Çeşme Germiyan'da şölen havasında gerçekleştirilen Slow Food protokolünü imza törenine Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Türkiye Slow Food kurucu liderlerinden gazeteci yazar Nedim Atilla, Rotary 2440 Bölge Başkanı Reha Akın, Çeşme Rotary Kulübü Başkanı Pınar Kırmızıoğlu ve Germiyan Slow Food Girişimi Temsilcisi ve Sözcüsü Engin Önen ile Germiyan Mahallesi Muhtarı Şadan Kaya ile Germiyanlılar katıldı.
"İNSANOĞLU ÖZÜNE DÖNMEYE ÇALIŞIYOR"
Germiyan köy kahvesindeki imza töreninde konuşan Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Germiyan'ın Türkiye'nin ilk Slow Food köyü olmasına dikkat çekerek, "Artık insanoğlu, doğal ve organik üretilen ürünlere yönelerek özüne dönmeye çalışıyor. Köyde yüzyıl önce nasıl üretim yapılıyorsa, günümüzde de organik tarım ile aynı üretim yapılmaya çalışılıyor. Ülkemizde ilk kez Germiyan'ın Slow Food köyü olarak ilan edilmesi ile çok mutluyuz. Germiyan köylüsü organik üretimi zaten yapıyordu. Ama Germiyanlıların ürettiği ürünü sertifikalandırıp, dünyada tanınan Slow Food adıyla yapması önemliydi. İki yıllık bir süreç sonunda bu gerçekleştirildi. Köyde yaşayanıyla, Slow Food'a ön ayak olanıyla herkese teşekkür ederim" diye konuştu. Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç da "Dokuz bölge dokuz deneyimle birlikte yerel anlamda bütün ürünlerimizi, geleneklerimizi, göreneklerimizi, yaşam tarzımızı Slow Food ilanıyla dünyaya duyurmak, köyümüze, ciddi bir anlam kazandırdı. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim" dedi.
"GERMİYAN, VAR OLAN DEĞERLERİNİ KORUYACAK"
Slow Food Türkiye kurucu liderlerinden gazeteci yazar Nedim Atilla, Germiyan'ın Türkiye'nin ilk Slow Food köyü olarak tarihe geçtiğine dikkat çekerek, "Bu imzalanan protokol ile Germiyan, var olan değerlerini koruyacak. İyi, temiz, adil olarak yetiştirilecek ürünlerin yaşatılmasını sağlayacak. Germiyan halkı, Slow Food hareketinin destekçisi olarak ürünlerini yetiştirecek. Germiyan'da, ağzında zeytin dalı taşıyan salyangoz simgesini taşıyan işletmelerde, mevsimsiz, turfanda ürün kullanılamayacak. Germiyan'da üretilen ekmek, Kopanisti peyniri bölgenin önemli markaları olarak yaşamaya devam edecek. Bir yıl süre ile Germiyan'a özgü ürünler, ağzında zeytin dalı taşıyan salyangoz logosu kullanılarak satılabilecek. Bir yıl sonunda yeniden değerlendirme yapılarak süre beş yıl uzatılacak" ifadelerini kullandı.
"BİRÇOK GIDA ÜRÜNÜ DOĞAL YETİŞMİYOR"
Germiyan Slow Food Girişimi Temsilcisi ve Sözcüsü Sosyolog Engin Önen de İtalya'da başlayan Slow Food hareketinin dünyaya yayılmakta olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Şuanda bunun temel mantığı, endüstriyel üretime karşı küçük üretici ve doğal gıdayı ön plana çıkarmak. Gıda sektörü 1950'li yıllardan sonra kimyasal maddelerin bulunduğu sanayi üretimi olarak karşımıza çıkmaya başladı. Bugün birçok gıda ürünü doğal olarak yetiştirilmiyor. Buna karşı bir sivil örgütlenme olan Slow Food hareketi günümüzün yükselen değeri olarak karşımıza çıkıyor. Artık küçük üreticiler bu hareket ile tüketiciye en sağlıklı ürünlerini satmaya çalışıyor. Temel kriterin gerçek gıda olduğu bu Slow Food hareketi ülkemizde de hızla yayılıyor. İçinde kimyasal ürün olmayan, temiz, adil olarak üretilen bu ürünler tüketiciye Slow Food hareketi ile ulaşacak. Germiyan köyü olarak iki yıldır bunun için çalışmaya başladık. Şu anda 27 üyemizle birlikte gönüllü olarak üretimlerimize başlıyoruz. Bu kriterleri yerine getirmeyi taahhüt eden arkadaşlarımız denetlemeler sonunda ürünlerini satabilecekler. Yapılan bu anlaşma ile Germiyan, Türkiye'nin ilk Slow Food köyü olark tescil edilmiş oldu."
Konuşmaların ardından Atilla ile Önen protokolü imzalayarak Germiyan'ı Türkiye'nin ilk Slow Food köyü olarak ilan etti. Germiyan Slow Food Yürütme Kurulu üyeleri Süleyman Özer, Şefika Kaya, Nuran Erden ve Nalan Ünler de protokole imza attı. Törene katılanlar, imza töreninin ardından Germiyan sokaklarında kurulan tezgahlarda bulunan yerel lezzetlerin tadına baktı. (İHA)