Türkiye'nin üçüncü büyük kenti olarak gösterilen İzmir'e son yıllarda otel yatırım yapmak isteyenler yoğun ilgi gösteriyor. Girişimcinin önündeki en büyük engel ise uygun arazi.
Son yıllarda İzmir'e turizm alanında yatırım yapmak isteyen çok sayıda girişimcinin olduğuna dikkat çeken Abdülaziz Ediz, "Bölgede yatırım yapma isteğiyle gelip, incelemede bulunanlar söz konusu. Şehir oteli konusunda Bayraklı'yla ilgilenen birkaç grup var. Son yıllarda kent merkezinde küçük ama güzel oteller yapıldı. Ama bu yeterli değil. Bunun daha da artması gerekiyor. Burada önümüze, tahsis edilecek alanların planlaması gibi bir sorun çıkıyor. Bana göre arsa sorununa en güzel çözüm, kent merkezindeki ekonomik ömrünü tamamlamış yapıların birleştirilmesi. Böyle olursa bu alanlara süper tesisler yapılabilir. Çünkü, şehir merkezinde yeni otellere ihtiyaç var" dedi.
Potansiyel çok büyük
İzmir'in 12 bini yatırım, 28 bini işletme belgeli olmak üzere yaklaşık 40 bin yatak kapasitesine sahip olduğunu belirten Ediz, bu sayının kentin turizm potansiyeline cevap verecek düzeyde olmadığını ifade etti. İzmir Kültür ve Turizm Müdürü, "Eğer İzmir'de 4-5 milyon turist hedeflenirse şehir merkezinde 100 bin yatağa daha ihtiyaç var. İzmir'de marka, zincir otellerin olması şart. Sadece deniz, kum, güneş endeksine bağlı değil; İzmir'in tüm artı değerlerini kucaklayacak yeni şehir otellerine ihtiyaç var" diye konuştu.
Doluluk oranı yüzde 100
İzmir'deki otellerin genel müdürleriyle her hafta görüştüğünü ve şu anda sezonun çok iyi gittiğini dile getiren Abdülaziz Ediz, "Yüzde 100'e varan doluluk oranı var. Şehir otellerinde ise bu oran yüzde 70'ler dolayında. 2012'nin ilk üç ayında bir düşüş vardı. Ama haziran ayında sektör kendini toparlayarak artıya geçti. Yıl sonunda 2011'e kıyasla yüzde 5-7 gibi bir yükseliş bekliyoruz. Kruvaziyerde de durum çok iyi" bilgisini verdi.
Yüksek fiyat iyi
Çeşme başta olmak üzere bölgedeki çeşitli otellerin konaklama fiyatlarının yüksek olmasıyla ilgili de değerlendirmede bulunan Ediz, "Fiyatların yüksekliği noktasında alıcı ve satıcı arasında anlaşma sağlanıyorsa bu iyi bir gelişme. Dürüst bir şekilde para kazanıyorsa ve bunu yüksek fiyattan oda satarak yapıyorsa bence normal" dedi.
Çiçeğim böceğim var algısı yıkılmalı
İzmir'deki ikinci konutların turizme kazandırılması için de düşüncelerini paylaşan Abdülaziz Ediz, mülk sahiplerinin kiralamaya sıcak bakmadığını ifade ederek şöyle konuştu: "Bu konuyla ilgili araştırmalar yaptık. Antalya ve Muğla'da belli konutların birleşmesi sonucu tatil köyleri kuruldu. İzmir'de ise böyle bir yapı olmadı. Bunu aşmak gerekiyor. Konutunu bu projeye dahil edip, kendisi de müşteri gibi tatil yapmak istediğinde oteldeki gibi hangi ev uygunsa orada kalacak. Ama İzmirli, 'Çiçeğim, böceğim var' diyerek konutunu kiraya vermek istemiyor. Sonuçta, buradan bir geliri olacak. Bu gerçekleşirse, on binlerce yatak kazanılacak. Bunun için öncelikle güçlü şirketlerin kurulması şart." (Hürriyet-Mete Tamer Omur)