Ege Postası
Geri

İzmir'de 1 yılda 30 palmiye kurudu

Palmiyeleri tehdit eden böceklerle mücadele devam ediyor
İzmir'de 1 yılda 30 palmiye kurudu
Haberler / İzmir
22 Kasım 2016 Salı 10:46
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

FRANSA'nın Orleans kentinde yaklaşık 30 yıl böcek müzesi müdürlüğü yapan 59 yaşındaki Mesut Kaşıkçı, ithal edilen palmiye ağaçlarıyla Türkiye'ye ilk olarak Akdeniz bölgesinden giren kırmızı palmiye böceklerinin İzmir'e kadar ulaştığına dikkat çekti. İzmir Büyükşehir Belediyesi Fidanlıklar Bitki Koruma Şube Müdürlüğü yetkilileri de, palmiyelere büyük oranda zarar veren böcekle ilgili ciddi çalışmaların yapıldığı belirtti. 2016 yılında kayıtlı 2 bin 750 palmiyenin ilaçlandığı, yine bu yıl 30 palmiyenin söz konusu böcek nedeniyle kuruduğu öğrenildi.

Ege Üniversitesi Zooloji-Botanik Bölümü'nü bitirdikten sonra Fransa'nın Orleans kentinde yaklaşık 30 yıl böcek müzesi müdürlüğü yapan Mesut Kaşıkçı, tatilini geçirmek üzere geldiği İzmir'in Çeşme İlçesi'nde, literatürdeki adı "Rhynchophorus Ferrugineus" olan ve halk arasında "kırmızı palmiye böceği" adıyla bilinen canlıyı görünce bir araştırma yaptığını kaydetti. Yaptığı çalışmalarda, söz konusu böceğin İzmir'de de görüldüğüne değinen Kaşıkçı, "Fransa'da uzun yıllar böcek müzesi müdürlüğü yaptığımdan dolayı böceklere karşı büyük bir duyarlılığım var. Türkiye'ye geldiğimde, Çeşme'de evin bahçesinde otururken bir kaç kelebeğin uçuşu dikkatimi çekti. Bunların yerel kelebekler olmadığını fark ettim. İncelediğimde bu böceklerin kırmızı palmiye böceği olduğunu gördüm. Bunlar ilk olarak Arjantin'den Güney Afrika ülkelerine satılan palmiyelerin gövdelerinin içinde larva olarak gelen böceklerdir. Zaman içinde Güney Afrika ülkelerinden satın alınan palmiyeler vasıtasıyla Türkiye'ye kadar geldi. Bu böcekler, 300'e yakın yumurtayı ağacın gövdesine bırakıyor, yarısı ölmüş olsa geri kalanı yaşayıp palmiyenin taze gövdesinin içine girip içerden öz suyu ve yumuşak yerlerini tüketerek ağacın yavaş yavaş kurumasına neden olacaktır. Kelebeklerin sayısına bağlı olarak en azından 4-5 yıl içinde bir ağaç yok olabilir. İzmir'de küçük boyuttaki palmiyelere dikkat etmek gerekiyor. Halkımızın da buna duyarlı olması ve bu böcekleri görünce ilgililere haber vermeleri gerekiyor. Bu böceklerin zararını engellemek için dışarıdan palmiye almayı durdurmak gerekiyor. Eğer önlem alınmazsa bütün palmiyelerin yok olması söz konusu" dedi.

"EN İYİ MÜCADELE EDEN KURUMLARDAN BİRİYİZ" 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Fidanlıklar Bitki Koruma Şube Müdürlüğü yetkilileri, söz konusu böcekle mücadele konusunda Türkiye'de en iyi çalışma yapan kurumlardan biri olduklarını belirtti. Dünya karantina listesinde olan kırmızı palmiye böceğinin, ithal edilen palmiyelerle 2002 yılında Akdeniz Bölgesi'nden Türkiye'ye girdiği kaydedilirken, geçmiş yıllarda palmiye ağacının karantinaya alınmadan ithal izni veren ilgili bakanlığın birinci derecede sorumluluğunun bulunduğuna dikkat çekildi. 2012 yılında çıkan yönergeyle karantina önlemi alındığı, ancak böceğin yayılmasını sürdürdüğü vurgulandı. İzmir'de ilk olarak 2008 yılında Özdere ve Gümüldür'de tespit edilen böcekle mücadele kapsamında, ilk etapta 80 ağacın imha edildiği belirtildi. 2016 yılında yapılan çalışmalarla ilgili yetkililer, kent merkezi ve çevre ilçelerde 50 ayrı tuzaklamayla binlerce erkek kırmızı palmiye böceğinin yakalandığını, kayıtlı 2 bin 750 ağacın bakanlık tarafından onaylı ilaçla ilaçlandığını, ayrıca aynı yıl 30 palmiyenin kuruması nedeniyle sökülüp toprağa gömüldüğünü bildirildi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası