Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde 8 Ağustos’tan beri pozitif test sonuçlarının ortak sisteme girilmediğini duyurmuştu. Bakanlığın uzun süreli hatasının duyurulmasına rağmen Bakan Koca, her gün günlük koronavirüs vaka tablosunu paylaşmaya devam ediyor. Ancak ülkemizin koronavirüs tablosu turkuaz tabloda verildiğinden daha farklı olarak görülüyor. Gerçek günlük vaka sayısının 12 bin civarında olduğu güvenilir basında söyleniyor.
Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, birartibir.com’a verdiği röportajda İzmir’in koronavirüs durumunu paylaştı. Bakan Koca’nın açıklamalarını yorumlamakta güçlük çektiğini belirten Dr. Çamlı, “Sağlık Bakanı 23 Ağustos’ta, ülke genelinde 1200 yeni vaka saptandığını açıklamıştı. Aynı gün sadece İzmir'de 441 vaka tespit edildi. Bu nasıl oluyor” ifadeleri kullandı.
YAKLAŞIK 600 DOKTOR COVİD-19’A YAKALANDI
Salgının etkisini arttırmasıyla bielikte sağlık çalışanlarının ekipman açısından da sıkıntı yaşadığını belirten Dr. Çamlı, “Salgının ilk aylarında tabip odası olarak ekipman taşıdık birinci ve ikinci basamak sağlık hizmeti veren kurumlara. Bugün yine ekipman sınırlı sayıda gönderiliyor ve kalite sorunu var. Bu nedenle de kişisel koruyucu ekipman kullandığı halde hasta olan sağlık çalışanları var. Salgının başından beri 550-600 civarında sağlık çalışanının Covid-19’a yakalandığını düşünüyoruz. İzmir’de beş hekim arkadaşımızı kaybettik. Böyle giderse bu sayıların artmasından endişe ediyoruz” dedi.
BAKANLIĞIN AÇIKLAMASINI YORUMLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan günlük vaka sayısında tutarsızlık olduğunu ifade Dr. Çamlı, “Sağlık Bakanı 23 Ağustos’ta, ülke genelinde 1200 yeni vaka saptandığını açıklamıştı. Aynı gün sadece İzmir'de 441 vaka tespit edildi. Bu nasıl oluyo? İzmir ilk on şehir arasında değil, ama ülke genelinin dörtte biri İzmir’de. Bakanlığın açıklamasını yorumlamakta güçlük çekiyoruz” diye konuştu.
“TURİZM HALK SAĞLIĞININ ÖNÜNE GEÇMEMELİ”
Dr. Çamlı9, turizm hareketliliğinin İzmir’deki vaka artışında etkili olduğunun altını çizerek, “Devletin üst kademeleri tarafından yaratılan rehavet nedeniyle bayramda turizm faaliyetleri arttı. İzmir’de de plajlarda, kafelerde maskesiz geniş toplulukları gördük. Turizm önemli bir gelir kaynağı, ama bu halk sağlığının önüne geçmemeli” dedi.
“BEDELİNİ ÇOK AĞIR ÖDÜYORUZ”
İktidarın sağlıkta dönüşümünün pandemiye etkilerini de yorumlayan Dr. Çamlı, şunları söçyledi; “Covid’le mücadele için iyi bir birinci basamak ve koruyucu halk sağlığı tedbirlerine çok ciddi ihtiyaç var. Bugün pandemiye ikinci basamakta, hastane aşamasında müdahil olabiliyoruz. Sağlık politikaları sağlıkta dönüşüm adı altında ticarileşince koruyucu sağlık hizmetleri ve birinci basamak sağlık hizmetleri ihmal edildi, bugün bunun bedelini çok ağır ödüyoruz. Tüm Türkiye’de yüzde 90’a varan doğrulanmış Covid olgusu artışından söz ediyoruz.”