Ege Postası
Geri

İzmir'de FETÖ'nün darbe girişimi davası sürdü

İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin davada dosyaları ayrılan 4'ü tutuklu 143 sanığın yargılanmasına devam edildi.
İzmir'de FETÖ'nün darbe girişimi davası sürdü
Haberler / Güncel
7 Aralık 2018 Cuma 13:29
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

2. Ağır Ceza Mahkemesince, Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda yapılan duruşmaya, tutuklu sanıklar ile tutuksuz yargılanan bazı sanıklar ve taraf avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmada, tanık olarak ifade veren A.S, FETÖ ile 2009'da üniversitede tanıştığını, bir süre irtibatının olduğu örgütten ayrıldığını beyan etti.

Davanın tutuksuz sanıklarından eski yarbay N.B'nin pilot adayı olduğu dönemde filo komutanlığı yaptığını ancak kendisini doğrudan tanımadığını anlatan A.S, N.B.'nin FETÖ ile irtibatına ilişkin somut bir bilgiye sahip olmadığını anlattı. 

N.B ise A.S'yle doğrudan bir ilişkisi olmadığını, kendisini tanımadığını belirterek aleyhine olan tanık ifadelerini kabul etmediğini söyledi.

İMA YOLUYLA NAMAZ KIL

Tanık Y.B ise tutuksuz yargılanan eski astsubay M.U'yla 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sürecinde otomobille yolculuk yaptığını ifade ederek, M.U'nun bu sırada kendisine "nizamiyede seccade kullanmadan ima yoluyla namaz kılması gerektiği" yönünde telkinde bulunduğunu, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'den bahsederken de "Hocaefendi" tabirini kullandığını iddia etti. 

Duruşmaya öğle arası verildi.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmanın öğleden sonraki oturumunda, mahkeme başkanı, "Şef" kod adlı gizli tanığın sistemdeki bir sorundan dinlenemediğini söyledi. 

İddia makamı, "Şef" kod adlı gizli tanığın sonraki celse dinlenilmesi, tutuklu sanıklar Osman Sadi Sonverdi, Ekrem Karakocali, Emrah Bolat ve Mehmet Kalalı'nın tutukluluk hallerinin devamı yönünde mütalaa verdi.

Sonverdi, delilleri karartma durumunun bulunmadığını ve 15 aydan beri tutuklu olduğunu belirterek, tahliyesini istedi. 

Mahkeme tarafından istenen ve dosyaya giren delillerin lehine olduğunu beyan eden Bolat, "mahrem imamlar" tarafından ankesörlü telefondan arandığı iddiasıyla 1 yıldır tutuklu bulunduğunu anlatarak, bu süredeki tutukluluğu nedeniyle son KHK ile meslekten ihraç edildiğini ileri sürdü. 

Bolat, tanık ifadeleri ve delillerin aleyhine olmadığını savunarak, tahliye talebinde bulundu. 

Karakocali ve Kalalı da söz alarak tutuksuz yargılanmak istediklerini mahkeme heyetine iletti. 

Mahkeme, "Şef" kod adlı gizli tanığın sonraki duruşmada dinlenilmesine, tutuklu sanıkların tahliye taleplerinin reddine karar vererek duruşmayı erteledi.

İddianameden

İddianamede, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu 267 sanık hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamaları yöneltilmişti. Hazırlanan ek iddianame ve birleştirilen bir dosya nedeniyle sanık sayısı 280'e yükselmişti.

Davanın 21 Mayıs 2018'deki duruşmasında 137 sanık hakkında karar verilmiş, terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in önceden dosyasını ayıran mahkeme, 142 sanıkla ilgili kararını ise sonraya bırakmıştı.

Mahkeme, 104 sanık hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti.

Sanıklardan 21'i "Cumhurbaşkanına suikaste yardım" suçundan 20 yıl, 31'i ise "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7 yıl 6 ay ila 10 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmıştı. (A.A)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası