Ege Postası
Geri

İzmir'den TBMM'ye kritik talep: Büyükşehir'den Cemevi açılımı

Geçtiğimiz yıl sonunda çıkan AİHM kararı sonrasında cemevlerine maddi ve sosyal anlamda önemli yardım kararı alan ilçe belediyelerinin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi de Alevi vatandaşlar için kritik bir hamlede bulundu. Din ve vicdan özgürlüğü ilkeleri doğrultusunda harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, TBMM'den cemevlerinin ibadethane sayılması için yasal düzenleme yapılmasını istedi. İzmir Büyükşehir'den Cemevi açılımı
İzmir'den TBMM'ye kritik talep: Büyükşehir'den Cemevi açılımı
Haberler / Yerel Yönetimler
24 Temmuz 2015 Cuma 12:10
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- AİHM’nin (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) 2 Aralık 2014 tarihinde aldığı karar sonrasında cemevlerinin ibadethane statüsünde sayılması ve Alevi vatandaşlara din ile vicdan özgürlüğünün sağlanmasının önü açılırken, İzmir'i yakından ilgilendiren bir gelişme daha yaşandı. CHP genel merkezi'nin kararı doğrultusunda İzmir'deki birçok ilçe belediyesi, cemevlerine yapılacak yardımlar için çeşitli düzenlemelere giderken, Büyükşehir Belediyesi ise Alevi vatandaşların faydalandıkları ibadet mekanları için köklü bir yasal düzenleme yağılmasını istedi.

"CEMEVLERİ DE İBADETHANE SAYILSIN"

Kent genelinde çok sayıda cemevi açan ancak, mevcut yasal durum nedeniyle dini mekanlara ancak "Kültür merkezi" statüsü evren İzmir Büyükşehir Belediyesi, cemevlerinin de ibadethane olabilmesi için Ankara'ya talepte bulundu. Anayasa'nın 10'uncu maddesinde düzenlenen “Kanun önünde eşitlik” ve 24'üncü maddesinde düzenlenen “Din ve vicdan hürriyeti” ilkeleri ile AİHM ve Avrupa İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi hükümlerini gerekçe gösteren İzmir Büyükşehir Belediyesi, meclis onayından da geçen temenni kararı doğrultusunda TBMM'den yeni yasal düzenleme istedi.



TBMM'DEN YASAL DÜZENLEME TALEP EDİLDİ

CHP'nin yanı sıra, AK Parti'nin de destek verdiği söz konusu talebe göre, "düşünce, vicdan ve din özgürlüğü” hakkının fiilen yaşama geçirilmesi ve Alevi vatandaşların uğradığı mağduriyetin giderilmesi için, gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak Cemevlerine dini mabet statüsünün verilmesi konusunun Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülerek yasalaşması için tavsiye kararı alındı. Alevi vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda TBMM'ye söz konusu önergeyi sunan Büyükşehir Belediyesi'nin bu girişimleri halk tarafından da olumlu karşılanırken, yerel yönetimin aldığı temenni kararının meclis tatili sona erdikten sonra değerlendirilmesi bekleniyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası