti verirler. Dolayısıyla öyle çok kompleks yapıların çok büyük organizasyonlar içerisinde organize edilmesinde çok büyük verimsizlikler ve yüksek maliyetler söz konusudur. Onun için bugün bütün dünyada hastane yapılacaksa 250 ile en fazla 600 yatak arasında yapılır. Onun üzerine çıkıldıkça ekonomik olarak, işletme olarak, verimlilik olarak aynı zamanda otelcilik hizmeti ve özellikle de sağlık hizmeti burada çünkü asıl hedef sağlık hizmeti, sağlık hizmeti olarak bir verimsizleşmeyle karşı karşıya kalınması söz konusu olabilir. Dolayısıyla şu anda İzmir, Bayraklı Şehir Hastanesi'nin ne zaman açılacağı konusunda resmi bir bilgimiz henüz yok. Ama bu konuda sürekli olarak zaman zaman birtakım tarihler verilmiştir. Bu tarihlerin maalesef hiçbirisi gerçekleşmedi. Ve bu kadar büyük kompleksin de açılmadan bu şekilde beklemesinin de maliyetinin ne olduğunu hepimiz takdir ederiz diye düşünüyorum” dedi.

“BU KADAR BÜYÜK BİR KOMPLEKSİN BU KADAR UZUN SÜRE AÇILAMAMASI CİDDİ MALİYET KAYIPLARI VE KAMU ZARARI YARATIYORDUR”

Başkan Kaynak, İzmir Şehir Hastanesi’nin bu şekilde hizmete açılmadan durmasının kamu zararına neden olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Bu hastanelerin çalışmasıyla ilgili sözleşmelerin içeriğinde özel kurumlar hem hastanenin tıbbi hizmetlerini hem de yan hizmetlerinin tümünü üstleniyorlar ve burada bu süreç içerisinde de Sağlık Bakanlığı tıpkı bir kiracı gibi bu firmaya belirli ödemeler yapıyor. Fakat bu ödemeler ne zaman nasıl başlıyor bu konuda İzmir Şehir Hastanesi ile ilgili çok bilgi sahibi değiliz bu yüzden bir rakam vermemiz doğru olmaz. Ama bu kadar büyük bir yatırımın çalışmadan durması günlük olarak çok yüksek miktarlara ulaşan bir maliyet kaybına karşılık geliyordur diye düşünüyoruz. Bu kadar büyük bir kompleksin bu kadar uzun süre açılamaması ciddi maliyet kayıpları ve kamu zararı yaratıyordur diye düşünüyoruz. Ama bu konuda rakamsal olarak bir bilgimiz yok maalesef”

MAYIS SONU HASTA ALIMINA BAŞLANACAĞI SÖYLENMİŞTİ

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın iki ay önce paylaştığı İzmir Şehir Hastanesi’nin tanıtım filminde tıbbi cihazların yerleştirildiği ve 30 gün içerisinde testleri tamamlanarak hasta almaya başlayacağı belirtilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da 29 Nisan’da sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda “İzmir Bayraklı Şehir Hastanemizin inşaatı bitti, bir ay içinde hasta kabulüne başlıyoruz. 629 bin metrekare alan üzerine kurulu, 333 polikliniğe, 2 bin 60 yatağa sahip bu şehir hastanemizle İzmir, her alanda olduğu gibi sağlıkta da inşallah çağ atlayacak” ifadelerine yer vermişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası