Ege Postası
Geri

İzmir'de konkordato kasırgası

Derinleşen ekonomik kriz Ege’nin incisi İzmir’i de sallıyor. Lojistik sektörünün liderlerinden İzmir merkezli Günaydın Group ve “Ege’nin ihale kralı” olarak bilinen Tüzemenler Yapı’nın ardından zor günler geçiren birçok inşaat ve makine firması da konkordato başvurusu yaptı. İzmir'de son iki aylık sürede 10 büyük firma mahkemelerden konkordato talep etti. Konkordato isteyen firmalar arasında TOKİ müteahhiti TİMPAŞ İnşaat ve Salihli Belediyesi'nden kaynak suyu ve maden suyu fabrikasını devralan Frida Su da var. İzmir’de korkutan tablo
İzmir'de konkordato kasırgası
Haberler / Ekonomi
3 Ekim 2018 Çarşamba 15:13
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

MUSTAFA AKBAŞ/EGEPOSTASI- Ekonomideki çalkantılı durum İzmir'i de fena vurdu. Dev firmalardan peş peşe gelen konkordato haberlerine yenisi eklendi. Lojistik sektörünün liderlerinden İzmir merkezli Günaydın Group ve “Ege’nin ihale kralı” olarak bilinen Tüzemenler Yapı’nın ardından zor günler geçiren birçok inşaat ve makine firmasının da konkordato başvurusu yaptığı ortaya çıktı. İzmir'de son iki aylık sürede 10 büyük firmanın da mahkemelerden konkordato talep ettiği belirlendi.

Konkordato isteyen ve mahkemece “geçici mühlet” verilip komiser atanan firmalar şöyle:

*TİMPAŞ İnşaat Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş.

*Asyapı Proje İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.

*Efetaş Mühendislik İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.

*Özler Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş.

*F.G.C İnşaat Mühendislik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi

*Antor İnşaat Taahhüt Makine Temizlik Hizmetleri ve Ürünleri Gıda Maddeleri Tabldot Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi

*Frida Gıda ve İçecek Mamülleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Öte yandan, mahkemelerin “kesin mühlet” kararı aldığı firmalar da şunlar:

*Turqua İnşaat Turizm Taşımacılık İthalat İhracat Emlak Peyzaj Sanayi ve Ticaret A.Ş.

*EMC Makine Mühendislik Metal İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi

*Alden Pazarlama Gıda ve Temizlik Maddeleri Soğutma Sistemleri Klima ve İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi.

DEVLET HASTANESİNİ YAPMIŞTI

TOKİ müteahhitlerinden TİMPAŞ İnşaat’ın yaptığı büyük projeler arasında Denizli’deki 700 yataklı Pamukkale Üniversite Hastanesi, Aydın’daki 500 öğrencilik Şefik Çerçioğlu Yurt Binası, Bahçeşehir Koleji’nin Güzelbahçe Kampüsü ve Narlıdere’deki Panarama Residance yer alıyor.

MÜSİAD ÜYESİ

Konkordato başvurusunda bulunan bir diğer firma F.G.C. İnşaat ise İzmir MÜİSAD üyesi Fehim Cansabuncu’ya ait. Yaklaşık 19 yıldır endüstriyel yapılar, eğitim, sağlık ve turizm tesisleri, açık ve kapalı spor alanları, enerji ve iletişim altyapı tesislerinin inşa işlerinde faaliyet gösteren firma, çok sayıda kamu kurum ve kuruluşu ile özel sektöre dönük işler yapmıştı.

FRİDA SU VE MADEN SUYU

Doğal kaynak suyu, maden suyu ve meşrubat üretimi alanında faaliyet gösteren; İzmir, Balıkesir, Manisa ve Uşak’ta çok sayıda bayisi bulunan Frida Gıda ve İçecek Mamülleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. de konkordato talep eden firmalar arasında yer alıyor. 1991 yılından bu yana farklı marka ve isimlerle faaliyette bulunan firma, 2005 yılında Salihli Belediyesi’ne ait kaynak suyu ve maden suyu fabrikasını devralarak işlerini büyütmüştü.

KONKORDATO NEDİR'

Konkordato, "borçların yeniden yapılandırılması suretiyle iflasa tabi borçluların mali durumunun düzeltilerek iflastan kurtulmasını, diğer borçluların ise mali durumunun düzeltilmesini amaçlayan, alacaklıların da belirli bir tenzilatla veya vadede alacağına kavuşmasını sağlayan ve mahkemenin tasdikiyle taraflar açısından bağlayıcı hale gelen bir anlaşma" olarak tanımlanıyor.

İflas talebinde bulunabilecek her alacaklı, gerekçeli bir dilekçeyle, borçlu hakkında konkordato işlemlerinin başlatılmasını isteyebilecek.

Konkordato talebi üzerine mahkeme, istenilen belgelerin eksiksiz olarak mevcut olduğunu tespit ettiğinde geçici mühlet kararı verecek ve borçlunun malvarlığının muhafazası için gerekli gördüğü bütün tedbirleri alacak.

Geçici mühlet, kesin mühletin sonuçlarını doğuracak. Mahkemece geçici mühlet kararı ticaret sicili gazetesinde ve Basın İlan Kurumunun resmi ilan portalında ilan edilecek, derhal tapu müdürlüğüne, ticaret sicili müdürlüğüne, vergi dairesine, gümrük ve posta idarelerine, Türkiye Bankalar Birliğine, Türkiye Katılım Bankaları Birliğine, mahalli ticaret odalarına, sanayi odalarına, taşınır kıymet borsalarına, Sermaye Piyasası Kuruluna ve diğer ilgili yerlere bildirilecek.

Mahkeme, kesin mühlet hakkındaki kararını, geçici mühlet içinde verecek. Konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olduğunun anlaşılması halinde borçluya bir yıllık kesin mühlet verilecek.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası