Ege Postası
Geri

İzmir'de 1 Mayıs kutlamalarının adresi Gündoğdu Meydanı

İzmir’deki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları coşkulu başladı. 1 Mayıs Tertip Komitesi adına Memiş Sarı 1 Mayıs bildirisini okudu. Bildiride kıdem tazminatının işçilein kırmızı çizgisi olduğu vurgulanırken, işsizlik, ekonomik kriz gibi konularda önemli mesajlar verildi. Tunç Soyer 1 Mayıs Kutlamalarına ilk kez İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı sıfatıyla katıldı. Kutlamalarda işçilerden oluşan koro işçi marşları söyledi. Başkan Soyer de sahneye çıkarak, çoğunluğu kadınlardan oluşan 'İşçi Korosu’nun seslendirdiği 'Çav Bella' isimli şarkıya coşkuyla eşlik etti. İzmir'de 1 Mayıs'ın adresi Gündoğdu
İzmir'de 1 Mayıs kutlamalarının adresi Gündoğdu Meydanı
Haberler / İzmir
1 Mayıs 2019 Çarşamba 09:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

HAYRULLAH YILDIZ / EGEPOSTASI- Alsancak Gündoğdu Meydanı’ndan düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına DİSK, KESK, Türk- İş, TMMOB, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, siyasi partiler ve binlerce İzmirli katıldı. Kutlamaların yapıldığı Gündoğdu Meydanı’na sendika, STK, ve siyasi partiler 3 farklı toplanma alanından kortej yürüyüşleri ile geldi. CHP, il binasının önünde toparlanarak siyasi partilerin buluşma noktası olan Cumhuriyet Meydanı’na geldi.

Herhangi bir olumsuz durumun yaşanmaması için toplanma alanında TOMA ve çevik kuvvet polisleri hazır bulundu. Gündoğdu Meydanı’nın çevresi polis bariyerleri ile kapatıldı. 1 Mayıs için alınan önlemler kapsamında 5 bin polis görev yaptı. Miting alanına giriş için güvenlik noktaları oluşturuldu. Alana girenler detaylı şekilde üst aramasından geçirildi. Kutlamaların yapıldığı alanın çevresindeki binaların üstünde keskin nişancılar yerleştirildi.

İl Başkanı Deniz Yücel öncülüğünde meydana gelirken CHP İzmir milletvekilleri de kortej yürüyüşündeki yerini aldı. Meydanda yoğun güvenlik önlemleri alınırken alan demir bariyerler ile çevrildi. Kutlamalar için 5 bin polis görev aldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı kutlamalar boyunca, meydan, polis helikopteriyle de kontrol edildi. Arama ve giriş noktalarında herhangi bir sorun yaşanmadı.

TUNÇ SOYER MİTİNG ALANINDA  

Izmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve selefi Aziz Kocaoğlu, İkinci Kordon’da oluşturulan korteje katılarak Gündoğdu’ya kadar yürüdü. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, miting alanına geldi. İzmirlilerin yoğun ilgi gösterdiği Soyer, vatandaşlarla bol bol fotoğraf çektirdi. Soyer, programa yoğun katılım olduğu için çok memnun olduğunu belirtirken, “Bu coşku 31 Mart sonrasında Türkiye’de doğan umudun büyüdüğünü gösteriyor. Bu durum çok heyecan verici. Başka bir Türkiye mümkün. Herkes buna inanıyor ve hissediyor. Bunun gereğini yapacağız” diye konuştu.

İŞÇİLERİN KORUSU İLK KEZ SAHNE ALDI

İzmir’de bu yıl ilk kez oluşturulan işçi korosu sahne aldı. Koro, Soma’da hayatını kaybeden 301 madenci anısına, sahneye baretler ve yelekleri ile çıktı. İtfaiyeci, şoför, otoparkçı gibi farklı mesleklerden bir araya gelen işçi korosu işçi marşları söyledi. İlk kez sahne alan işçiler, 1 Mayıs Marşı’nı söyledi. İşçi Korosu 'Çav Bella' isimli parçayı seslendirirken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de coşkuyla eşlik etti.

“AKP VE MHP’Yİ SANDIĞA GÖMEN EMEKÇİLERE SELAM OLSUN”

1 Mayıs Tertip Komitesi adına 1 Mayıs bildirisini okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı konuşmasında kıdem tazminatının işçilerin kırmızı çizgileri olduğunu vurgularken demokrasi, özgürlük ve laiklik mesajları verdi. Memiş Sarı, konuşmasına 1 Mayıs1977 yılında hayatını kaybedenleri selamlıyarak başlarken, “Devrim için şehit düşenlere selam olsun, cezaevindeki tiyatroculara selam olsun. İşçiler yine meydanlara sığmadı. Mücadele azmi sönmeyen, güzel günler için 1 Mayıs için alanlardayız. Öncelikle 1977 yılının 1 Mayıs’ında hayatını kaybedenlerin önünde saygıyla eğiliyoruz. Katillerden hesabı işçiler soracak. Ülkemizi açık cezevine getiren AKP- MHP iktidarının daha fazla ilerlemeyeceği 31 Mart’ta anlaşıldı. Devletin bütün imkanlarının kullanılmasına rağmen metropollerde AKP ve MHP’yi sandığa gömen emekçileri selamlıyoruz” dedi.

“KIDEM TAZMİNATI KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR”

Sarı, kıdem tazminatlarının işçilerin kırmızı çizgisi olduğunu vurgularken, “Yarattıkları ekonomik krizin etkisiyle güçsüzleşen iktidar krizin faturasını emekçilere yükleyerek süreci hafifletmenin peşine düştü. Fahiş fiyat artışları, yapısal reform adı altında işçinin kıdem tazminitana göz diktiler. Kıdem tazminatımızı vermeyeceğiz.Kıdem tazminatı kırmızı çizgizimdi” diye konuştu.

“İKTİDARIN SONU YAKINDIR”

Özgürlük ve demokrasi mesajları veren Sarı, iktidarın sonunun geldiğini savunurken, “Biliyoruz ki tüm dikta rejimleri yıkılmadan önce iktidarlarını sonsuz sanırlar, bu şekilde barışa ve özgürlüğe inancı zayıflatmak ve umudu kırmak isterler. AKP-MHP iktidarı uzatmaları oynuyor. İktidarın sonu yakındır. Son anlarına geldiklerini gördükçe daha da saldırganlaşıyorlar. 1 Mayıs’ta alanlara akın edenler olarak buradan bir kez daha haykırıyoruz. Kıdem hakkına, iş güvencemize,  iş cinayetlerine, mezarda emekliliğe, artan vergi dilimlerine ve maaşlarımızın elimize geçmeden erimesine karşı hep sokaklarda olacağız. Devletin bütçesini eğitim ve sağlık yerine savaşa ve güvenlik politikalarına aktarmalarına hayır diyeceğiz” dedi.

“KADINA ŞİDDETE VE ÇOCUK İSTİSMARINA YETER DİYORUZ”

Sarı, kadına şiddet ve çocuk istismarının karşısında olduklarını ifade ederken, “Laik eğitimin gericileştirilmesine, sürgünlere, gözaltılara, tutuklamalara, kadına şiddete, çocuklara karşı tacize ve istismara her zaman hayır diyeceğiz. Ayrımcılığa, baskılara, ihraçlara, Kürt sorununda imhaya dayalı çözümsüzlük siyasetine, kentlerimizin yaşam alanlarımızın talan edilmesine artık yeter diyoruz” şeklinde konuştu.

“BİR İLKİ BAŞARDIK”

1 Mayıs tertip Komitesi olarak bir ilki başardıklarını belirten Sarı, “Sevgili mücadele arkadaşlarım. İzmir 1 Mayıs Tertip Komitesi olarak bir ilki başardık. İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, TMOOB, Türk-İş, KESK ve DİSK ile oluşturduk. Hepinizi coşkuyla selamlıyoruz” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Kutlamalar sırasında, yüzde 50 uyumlu olan annesinden ilik nakli yapılan, ancak tam uyumlu donör arayışı süren minik Öykü Arin Yazıcı için donör olunması çağrısı da yapıldı. 

ÇOCUK GELİNLERE ‘UZUN BACAK’ İLE TEPKİ 

1 Mayıs kutlamaları için Gündoğdu Meydanı'na gelenler, üzerinde 'Çocuk istismarına dur diyoruz', 'Şair olduk, yazar olduk, bir tek emekli olamadık', 'Babamın kıdemine dokunma', 'Vatanı korumak çocukları korumakla başlar' yazılı pankartlar taşındı. Yine  Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in resminin çizildiği ve üzerinde ‘İzmir Tunç Soyer, şoförler kadro ile güzel’ yazılı pankart da taşındı. 1 Mayıs’a katılan Kadın Savunma Ağı üyeleri de taşıdıkları ‘Patriyarkanın prensesi değiliz’ ‘Sevgi neyd? Sevgi emekti’ pankartları ve renkli kıyafetleriyle ilgi çekti. Alanın içinde bulunan işçiler ile dışarda kalan işçilerin birbirini görmesini engelleyen brandalar yırtıldı. Çocuk yaşta evliliklere tepki göstermek amacıyla ‘uzun bacak’ olarak bilinen kukla da programa katıldı. Bir kadın, giydiği beyaz gelinliğin ön kısmı kırmızı ve siyah boyalı halde ve elindeki bir bebek ile çocuk gelinleri protesto etti.

Gündoğdu Meydanı'nda binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları Kardeş Türküler'in konseriyle sona erdi. Kutlamalardan geriye, alanda bırakılan çöpler kaldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı kutlamalar boyunca, meydan, polis helikopteriyle de kontrol edildi. Arama ve giriş noktalarında herhangi bir sorun yaşanmadı. Katılımcılar kutlamaların ardından dağıldı.

BİR KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Gündoğdu Meydanı'nda yapılan 1 Mayıs kutlamalarına, polis kayıtlarına göre 40 bin kişi katıldı. Kutlamalarda hırsızlık, taciz gibi herhangi bir sorun yaşanmazken, yasa dışı flama taşıyan bir kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

İŞÇİ KOROSU ÜYELERİ İLGİDEN MEMNUN 

Kutlamalarda sahneye çıkan ve ilgi gören İşçi Korosu'nun şefi Öznur Korkmaz de çok güzel bir 1 Mayıs geçirdiklerini söyledi. Bundan sonra sayılarının çoğalacağını düşündüklerini belirten Korkmaz, "Herkes ne kadar güzel bir koro olduğunu bugün gördü. Çok emek verdiler. Çalışma yaptılar, marş ve türkü söylediler. Hepsi harikaydı" diye konuştu. Koroda yer alan Sevgi Çakmak da, "Emek için, emeğimize sahip çıkmak için geldik. Halkların kardeşliği için geldik. Geçmişte kaybettiğimiz arkadaşlarımızı andık" dedi.

Öte yandan, DİSK'e bağlı Genel İş İzmir 2 No'lu Şube'den İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e mesaj var.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası