Ege Postası
Geri

İzmir'deki parkların yüzde 90'ı standartlara aykırı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi tarafından hizmete açılan yeni nesil parkların haricinde kentteki çocuk oyun alanlarının yüzde 90'ı güncel standartlara uymuyor. Çocukların her gün oyun oynayıp vakit geçirdikleri parklar "Acaba güvenli mi'" sorusunu akıllara getiriyor. İzmir'deki parkların yüzde 90'ı standartlara aykırı
İzmir'deki parkların yüzde 90'ı standartlara aykırı
Haberler / Yerel Yönetimler
23 Aralık 2016 Cuma 10:13
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGE POSTASI - Türkiye genelinde ve İzmir'de ilçe belediyeleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından son dönemde hayata geçirilen park ve yeşil alan projelerinde en dikkat çeken detay çocuk oyun alanlarında sağlanan gelişme olmaya devam ediyor. Yeni nesil parklarda ekstra güvenlikli oyun grupları, koruyucu kauçuk zemin gibi kullanılan malzemelerde değişikliğe gidilirken, eskiden yapılmış ve kullanılmaya devam eden parklar ise veliler tarafından sorgulanmaya başladı.

YENİ NESİL PARKLAR ÖRNEK OLDU, PEKİ YA ESKİLER'

İzmir'de Park İzmir, Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı Parkı, Bayraklı Teras Park, Cumhuriyet Parkı gibi son dönemde hizmete açılan birçok yeni parkla birlikte gözler ilçe belediyeleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne çevrildi. Gelişen teknoloji ve yapılan yeni tasarımlarla modern görünüme kavuşan İzmir'in parkları çocuklar için adeta yeni cazibe merkezi oldu. Ortaya çıkan tablodan memnun kalan vatandaş, küçük yaştaki çocukları için sunulan imkanlardan ötürü belediyelere teşekkürlerini sunarken, yapılan anketlerde ilginç detaylar da ortaya çıktı.

ANNE BABALAR GÜVENLİKTEN YANA KAYGILI

Yeni parklardan memnun kalan ve benzer yatırımların hayata geçirilmesini sabırsızlıkla beklediklerini dile getiren İzmirliler, halen kullanımda olan ve eski parklarda ise güvenlik ve çocuk gelişimi açısından iyileştirmeler ve tadilatlar beklediklerini kaydetti.

İZMİR'DEKİ PARKLARIN YÜZDE 90'I STANDARTLARA AYKIRI

Yürürlükteki mevzuatlar çerçevesinde yapılan yeni parklar için güncel standartlar bulunuyor ancak henüz belediyeleri ve kamuyu bağlayıcı nitelikte kurallar mevcut değil. Çocukların oyun alanlarında karşılaşabilecekleri sıkışma, boğulma, düşme, sakatlanma gibi pek çok tehlike karşı hazırlanan ve parklarda istenen azami şartlar ile yine oyun alanlarında çocukların ruhsal ve bedensel gelişimini sağlayacak gereklilikler TSE EN 1176 ve TSE EN 1177 gibi iki ayrı standart ile çerçevelendirildi.

KURALLAR BAĞLAYICI NİTELİKTE DEĞİL

Ancak söz konusu standartlar belediyelerin imalat, ihale, satın alma aşamalarında hukuken bağlayıcı unsur olmadığından ve maliyeti yükselttiğinden ötürü halen yeteri kadar dikkate alınmıyor. TSE standartlarının yanı sıra Avrupa ve dünyada uygulanan standartlar göz önünde bulundurulduğunda kentteki mevcut parkların yüzde 90'ı şartlara uymuyor ve eski tip oyun alanları çocukların güvenlikleri açısından tehlike arz ediyor.

TSE BELEDİYELERDEN STANDARTLARA UYULMASINI İSTEDİ

Konuyla ilgili olarak harekete geçen Türkiye Standartları Enstitüsü Eylül ayında İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü kanalı ve Türkiye Belediyeler Birliği aracılığıyla yayınladığı son genelgeyi tüm yerel yönetimlere ileterek hayati uyarılarda bulunmuştu. Söz konusu genelgede, belediyelerin TSE standartlarına aykırı üretim yapan merdiven altı üreticilere dikkat edilmesi istenirken, yapılacak kamu ihalelerinde TSE standartlarına uygunluk belgesi için şart koşması ve yetkili üretici firmalardan alım işlemi yapması önerildi. TSE'nin bu uyarıları kapsamında İzmir'de standartları karşılayan park sayısı ise ancak son dönemde açılan yeni tesislerle sınırlı kalıyor. Ancak geçmişten bu yana kullanımda olan eski parklar ile düşük maliyetle hayata geçilen yeni parkları denetleyen kesin şartları olan, bağlayıcı bir yasa bulunmaması nedeniyle güvenlik şartları tamamen belediyelerin tercihine bağlı kalıyor.   

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası