Ekmeğin üretiminden tüketiciye ulaştırılmasına kadar yaşanan sorunlar, fırıncılık sektörünün yapısı ve örgütlenmesine yönelik çözüm önerileri, Ege Bölgesi Sanayi Odası 8. Grup Fırın Ürünleri Sanayi Meslek Komitesi öncülüğünde gerçekleşen toplantıda masaya yatırıldı.
EBSO'da düzenlenen “Fırıncılık Sektörünün Sorunları ve Çözüm Yolları" toplantısının açılışını yapan Meclis Üyesi Soner Çelik, “Hayatın her alanı gibi unlu mamuller ve fırıncılık sektöründe de temel sorun, teknik ve hijyenik koşulların yetersiz ve çalışan işçilerin eğitimsiz olmasıdır. Türkiye'de ki fırıncılığın köklü, yapısal ve kalıcı bir dönüşüme ihtiyacı olduğu hatta Türkiye'nin AB üyelik müzakere sürecinde bu ihtiyacın ertelenemez hale geldiği hepimizin malumudur. Ekmek konusunda Türkiye genelinde çözüm üretecek politikalara ve koordinasyona acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Bölgesel ve yerel problemlerin tek tek çözülmesi ise yeterli olmamaktadır. Türkiyenin unlu mamuller ve ekmek üretim, kullanım ve tüketim kültürünün gelişimine çalışmak, bu alanda zengin kültür birikimini değerlendirmek, sektörün ve Türkiye ekmekçiliğinin ulusal ve uluslararası tanıtımına katkı koymayı amaçlıyoruz" dedi.
Ekmek, un ve unlu mamuller sektöründe yaşanan sorunların yalnızca üreticiyi değil, direkt olarak halkı da etkilediğini belirten Çelik, "Sektördeki planlama ve denetim eksikliği devam ederse, mevcut sorunlara çözümler üretilmezse, önümüzdeki günlerde ekmeği çok daha pahalı yememiz, hijyen standardı, kalitesi düşük ürünler tüketmeye başlamamız çok da uzak bir senaryo değil" dedi.
"FIRINCILAR ODASINA EKMEK SANAYİCİLERİ DE ÜYE OLABİLMELİ"
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliklerine bağlı fırıncılar esnaf odalarının maddi ve manevi olarak zayıf kaldığı için sorun çözmede ve verimlilikten uzak, yönetilemez hantal bir yapı haline geldiğini öne süren EBSO Meclis Üyesi Soner Çelik, "Esnaf olmayan meslektaşlarımız sanayi ve ticaret odalarının yanısıra ticaret borsalarına üye olabilmektedirler. Buralar da meslek komitelerimiz var. Bizler bu oda ve borsalardaki üyeliklerimizden memnunuz ve devam etmesini istiyoruz. Ancak esas işimiz fırıncılık, ekmek üretiyoruz. Bu yüzden esnaf olmadığımız halde bizim de fırıncılar odasına mesleki olarak rahatlıkla üye olabilmemiz için ilgili yasanın değiştirilmesini istiyoruz. Bugün İzmir gibi bir yerde meslektaşlarımız dörde bölünmüş durumda. Bazılarımız sanayi ve ticaret odalarına, bazılarımız ticaret borsası ile fırıncılar odasına kayıtlı. Enerjimiz dörde bölünüyor. Bu enerjimizi sadece fırıncılar odası altında birleştirmek istiyoruz. Yasal bir zemin oluşturularak, esnaf olmayan ancak ekmek üreten tacir ve sanayicilerin de mesleki olarak fırıncılar odasına üye olunmasının yolunun açılması için yasal zeminin oluşturulmasını istiyor ve bekliyoruz" diye konuştu.
Esnaf olmadığı için fırıncılar esnaf odalarına kayıt olamayan ancak ekmek üreten tacir ve sanayicilerin herhangi bir yasal sorununda ilgili makamdaki yetkililerin fırıncılar esnaf odalarını muhatap aldığını hatırlatan Çelik, ekmek zammı konusunda bile tek yetkilinin fırıncılar esnaf odaları olduğunu belirtirken, "Üyesi olmadığımız halde onların aldığı karara mecburen uymak zorundayız. Mesleki ve teknik yeterlilik konularında bile fırıncılar odasının görüşü alınmakta ve uyguladığı karara uymamız istenmektedir. Bu çifte standartın biran önce kaldırılması gerektiğine inanıyorum" dedi.
"TOBB ÜYESİ ODA ÜYELERİ EKMEĞİN YÜZDE 80'İNİ ÜRETİYOR"
Esnaf ve sanatkar meslek kollarına dahil olan fırıncılar esnaf odalarına kayıtlı üyelerin yüzde 10 ile 20 arasında ekmek ürettiğini belirten Çelik, "Öte yandan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üyesi oda ve borsalara kayıtlı ekmek üreticilerinin ise, yüzde 80 ile 90 arasında ekmek ürettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bugün tüm Türkiye'nin büyük bir bölümünün ekmek ihtiyacı, TOBB üyesi odaların üyeleri tarafından karşılanmaktadır. Ancak bu görmezlikten geliniyor. Bugün ekmek ve fırıncılık sektörünü, fırıncılar esnaf odaları temsil ediyor. Temsilde adalet, mesleki yapılanmada demokrasi için, sanayici ve tacirlerin de fırıncılar esnaf odalarına üye olabilmenin yolunun açılmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Toplantıya; Soner Çelik, Nejdet Durmuş, İsmail Daşçı, Abit Eser, Murat Eser, Cezmi Dilekmen, Necati Polat, Cihan Kumbasar, Kemal Akdağ, Turan Boz, Cahit Öner, Hüseyin Sağır, Birol Yılmaz katıldı.