









EGİAD ve ESİAD tarafından 'EGİAD-ESİAD Yapay Zeka Zirvesi' düzenlendi. İş dünyasının dijital dönüşüm yolculuğuna yön vermek amacıyla düzenlenen zirve, 'Dönüştüren Güç' temasıyla İzQ İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi.
İzmir'in yapay zeka merkezi haline gelmesi için yapılması gerekenlerin konuşulduğu zirveye, İzmir Valisi Süleyman Elban, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Yeşim Kebapçıoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Özhelvacı, ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, iş dünyası temsilcileri ve girişimciler katıldı. Toplantıda, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın mektubu okundu.
'İZMİR'DE 64 BİN ÖĞRETMEN DİJİTAL OKUR YAZAR OLDU'
Dünyada yapay zekanın ilk kez 71 yıl önce konuşulmaya başlandığını dile getiren Vali Elban, "O günden itibaren adım adım hayatımıza girdi. Bugüne kadar gelen 4-5 devrimin hep kullanıcısı ve izleyicisi olduk. Yapay zekanın içindeyiz, her alanda üretilmiş teknolojiye para vererek, abonesi, esiri olarak kullanıyoruz. Üreten tarafında olmadığımız için bu teknolojiyi alıyoruz. 1'inci, 2'nci, 3'üncü, 4'üncü sanayi devrimini pas geçtik bari 5'te, 6'da biz de bu yarışta, bu kervanın bir parçası olma ile ilgili hedef koymak zorundayız. Geçen yıl başlattığımız kampanyayla ilimizdeki 64 bin öğretmenimizin tamamı şu anda dijital okur yazar oldu. 857 bin öğrencimiz var, 15 gün sonra onların da tamamı dijital okur yazar olacak. Bu aşamadan sonra bir kısım gencimiz teknolojiye yön verir diye bekliyoruz. Daha da üst eğitimler alarak bu işlerde yer almalarını arzu ediyoruz. İzmir Türkiye'nin teknoloji konusunda lider şehir olabilir. Attığımız adımlar da bunun bir parçası. Verimlilik merkezimizi de kurduk, tamamen teknoloji firmaların içinde olacağı bir serbest bölge çalışmasına başladık. Hemen yanında Teknopark ve oyun merkezleriyle ilgili de bir çalışma yürütüyoruz. Şehrimizde bu ekosistemi oluşturup, İzmir'i ülkemizdeki teknolojide önder, lider şehirlerin başında gelen bir şehir yapmak için gayret ediyoruz."dedi.
'İZMİR'İ YÖNETİRKEN YAPAY ZEKAYI KULLANMAYA ÇALIŞIYORUZ'
Yapay zekâ teknolojilerine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Başkan Tugay, Türkiye ve İzmir’in bugünkü haliyle yapay zekâ teknolojisine üretici olarak hakim olmadığını ancak gençlerden çok umutlu olduğunu ifade etti. Başkan Tugay, “Türkiye’de ve dünyada bir şeylerin iyiye gitmediğini ve değişmesi için bir şeyler yapması gerektiğini düşünen gençler, her türlü yenilikçi çalışmada olduğu gibi bu konuda da eminim çok dikkatliler, çok çalışkanlar ve bir şeylerin değişmesini sağlayabilirler” diye konuştu.
“ULAŞIMDA KULLANDIK"
Yeni nesil belediyecilik anlayışı doğrultusunda İzmir’i yönetirken yapay zekâ teknolojisini ve uygulamalarını kullanmaya çalıştıklarını kaydeden Başkan Tugay, “Yapay zekâ ile ilgili kent olarak bir vizyon ortaya koyarken şu ayrımı yapmak gerekir, samimi olmak gerekir; bizler yapay zekâ teknolojisini üreten ve geliştiren konumda olabilir miyiz, yoksa üretilmiş olan teknolojiyi doğru kullanmayı mı hedeflemeliyiz? Yapay zekâ uygulamalarına veri girişi ile ilgili özel bir mühendislik dalı olduğunu öğrendiğimde bu işin aslında daha doğru kullanım tarafının da küçümsenmeden sahiplenilmesi gerektiğini anladım. İZTEKNOLOJİ, şu anda Singapur ve başka ülkelerde akıllı şehir uygulamalarını inceliyor. Şehrimize neyi taşırız diye sürekli arayış içindeyiz. Özellikle ulaşımda bunu kullandık.”
“DÜNYA BİR CENNETE DÖNEBİLİR"
Yapay zekânın kontrol edilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Başkan Tugay, sözlerine şöyle devam etti: “Kontrolsüz bir şey hayatımıza giriyor. Sonuçlarını kim tahmin edebiliyor bilmiyorum. İki senaryo var. IQ’su iki sene sonra 180 olacak ise bütün hastalıklara çare olabilir. Her derde deva olabilir. Muhteşem bir dünyaya dönüşebilir. Suyla, iklimle, tarımla, gıdayla ilgili her türlü sorun çözülebilir. Dolayısıyla dünya bir cennete dönebilir ama diğer taraftan o zaman dünyada insana neden ihtiyaç olsun ki? Bu ciddi bir soru. Böyle bir dünyada insana neden ihtiyaç olsun. İnsanın insana ihtiyacı var ama yapay zekânın insana ihtiyacı neden olsun? Böyle toplantılarda bunları konuşmak zorundayız.”
“YAPAY ZEKA İLE İLGİLİ BİR STRATEJİ BELGESİ HAZIRLIYORUZ"
“Hiçbir yorumu ve düşünceyi küçümsemeden dinlemek ve doğruyu bulmak zorundayız” diyen Başkan Tugay, şunları söyledi: “Kesin olan bir doğru var; yapay zekâyı kullanan herkes işinde daha başarı oluyor. İzmir’de de herkes bu teknolojiyi nasıl daha fazla kullanacağını öğrenip hayatına sokmalı. Bu konuda muhafazakar olmanın alemi yok. Diğer taraftan İzmir’in bundan başka bir rolü olacak mı? Veri teknolojisine ne kadar yatırım yapılacağı stratejik konu. Biz yapay zekâ ile ilgili bir strateji belgesi hazırlıyoruz ama İzmir’in bunu kent olarak ‘Biz bu işin neresinde olacağız?’ kendine söylemesi lazım. Hiçbirimizin hayal edemeyeceği kadar hızlı gelişen bir durum da olduğu için başımıza ne geleceğine dair bazı öngörüler içinde olmamız ve kendimizi ona göre ayarlamamız lazım.”
“İZMİR MÜCEVHER”
İzmir’in Türkiye’mizin ve dünyanın mücevherlerden biri olduğunu kaydeden Başkan Tugay, sözlerini şöyle sonlandırdı: “En az 8 bin 500 yıllık inanılmaz bir tarihin kalıntıları sahip çıkılmayı, ayağa kaldırılmayı bekliyor, görünür olmayı bekliyor. Bütün dünya merak ediyor, gelip görmek istiyor. İzmir’in coğrafyası, kültürü, değerleri kolay bulunur şeyler değil. İzmirliler kendini hakir gören herkese kulağını tıkayıp kendi değerlerinin farkında olmak durumunda. Bizi insan yapan, bu değerler. Bu değerler yapay zekâya ne kadar entegre olur bilmiyorum ama insanın insana ihtiyacı olduğunu, birbirimizi sevmeye, saygı duymaya zorunlu olduğumuzu düşünüyorum. İşin bu tarafını ihmal etmeden bu teknolojiyi bilen insanlardan öğrenmek için çaba göstermeye şehrimizi davet ediyorum.”
'FARKINDALIK OLUŞTURMAYI VE HAREKETE GEÇİRİCİ BİR ETKİ YARATMAYI UMUYORUZ'
EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Özhelvacı ise "Zirvemiz, şehrimizin yapay zeka alanında öncü bir şehir olabilmesi adına İzmir iş dünyası tarafından atılmış önemli bir adımdır. Zirvemiz aracılığıyla şehrimizde ve bölgemizdeki iş dünyasında bu konuda bir farkındalık oluşturmayı ve harekete geçirici bir etki yaratmayı umuyoruz. Zirvemizin EGİAD açısından bir diğer amacı da derneğimizin 'yarının lider iş insanlarını yetiştirme' misyonu ile doğrudan ilişkilidir. Yapay zeka yalnızca verimliliği artırmak için değil; bağımsızlık, rekabetçilik ve sürdürülebilirlik için de kritik bir araçtır. Derneğimizi bir 'liderlik okulu' olarak konumlandırıyor; üyelerimizin kişisel ve profesyonel gelişimlerine, özellikle yapay zeka dönüşümü başta olmak üzere pek çok alanda en üst düzeyde katkı sağlamayı hedefliyoruz" dedi.
'YÜKSEK KALİTELİ VERİ MERKEZLERİ KURULMASINA İHTİYACIMIZ VAR'
ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu da "İzmir'in yapay zeka alanında öncü kentlerden biri olması için üzerimize düşen her adımı atmaya hazırız. Bu çerçevede başta yüksek kaliteli veri merkezleri kurulmasına ihtiyacımız var. Start-up'lar, KOBİ'ler, OSB'ler, sanayi ve üniversitelerin dahil olacağı bir yapay zeka ağı kurulması için iş birliklerinin önemine dikkat çekmek istiyorum. Bu dönüşümde yön gösteren, cesaretlendiren, birlikte öğrenen ve üreten bir ekosistemi hep birlikte İzmir'de inşa edebiliriz" diye konuştu.
Açılış konuşmaları sonrasında Vali Elban ve Başkan Tugay'a plaket takdim edildi.(DHA)