İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında hakkında dava açılan tutuklu sanığa 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Beyza Daya ve avukatları katıldı.
Mahkeme Başkanı, İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden gelen yazıda, Daya'nın örgütün şifreli haberleşme uygulaması ByLock'u kullanmadığı ancak Kakao Talk programı kullandığının tespit edildiğini açıkladı.
İddia makamı, sanığın kapatılan Bank Asyada 159 bin lira yatırım hesabının bulunduğu ve altın hesabı açtırdığını, Kakao Talk'ı kullandığını, çocuklarının örgütle bağlantılı olduğu gerekçesiyle kapatılan kolejlerde eğitim gördüğünü ve deliller değerlendirildiğinde "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan cezalandırılması yönünden mütalaa verdi.
Sanık Daya, Kakao Talk'u kullanmadığını ve kendilerine ait bir evin satılması nedeniyle eşinin Bank Asya'ya para yatırdığını savundu. Ev hanımı olması nedeniyle banka işlemlerini eşinin yürüttüğünü belirten Daya, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında eşi hakkında da yakalama kararı bulunduğunu kaydetti.
Vatanına ihanet etmediğini, milleti aleyhine hiçbir eylemde bulunmadığını öne süren Daya, 11 aydır tutuklu olduğunu, çocuklarına kavuşmak istediğini söyledi. Tahliyesini isteyen Daya, beraat talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, sanığa 7 yıl 6 ay hapis cezasına verdi. Heyet, duruşmalardaki iyi hali ve sabıkasız oluşunu dikkate alarak cezayı 6 yıl 3 ay düşürerek sanığın tahliyesini kararlaştırdı.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, KHK ile kapatılan Öze Doğru Derneğine yönelik operasyon kapsamında Beyza Daya, Kasım 2016'da gözaltına alınmıştı.
Cumhuriyet savcısı, Daya hakkında "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açmıştı.
FETÖ sanığına 9 yıl 9 ay hapis cezası
İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında yargılanan tutuklu sanık 9 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.
İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuklu sanık Servet Akoğlan ve avukatı hazır bulundu.
Tanık olarak ifade veren R.A.V. bir süre FETÖ yapılanmasında sohbet ablası olarak görev yaptığını belirterek sanık Akoğlan'ın da örgüte yapılacak yardımları yönlendirdiği ve organizasyonları koordine ettiğini ileri sürdü.
Akoğlan'ın kadınlardan sorumlu olduğunu ileri süren R.A.V. bu işi gönüllü yaptığını düşündüğünü ancak daha sonra bu sorumluluğu karşılığında maaş aldığını öğrendiğini söyledi.
İddia makamı verdiği mütalaasında, Akoğlan'ın KHK ile kapatılan derneğe üye olması ve bir süre yönetim kurulu üyeli yapması, eşinin üzerine kayıtlı ancak kendisinin kullandığı GSM hattında örgütün gizli haberleşme programı ByLock'u kullandığı ve 4 bin 476 kez bağlantı kurulduğu belirtilerek "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan cezalandırılması istendi.
ByLock kullanmadığını iddia eden Akoğlan, suç işlediğini düşünmediğini, kimseyle kavga etmediğini, kimseye silah doğrultmadığını beyan ederek, "Terör örgütünün ne olduğunu bile bilmiyorum. Bunları bilseydim zaten bu yapı içerisinde yer almazdım. 2011'de bu yapı terör örgütü değildi. Geçmişe dönük yaptıklarım suç olarak kabul ediliyor. 11 aydır tutukluyum. İki çocuğum var. Tahliyemi ve beraatimi istiyorum." dedi.
Mahkeme heyeti, Akoğlan'ın FETÖ/PDY mensubu olduğuna kanaat getirerek 9 yıl 9 ay hapis cezasıyla mahkum edilmesini kararlaştırdı.
OPERASYON
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, KHK ile kapatılan Öze Doğru Derneğine yönelik operasyon kapsamında Servet Akoğlan, Kasım 2016'da gözaltına alınmıştı.
Cumhuriyet savcısı, Akoğlan hakkında "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açmıştı. '(AA)