Ege Postası
Geri

İzmir'de 'Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'

İzmir'de bisiklet kullanımı yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak isteyen kadınlar süslü kıyafetlerini giyerek pedal çevirdi.Etkinliği organize edenlerden Sema Gür, "Biz İzmir'de bisiklete binen kadınlar olarak, motorlu taşıtların olmadığı yollarda bisiklete binmenin ne kadar keyifli olduğunu göstermek için buradayız. 'Egsoz kokusuna karşı çiçek kokusu' diyoruz" duye konuştu. Egsoz kokusuna karşı çiçek kokusu!
İzmir'de 'Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'
Haberler / İzmir
23 Eylül 2018 Pazar 21:52
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir'de, bisikletin ulaşım aracı olarak yaşamın parçası haline gelmesi ve farkındalık oluşturmak amacıyla "Süslü Kadınlar Bisiklet Turu" düzenlendi.

Balon, çiçek ve oyuncaklarla bisikletlerini süsleyen kadınlar, Konak Meydanı'nda bir araya geldi.

Bisikletlerine "Süslü kadınlar" yazılı pankart asan ve meydanda müzik eşliğinde dans eden kadınlara, bisikletli erkekler ve huzur evi sakinleri de destek verdi.

Tura katılan kadınlar İzmir İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yapan "Beyaz Kırlangıçlar" adlı bisikletli trafik polisleriyle de hatıra fotoğrafları çektirdi.

EGZOZ KOKUSUNA KARŞI ÇİÇEK KOKUSU

Etkinliği organize edenlerden Sema Gür, yaptığı açıklamada, süslü kadınların ilk kez 2013 yılında İzmir'de bir araya gelip tur düzenlediğini, bu yıl ise yurt içi ve yurt dışında eş zamanlı olarak 63 kentte "Süslü Kadınlar Bisiklet Turu"nun düzenlendiğini söyledi. 

Bisikletin kent içi yaşamın bir parçası olduğunu belirten Gür, "Çevreyi kirletmeyen doğa dostu bir ulaşım aracı. Biz yolların sadece motorlu taşıtlara ait olmadığına eminiz. Biz İzmir'de bisiklete binen kadınlar olarak, motorlu taşıtların olmadığı yollarda bisiklete binmenin ne kadar keyifli olduğunu göstermek için buradayız. 'Egsoz kokusuna karşı çiçek kokusu' diyoruz." şeklinde konuştu.

Gür, etkinliği "Avrupa Hareketlilik Haftası" kapsamında yapılan "Dünya Otomobilsiz Kentler Günü"nde düzenlediklerini ifade etti.

Kadın ve erkeklerin toplumda aynı haklara ve yükümlülüklere sahip olduğunun altını çizen Gür, şunları kaydetti:

"Kadınız ve görünür olmak istiyoruz. Ülkemizde görünür olamayan binlerce kadın var. Toplumda kadın görünür olduğu sürece o toplum nefes alır. Kadın korkmadan yollarda olmalı, toplumun her alanında var olmalı. Bisiklete saygı, kadınlara saygı ve kadın bisikletliye saygı istiyoruz."

"KADINLARIN ÖZGÜR OLMASINI İSTİYORUZ"

Etkinliğe 4 yaşındaki oğluyla ve eşiyle katılan Gülşah Dinçer Eren de tura 3. kez iştirak ettiğini söyledi.

Çok heyecanlı olduğunu belirten Eren, "Farkındalık yaratmak içinde iyi bir ortam. Bisikletinin ulaşım aracı olarak daha çok ön plana çıkmasını ve kadınların özgür olmasını istiyoruz." dedi.

"İZMİR'DE YAŞAMAK AYRICALIKTIR"

Burcu Can da  her yıl arkadaşlarıyla beraber süslenerek tura katıldığını ifade etti.

Can, "Bir kadın olarak özgürlük hissediyorum. Böyle bembeyaz kıyafetlerle topuklu ayakkabılarla bisiklet sürerek evimden Konak Meydanı'na geldim. Bu çok mutluluk verici. İzmir çok farklı, bence bu kentte yaşamak bir ayrıcalık." diye konuştu.

Etkinliğe ilk kez katılan Esra Gökçek, "İlk kez katılıyorum. Fotoğraflarını görmüştüm. İzmirli olmaktan dolayı gururluyum" dedi.  

Ayşe Özkan ise tura katılmak için bir yıldır sabırsızlıkla beklediğini, sabah kalkınca önce bisikletini ardından ise kendisinin süslendiğini aktardı.

Daha sonra bisikletli polislerin eskortluğunda tur başladı. Konak ile Kültürpark Fuar Alanı arasındaki yolun gidiş istikameti, tur nedeniyle bir süre motorlu taşıt trafiğine kapatıldı. Karşı yönde ilerleyen araçlar, klakson çalarak bisikletlilere destek verdi. 

DELEGASYON BAŞKANI'NIN EŞİ BİSİKLETE BİNDİ

Etkinliğe Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ile eşi Marilena Berger de katıldı. Marilena Berger, bisiklete binerek kısa bir tur attı.

Bir süre kadınlarla sohbet eden Berger çifti, daha sonra açıklama yaptı. Büyükelçi Christian Berger, Avrupa Hareketlilik Haftası'nın son günü, İzmir'de olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi. Bu haftanın hem Avrupa'da hem de Türkiye'de kutlandığını dile getiren Berger, "Türkiye'de 25 şehirde bu hafta kutlanıyor. Bu hafta ile bizim göstermek istediğimiz, şehirlerde sürdürülebilir bir hareketlilik gelişiminin mümkün olduğu. Şehirler ekonomi için çok önemli ama aynı zamanda trafik sıkışıklığı, kirlilik gibi sorunları da yaşayanlar yerler. Bisiklet, otobüs, toplu taşıma, metro ve gemi gibi bir takım alternatif ulaşım yolları ve yöntemlerini ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Bu haftanın bu öğleden sonraki en son etkinliği de Süslü Kadınlar Bisiklet Turu etkinliği. Gerçekten süslü ve hoş kadınlar etrafımızda" diye konuştu.

BERGER'DEN İZMİR'İN KADINLARINA TEŞEKKÜR

Marilena Berger ise İzmir'in kadınlarına teşekkür ederek, "Öncelikle bu güzel etkinlikleri sizlerle paylaşma fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederiz. Aynı zamanda bu kadar güzel kadının İzmir'in de  özgür havasından faydalanarak bisiklete bindiğini, metroyu kullandığını, diğer ulaşım yollarını kullandığını görmek bu etkinliklerde olduklarını görmek çok güzel. Bana her şeyin nasıl başladığına dair hikayenizi de teşekkür ederim. Bu gerçekten çok önemli çünkü Avrupa'da  da sizin sayenizde artık çok daha fazla kadın bu tür etkinliklerde yer alıyor. Harekete halinde olan kadınlar dünyayı da hareketlilik  geçirir. Dolaysıyla İzmir'den dünyanın geri kalanına ulaşıyorsunuz" diye konuştu.

URLA'DA DA KADINLAR BİSİKLETE BİNDİ

Urla ilçesinde kadınlar, bisiklet kullanımı yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla ''Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'' etkinliğinde bir araya geldi.

Jandarma Kavşağı'nda bir araya gelen kadınlar bisikletlerini balon ve çeşitli malzemelerle süsleyerek Uğur Mumcu Kavşağı ve Urla Meydanı’na kadar bisiklet sürdü.

Bisiklet turunu organize eden Pembe Albayrak Emül, yaptığı açıklamada, bisikletin kentlerde çok önemli bir ulaşım aracı olduğunu söyledi. 

"Avrupa Hareketlilik Haftası" kapsamında yapılan Dünya Otomobilsiz Kentler Günü'ne vurgu yapmak istediklerini belirten Emül, "Dünya’nın birçok ülkesinde yapılan etkinlikler zincirine biz de Türkiye’de yıllardır destek veriyoruz. Biz de Urla’da bisiklete binen kadınlar olarak motorlu taşıtların olmadığı yollarda bisiklete binmenin ne kadar keyifli olduğunu göstermek için buradayız. 'Egzoz kokusuna karşı çiçek kokusu' diyoruz." ifadelerini kullandı.

SÜSLÜ KADINLAR ALAÇATI SOKAKLARINDA

Çeşme'de de Alaçatı pazar yerindeki balık mezatının yapıldığı alanda toplanan süslü kadınlar, Alaçatı sokaklarından geçerek, Ilıca Mahallesi Dörtyol Mevkisi'ne kadar gidip, başlangıç noktalarına döndü. Süslü kadınlar, güzergah boyunca 'Çevir pedalları hayata renk gelsin', 'İki teker dünyaya yeter', 'Hayat boş, pedalla coş', 'Aşıksan vur gitara, bisikletliysen bas pedala' sloganlarının yer aldığı dövizleri bisikletlerinde taşıdı. 2013 yılından bu yana büyüyerek gelişen etkinlik, 'Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'nun Alaçatı sorumlusu olan Zeynep Erdem'in yaptığı basın açıklamasıyla başladı. Yaptığı açıklamada, etkinliği eylül ayının üçüncü haftasında gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Erdem, "Bu organizasyonla, Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamındaki 'Dünya Otomobilsiz Kentler Günü'ne vurgu yapmak istedik. Dünyanın birçok ülkesinde yapılan etkinlikler zincirine Türkiye'de yıllardır biz de destek veriyoruz. Biz de İzmir'de bisiklete binen kadınlar olarak, motorlu taşıtların olmadığı yollarda bisiklete binmenin ne kadar keyifli olduğunu göstermek için buradayız" dedi.

'KADINIZ VE GÖRÜNÜR OLMAK İSTİYORUZ'

Konuşmasında yolların sadece motorlu taşıtlara ait olmadığını ve yollarda bisikletlilere saygı duyulması gerektiğinin altını çizen Zeynep Erdem, "Motorlu taşıtların hiçe saydığı birçok insanı bisiklet kazalarında kaybettik. Kendilerini rahmet ve saygıyla anıyoruz. Yollarda bisikletlerimizle çok ve görünür olursak, motorlu araç sürücülerinin farkındalığını arttıracağını düşünüyoruz" dedi. Organizasyona özellikle, 'Süslü Kadınlar Bisiklet Turu' denmesinin sebebine de değinen Erdem, "Kadın ve erkeklerin toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Eğer kadın-erkek eşitliğinden bahsediyorsak, herkesin aynı fırsatlara sahip olması gerektiğine vurgu yapmak istiyoruz. Kadınız ve görünür olmak istiyoruz. Ne yazık ki ülkemizde görünür olmayan binlerce kadın var. Kadın toplumda görünür olduğu sürece o toplum nefes alır. Kadın korkmadan yollarda olmalı, toplumun her alanında var olmalı" diyerek sözlerini tamamladı. 'Bisiklete, kadına ve kadınlı bisiklete saygı' sloganıyla hareket eden kadınlar konuşmanın ardından birbirinden renkli ve süslü bisikletlerine binip Alaçatı'nın sokaklarında pedal çevirdi.  (AA-DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası