Yeni Arayışlar Girişimi Platformu (YAPDER) öncülüğünde Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Küresel Isınma Kurultayı Komitesi’nin destekleriyle Tarihi Havagazı Kültür Merkezi’nde gerçekleşen, "Temiz Enerji Zirvesi’’nde açılış konuşmasını yapan YAPDER Enerji Platformu Başkanı Tarık Kaya, ‘’Günümüzdeki en büyük sorunlardan bir tanesi çevre ve insanlıktır. Ne yazık ki son 200 yılda görülen savaşların kaynağı enerjidir’’ ifadelerini kullandı. Dünyanın inanılmaz bir şekilde insanları karamsarlığa sevk ettiğini dile getiren CHP İzmir Milletvekili Zekeriye Temizel ise umut bağlanan uluslararası antlaşmaların içeriğinde bile tuzak maddeler bulunduğunu belirtti. Konuşmacılara, katılımlarından dolayı etkinliğin sonunda sertifika verildi.
"NE YAZIK Kİ TEMİZ ENERJİ BULAMIYORUZ"
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar enerjinin dünyada en temel, en önemli sorunlardan bir tanesi haline geldiğini vurgulayarak, ‘’Biz ekosistemi gözeten, doğal,kültürel ve tarihsel zenginlikleri her zaman koruyan, tüm temiz enerjilere ulaşabilmeyi çaba sarf eden bir şekilde yöneticilik yapıyoruz. Güneş enerjisini en iyi şekilde kullanmanın yolunu aradık ve güneş tarlamızı hizmete açtık. Önümüzdeki süreçte genişleme alanında bu güneş tarlasını projelendireceğiz. Günümüzde lastik taşımacılığının özendirildiği günümüzde ne yazık ki temiz enerji bulamıyoruz.Daha fazla temiz enerji üretebilmek için , taksilerin elektrikli olarak Karşıyaka’da, sokaklarda dolaşmasını istiyoruz. Enerji tüketiminde belediye olarak çok önemli çalışmalar yapıyoruz. İnsanların kara taşımacılığından öte daha fazla bisikletle ulaşımını sağlamasını yönlendirmek için çalışıyoruz’’ şeklinde konuştu.
"ÇEVREYİ KORURSAK TEMİZ ENERJİ OLUR"
Büyükşehir Belediyesi ve Meclisi olarak bütün hedeflerinin temiz enerjiyi daha fazla kullanmak olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, "Bugün ki dünyamızın 3 tane ana sorunu var. En büyüğü çevre sorunudur, 2. Gıda sorunu, her şeyin başı olarak görülen bir de enerji sorunu var. Bu temiz enerji için dünya çapında, sağlam insanlarla çalışmak lazım. Enerjisden inanılmayacak bir buluş olabilir. En temiz enerji İzmir’de rüzgar santrali çoğalmaya başladı. Ben bir yerel yönetici olarak söylüyorum. Çevremizi koruyabilirsek temiz enerji olur. Amazon’da kesilen bir ağaç bizi etkiliyor. Bir sızıntı milyonlarca insanı etkiliyor. Bu bir komple çalışma. Birbirimizi desteklememiz lazım. Hep beraber çalışırsak, temiz enerjisinin, bize çok faydalı olacağını biliyorum. yeni teknolojile lazım, insanı koruyarak sağlıklı tutarak yeni politikalar üretmek lazım’’ dedi.
"TÜRKİYE’YE YÖNELİK BİR DERNEK KURULMALI"
İZSİAD Danışma Kurulu Üyesi Özkan Mucuk, iklim değişiklikleri, sıcaklık artışları ve sıcaklık artışlarının devam etmesi durumunda dünyanın nasıl etkileyeceğine dair bilgiler verdi. Türkiye’de oluşacak olumsuz etkilere de değinen Özkan, özellikle çölleşme tehlikesi altındaki Anadolu, Güneydoğu Anadolu gibi bölgelerde daha fazla olumsuz sonucun görüleceğini söyledi. Özkan ayrıca, bu sorunların çözülebilmesi için birçok kurumun uğraş verdiğini ve ülkeler arasında bu konularla ilgili bir takım görüşmeler yapıldığını belirtti. Özkan, "İzmir temiz enerjinin başkenti olacaksa, tüm Türkiye’ye yönelik bir dernek kurulmalıdır. STK’larla bir takım çalışmalar yapmaya çalışıyoruz, bunlardan sonuç almayı planlıyoruz.Belediyelerden de bizlere destek olmasını bekliyoruz’’ dedi.
"İZMİR PROJELERLE İLGİ ODAĞI OLDU"
Enerji küresel kalkınma için bir sorun olduğunu belirterek sözlerine başlayan İZKA Genel Sekreteri Murat Yılmazçoban, mali destek programı kapsamında 41 projeyi desteklediklerini belirterek, yaptığı sunumda İZKA’nın desteklediği projelere yönelik bilgiler verdi.Yılmazçoban, İzmir’de bulunan 35 yenilenebilir enerjinin 22 tanesinde İZKA destekliği var. İzmir yapılan projelerle ilgi odağı oldu’’ ifadelerini kullandı.
Yenilenebilir enerjide basın kuruluşlarının tutumuyla ilgili konuşan Anadolu Ajansı İzmir Bölge Müdürü Mehmet Yılmaz Güldağ, ‘’Enerjide dışa bağımlı ülkeler için konu stratejik öneme ait, yenilenebilir enerji üzerinde kafa yorulan konularda başı çekiyor. Bizde bu konun önemi yeni yeni anlaşılmaya başlandı. Son dönemde bu konuya önem verilmeye başlandı. Bu konuda son yıllarda dünya genelinde düzenlenen zirveler, ülkemizdeki basın kuruluşlarından daha fazla yer vermeye başladılar’’ ifadelerini kullandı.
"DOĞAYLA UYUM İÇİNDE OLMAK ÇOK MÜHİM"
Son olarak söz alan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, şunları söyledi: "Doğayla ne kadar uyumlu olursak o dengeyi sağlarız. Kaynaklar sınırlı ihtiyaçlar sınırsızdır diye bize bir şey öğretildi. Bana sorarsanız bunu ters düz etmek gereklidir.Doğayla uyum süreci içinde olursanız olağanüstü zengin kaynaklar üretebiliyorsunuz. İnsanlar doğada olağanüstü kaynakları kullanmakla yükümlüler, doğa bunu sunuyor. Yeter ki tahrip etmeyin, yok etmeyin, uyum içinde kullanın. Enerjiyi verimli kullanmak tasarruflu kullanmak çok mühim. Bunun için doğayla uyum içinde olmak çok mühim… Biz aydınlar, mühendisler, bürokratlar bunu ne kadar önemli olduğunu anlatalım, eğer vatandaşlar katılmıyorsa o hikayeler yaşam alanı bulamıyor. Bizim mutlaka bu işin sahiplenilmesini sağlamak için; eğitim, tanıtım, bilgi akışı sağlamamız gerekiyor. En büyük sorumluluklarımızdan biri budur, bunu yapmak zorundayız.Bu işin ceyran edeceği yer kentlerdir. Seferihisar’da biz bir enerji üretim kooperatifi kuracağız. Ben bu topraklarda yaşayarak rüzgarı ve güneşi kullanmamayı vatan hainliği olarak görüyorum."