İZTO ve ABD Büyükelçiliği ile birlikte düzenlenen girişimcilik konulu seminerde iki ülke arasındaki ticaret ilişkileri ele alınarak yatırım koşulları değerlendirildi. Toplantıya ABD Büyükelçiliği Ekonomi Ataşesi Tobin Nelson, ABD Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Shari Stout, ABD Büyükelçiliği Ticaret Ataşe yardımcıları Berrin Ertürk ve Naz Demirdöven ile birlikte ABD Büyükelçiliği Kültür Ataşe Yardımcısı Deniz Gürsan katıldı. İzmir'de girişimcilik panelinin açılışında konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, girişimcilik denildiğinde çağın ihtiyaçlarını önceden görme, yeni fikirlerin somut ürünler olarak hayat bulması ve inovasyonun akla geldiğini belirterek genç girişimcilerin fikirlerini hızla ekonomik bir kazanca dönüştürdüklerini anlattı. Büyümek, katma değerli ihracat ve üretim yapmak, istihdam sağlayabilmek için, girişimcilere destek verilmesi gerektiğini ifade eden Özgener, "Kentimizin ve bölgemizin gelişmesi için bir yandan geleneksel sektörlerde, mevcut işlerimizde yenilikçi adımlar atılması, ürünlerin çeşitlendirilmesi, fark yaratılması gerekiyor. Diğer yandan da yükselen sektörlere yönelerek dünyada rekabet üstünlüğü olan mal ve hizmetleri üretmek büyük önem taşıyor. Girişimcilik sadece yeni fikirleri paraya dönüştürmek gibi görünse de aslında girişimciliğin tetiklediği yenilikçilik rekabeti geliştiriyor ve toplumsal yaşam kalitesine katkı sunuyor. Öte yandan girişimcilik, bilim ve teknolojinin gelişmesine de ön ayak olurken, başarılı girişimciler bulunduğu bölgeyi de marka yapabiliyorlar" dedi.
Sadece fiyat rekabeti ile öne çıkmak isteyen firmaların başarısızlığa mahkum olduğunu öne süren Özgener, teknoloji, tüketiciye fayda yaratma, üründe ve hizmette farklılaşmanın önemine dikkat çekti. Girişimcilerin en büyük sorunu olan finansmanda teşvik ve destek mekanizmalarının arttığını anlatan Özgener, "Bugün teknoloji odaklı girişimler son hızla yükseliyor. Onlara destek sağlayan finansal araçlar da hızla çeşitleniyor. Yerel ve global boyutta risk sermayesi, kitle fonlama, melek yatırım ve diğer alternatif finans yöntemleri yenilikçi girişimlerin hayata geçmesinde can suyu olarak işlev görüyor. İzmir'in girişimcilik ve inovasyon merkezi olması konusunda tam bir konsensus var. En kısa zamanda model olabilecek bir Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi'ni bu kente kazandıracağız" diye konuştu.
İHTİYACA UYGUN TEDARİKÇİ VE ÜRETİCİ ARAŞTIRMASI
Toplantıya katılan ABD Büyükelçiliği Ticari Ateşesi Shari Stout, bir şirket kurmanın zor olduğunu söyleyerek teknoloji çeşitliliğinin bol olduğu ABD'nin yatırımların ülkesi olduğunu belirtti. ABD pazarına girmenin ürkütücü olsa da hükümetin verdiği desteklerle sürecin kolaylaştığını dile getiren Stout, İzmirli yatırımcıların ilgisinden memnun olduklarını ifade etti. İki ülkedeki iş insanlarının yatırım yapmalarına olanak sağladıklarını söyleyen ABD Büyükelçiliği Ticaret Ataşe Yardımcısı Naz Demirdöven de dünyada 80 ülkede yer alan ofisleri bulunduğunu belirterek ofislerde sektör uzmanlarının görev yaptığını kaydetti. ABD'de de 100'ün üzerinde ofisleri bulunduğunu hatırlatan Demirdöven, "Türkiye'de temsilciliğini almak istediğiniz herhangi bir ABD'li firma var ise veya ABD'den tedarik etmek istediğiniz herhangi bir ürün varsa size yardımcı olabiliriz. Firmalar arası işbirliği oluşturuyoruz. İhtiyaçlarınıza uygun tedarikçi ve üretici araştırıyoruz. Ticaret heyetleri düzenliyoruz. Bu yıl da 4-8 Şubat'ta havacılık ve savunma sanayinde üretim yapan firmalar distribütör ve partner bulmak için Türkiye'de olacaklar" dedi.
İZTO Girişimcilik Yönetmeni Övgü Pınar ise "İzmir'in girişimcilik kenti olmak için çok uygun bir şehir oluduğunu düşünüyoruz. Türkiye ekonomisine en çok katkı yapan illerin başında geliyor. İzmir yaşam memnuniyeti açısından ilk sıralarda yer alıyor. İlk adımı İzmir'e girişimcilik merkezi kazandırmak olarak belirledik" diye konuştu. (DHA)