Dünya Bakliyat Konfederasyonunun İzmir kongresi, Çeşme’de düzenleniyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2016’nın Dünya Bakliyat Yılı ilan edilmesinin ardından etkinliklerini sürdüren GPC (Dünya Bakliyat Konfederasyonu-Global Pulse Confederation), Dünya Bakliyat Zirvesini İzmir’de topladı. Etkinliğin açılış töreninde konuşan, GPC Başkanı Hüseyin Aslan, amaçlarının bakliyat üretimini ve tüketimini artırmak, sürdürülebilir tarımı oluşturmak olduğunu söyledi.
Yalnızca Avrupa’nın bir bölümünde gıda güvenliğinin sağlanabildiğini ifade eden Aslan, “1,4 milyar ton gibi bir gıda atığı söz konusu. Gelişmekte olan ülkelerde bunun yüzde 40’ı üretimden sonra gerçekleşiyor. Bunu göz önünde bulundurmalıyız. Bundan tasarruf edebilirsek dünyada birçok insanı kurtarabiliriz” dedi.
“KONSERVE 100 YILA KADAR DAYANABİLİR”
Bazı gıdaların kullanım süresinin hiç geçmediğini anlatan GPC Başkanı Aslan, şöyle konuştu: “Örneğin konserve nohudu uygun bir şekilde konserve ettiğinizde 5 yıl, 10 yıl hatta 100 yıla kadar dayanabilir. Avrupa’nın bazı ülkeleri gıda bankası oluşturdu ve kullanım süresi dolmuş ürünler oraya gönderiliyor. Uzmanlar bunları analiz ederek ihtiyacı olan kişilere gönderiyor”
Dünya nüfusunun yüzde 11’inin obez olduğunu belirten Aslan, “Dengeli beslenmek için fast foodu azaltarak bakliyat tüketimini artırmalıyız. Sebzeli hamburgerler var, bunlardan bahsetmeliyiz. Restoran zincirleri bunu insanlara sunmalı. Mercimek kullanımı yüzde 25 arttı ve makarnaya mercimek ve irmik katmak bizim bilim adamlarımızın bulduğu sonuçlar ve proteinle lif oranını arttırıyor” ifadelerini kullandı.
Kanada, Avustralya, Myanmar, ABD ve Çin’in en fazla bakliyat ihraç eden ülkeler olduğunu söyleyen Aslan, “Türkiye’de çiftçiye ton başına 100 dolar gibi bir destek başladı. Üretimi arttırmak adına böyle bir adım atıldı. Bu nedenle hükümete teşekkür ediyoruz” dedi.
“HİNDİSTAN DÜNYANIN EN BÜYÜK BAKLİYAT ÜRETİCİSİ”
Bakliyatların bitkisel proteinler açısından zengin olduğunu hatırlatan Hindistan Sanayi Bakanlığı Müsteşarı Shri Avinash K Srivastava, şunları söyledi: “Hindistan gibi gelişmekte olan ülkeler proteini bakliyattan alıyorlar. Bakliyatlar bilindiği üzere en masum yiyeceklerden. Hindistan’da buğday üretimi son 60 yılda yüzde 15 azaldı ve aynı zamanda pirinçte artış var. Toplam bakliyat üretimimizi iki katına çıkardık. Hindistan, dünyadaki en büyük bakliyat üreticisi ve tüketicisi. Yıllık 700 milyon tonluk bir üretimimiz var. Dünyadaki bakliyatın yüzde 20’sini Hindistan tüketiyor. Pakistan, Türkiye ve Myanmar gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. İhracat ürünlerimizin başında mercimek ve nohut yer alıyor” diye konuştu.
“ARJANTİN’E GELİP BAKLİYAT ALIN”
Arjantin Tarım Bakanlığı Müsteşarı Jesus M. Silveyra ise 31 milyon hektarlık ekime hazır arazileri olduğunu ve bu konuda dünyada 10. sırada yer aldıklarını söyledi. Tüm bakliyat ürünlerini ürettiklerini kaydeden Silveyra, “Yerel tüketim çok az olduğu için üretimin çoğunu ihraç ediyoruz. Beyaz fasulyede dünyada 2. büyük ihracatçıyız. Nohut ve yeşil bezelye konusunda ilk 10’dayız. Yerel tüketim gelecekte de artmayacak çünkü biz bakliyat tüketmeye alışık değiliz. Dünya için temiz ve açık bir tedarikçiyiz” dedi. Arjantin’de bakliyat üretiminin son yıllarda farklı sebeplerden dolayı düştüğünü belirten Silveyra, salonda bulunanlara, “Gelecek yıldan itibaren üretimimiz yeniden artacak. Arjantin’e bakliyat almaya gelin. Yatırım için gelmenizi istiyoruz” mesajını verdi.
“TÜRKİYE İLE ORTAKLIK TİCARETİ ARTIRDI”
Sri Lanka’nın tarihsel açıdan bir ticaret merkezi olduğunu ifade eden Sri Lanka Sanayi Bakanı Rishad Bathiudeen, “Sri Lanka, geçmişten beri bakliyat üretmektedir ve Sri Lanka’da oldukça fazla tüketilmektedir” dedi. Kırmızı mercimeğin ana yemekleri olan pirince benzediğini ifade eden Bakan Bathiudeen, “Tüm ithalatın yüzde 7’si mercimekten oluşuyor ve mercimek ithalatı giderek artıyor. 100 milyon dolarlık mercimek ithalatı gerçekleştiriyoruz. Sri Lanka’da bakliyat tüketimi giderek artıyor” diye konuştu.
Türkiye’nin ticaret ortağı olmasından dolayı ticaret hacimlerinin arttığını vurgulayan Bathiudeen, şunları söyledi: "Sri Lanka her sene İzmir fuarlarında yerini alıyor. 2014 yılında iki ülke arasında 311 milyar dolarlık bir iş birliği gerçekleşti, 230 milyon dolarlık da tek taraflı ticaret gerçekleşti. Sri Lanka’da 1,4 milyar dolarlık bir piyasa var. Hepinizi tedarikçimiz olmak üzere ülkemize davet ediyorum.”
“261 MİLYON DOLARLIK MERCİMEK İHRACATI”
Dünyadaki 8 bitki orijin merkezinin 3’ünün Türkiye’de kesiştiğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş de mercimek ve nohudun ana yurdu Türkiye’dir. Nohut ve mercimeğin üretimi M.Ö. 7-8 binli yıllara ulaşmaktadır. İlk kez Anadolu’da üretilen bu ürünler daha sonra dünyaya yayılmıştır” dedi.
Dünyada 85,7 milyon hektarda 77,6 milyon ton bakliyat üretildiğini ifade eden Bakan Yardımcısı Daniş, “Bakliyat, 41 milyar dolarlık piyasaya sahip bir ürün grubudur. Ülkemiz mercimek üretiminde dünyada 4. sırada yer alıyor. Dünya bakliyat piyasasında payımız yüzde 3 civarında” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin kuru baklagil ürünlerinde verimi ciddi şekilde artırdığına vurgu yapan Daniş, şunları söyledi: “Geriye dönük 13-15 yıllık zaman aralığında kuru fasulye üretimi yüzde 81 oranında artmıştır. Mercimek ihracatında önemli ticaretler gerçekleşti. 2015 yılında 261 milyon dolarlık mercimek ihraç ettik. Miktarda yüzde 61, değerde yüzde 400 artış sağladık. Üreticilerimize gereken desteği verdik. Bugüne kadar 446 milyon prim desteği verdik. Bu desteği 2016 için yüzde 50 arttırarak, su sıkıntısı olan alanlarda mercimek ve nohuda yapılan fark ödemesine yüzde 50 ilave destek ödemesi yapacağız”
Açılış konuşmalarının ardından, baklagillerin insan sağlığına faydaları ve obezite ile mücadele gibi konularda oturumlar düzenlendi.
GPC TAKVİMİ
GPC, 2016 yılında dünyanın farklı noktalarında sektörün aktörlerini buluşturmaya devam edecek. Bakliyat yılını hareketlendirecek etkinlikler, İzmir’in ardından Fransa, Portekiz ve Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) düzenlenecek.