Ege Postası
Geri

İzmir Tabip Odasından açık çağrı: Hesap vermeliler

İzmir Tabip Odası, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın önceki gün gerçek vakaları açıklamasının ardından bugüne kadar şeffaflığa yönelik uyarılarında haklı olduklarını belirterek, pandemi sürecinin doğru yönetilmediğini söyledi. Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada "Süreci yönetemeyen, kamuoyunu eksik bilgilendiren, bir kısım veriyi saklayarak pandeminin şiddetlenmesine yol açan yöneticiler hesap vermelidir" denildi.
İzmir Tabip Odasından açık çağrı: Hesap vermeliler
Haberler / Güncel
27 Kasım 2020 Cuma 09:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- 25 Kasım'da gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 'açık test politikası'na geçtiklerini belirterek, son 24 saatte 28 bin 351 yeni vaka tespit edildiğini ifade etmişti. Bakan Koca'nın açıklamasının ardından gerçek vaka sayısının  aslında açıklanandan 5 kat fazla olması, gerçek vaka sayılarının  kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılmaması üzerine başta Sağlık Bakanı Fahettin Koca olmak üzere Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile Bilim Kurulu Üyelerine tepkiler yükseldi.

İzmir Tabip Odası yaptığı açıklamayla "Bugüne kadar salgınının gerçek boyutunu, şiddetini ortaya koymak yerine, olgu sayıları küçük gösterilerek rakamlarla oynandığı" dile getirilerek, tepkisini ve bugüne kadarki uyarılarında haklı olduklarını bir kez daha gösterdi.

Odadan yapılan açıklamada, sürecin şeffaf yürütülmediği için pandemide gelinen süreçte sorumluların hesap vermesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada özetle; "Gelinen noktada tüm sorumluluk pandemi sürecini yönetenlerindir. Süreci yönetemeyen, kamuoyunu eksik bilgilendiren, bir kısım veriyi saklayarak pandeminin şiddetlenmesine yol açan yöneticiler hesap vermelidir. Bu konuda derhal gerekli girişimlere başlanmalıdır." denildi.

İZMİR TABİP ODASINDAN YAPILAN AÇIKLAMA ŞÖYLE:

"Gerek Türk Tabipleri Birliği gerekse Tabip Odaları pandemi sürecinin başından itibaren, birçok kez, sürecin şeffaf bir şekilde yönetilmesini, pandemiye ait verilerin kamuoyu ile ayrıntılı bir şekilde paylaşılmasını dile getirdiler. Pandemi mücadelesinde başarılı olabilmek için öncelikle pandeminin şiddetinin, yaygınlığının doğru tanımlanmasının gerekliliğine, bu tanımlama için de bu verilerin bilimsel analizinin önemine vurgu yaptılar.

TTB ve Tabip Odalarının ekonomik kaygılarla haziran ayında başlatılan yeni açılım sürecinde tedbirlerin gevşetilmesi ve bazılarının kaldırılması sonucu olgu ve vefat sayılarında artışların olacağı uyarıları ne yazık ki dikkate alınmadı. Sürecin devamında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan verilerin TTB ve tabip odalarının elde ettikleri verilerle örtüşmediği, açıklanandan çok daha fazla olgu ve vefat sayıları olduğu sıkça dile getirildi. Bu çelişkinin giderek kamuoyunda kabul görmesi ve bu konudaki soru işaretlerinin artması üzerine, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Eylül’de yaptığı basın açıklamasında, her vakanın hasta kabul edilmediğini ve günlük olarak açıklanan COVID-19 verilerinde sadece semptom gösteren kişilerin yer aldığını açıkladı. Oysa sayın Bakan da biliyor ki bilimsel olarak her vaka hasta sayılmaktadır. Bu açıklama verilerin büyük bir kısmının açıklanmadığının itirafı olmuştur. Buna gerekçe olarak ulusal çıkarların gösterilmesi ayrıca tartışılması gereken bir konu olup, bizler toplum sağlığının en önemli ulusal çıkar olduğuna inanıyoruz.

Süreçte kamuoyunda güvenilirliği ve inandırıcılığı giderek azalan bu resmi veri paylaşımlarının pandemi ile ilgili gerçekliği göstermekten uzak olduğu artık herkesce kabul görmeye başladığı günümüzde 25 kasım 2020 tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca günlük “hasta” sayılarının yanında covid pozitif tüm olguların sayısını 28 bin 351 olarak açıklamak zorunda kalmıştır. Bu açıklamaya sebeb olan başka etmenlerin varlığı tam olarak bilinmese de olgu sayımız dünyada olgu sayısı bakımından ilk üçte olduğumuzu göstermektedir. Türkiye, salgın yönetiminde dünyanın en başarısız ülkeleri arasında yer alıyor. Oysa bizlere günlerce başarı hikayeleri anlatılmıştı. 

Pandeminin başından beri aklın ve bilimin ışığında bir yönetim anlayışının olmaması bu başarısızlığın en önemli sebebidir. Salgını yönetmek yerine rakamlarla oynayarak algıyı yönetmeye çalışmak eksik ya da yanlış uygulamalarla günü kurtarmaya çalışmak, toplum sağlığında ciddi kayıplara yol açmıştır. Salgınını gerçek boyutunu şiddetini ortaya koymak yerine,  olgu sayıları küçük gösterilerek,  bu konuda alınması gereken radikal tedbirler alınmamıştır. Bilim kurulunun da bu konudaki sorumluluğu sorgulanmalıdır. Son dönemde ciddi artış gösteren olgu ve vefat sayılarına ve bu konudaki yoğun uyarılara rağmen, toplumsal hareketliliği azaltacak, bir süre kapanmayı hayata geçirecek tedbirlerin hayata geçirilemediğini kaygıyla izlemekteyiz. 

Gelinen noktada tüm sorumluluk pandemi sürecini yönetenlerindir. Süreci yönetemeyen, kamuoyunu eksik bilgilendiren, bir kısım veriyi saklayarak pandeminin şiddetlenmesine yol açan yöneticiler hesap vermelidir. Bu konuda derhal gerekli girişimlere başlanmalıdır."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası