Ege Postası
Geri

İzmir'e giriş paralı olacak mı

​Geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan ve kent merkezlerinde yoğunluğun azaltılması amacıyla özel önlemler alınmasını içeren dönüşüm programının duyurulması ile birlikte gözlerin çevrildiği İzmir’de Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan konuya dair ilk elden kritik bir açıklama geldi. Kamuoyunda “Londra modeli” olarak da bilinen uygulamaya yeşil ışık yakan Kocaoğlu, İzmir’in söz konusu sisteme hazır olduğunu belirtti.
İzmir'e giriş paralı olacak mı
Haberler / İzmir
18 Kasım 2014 Salı 13:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçtiğimiz günlerde açıkladığı “Ekonomide Dönüşüm Eylem Planı” dahilinde kent merkezlerini tamamen değiştirecek. 2018 yılına kadar uygulamaya girmesi hedeflenen ve büyükşehirleri Avrupa ülkelerinin merkezleri haline dönüştürmesi beklenen projeyi İzmir ölçeğinde değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kenti, yakından ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu. Kent merkezlerine otomobille girişin ücretli hale gelmesi, kentlerdeki prestij alanlarının trafiğe kapatılması ve raylı sistem güzergahı üzerindeki noktalara personel ve okul servislerini kaldırılması, aktarma merkezleri üzerinde otoparkların zorunlu kılınması gibi yenilikler içeren programa yeşil ışık yakan Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir’de gelişen ve yolcu sayısı gün geçtikçe artan toplu taşıma sistemi ile değişikliğe hazır olduklarını belirtti.
 
 

“ÖNEMLİ OLAN ALTYAPIYI HAZIRLAMAK”
“Londra modeli” olarak da adlandırılan sistem ve getireceği yeniliklerin herkesçe kabul göreceğini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sistem yürürlüğe girmeden önce gereken altyapının hazırlanması gerektiğini belirtti. Başkan Aziz Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi olarak son günlerde sıkça tartışılan sistem hakkında altyapı hazırlıkları olduğunu dile getirdi ve benzer bir uygulamanın da İzmir’de senelerdir sürdüğünün altını çizerek, “Anlatılan bu proje yanlış anlaşıldı ve bazı bölümleri sonradan düzeltildi. Şehir içine ulaşımı kısıtlamak ya da zorlaştırmak doğru yöntemler ama, yerine daha doğrusunu, daha iyisini, daha güzelini koymadan, altyapısını hazırlamadan uygulamaya koymak doğru değil. Sayın Başbakan da bu konudaki altyapı hazırlıklarına başlandığını söyledi. Bu zaten tüm kentlerin, tüm büyükşehirlerin gündeminde var. Önemli olan, bir uygulamayı kaldırırken, vatandaşa daha iyisini sunmaktır. Onu yaptıktan sonra vatandaş da karşı gelmeyecektir, bir problem olmayacaktır” dedi.
 


“TOPLU ULAŞIM DAHA GÜVENLİ, DAHA HIZLI, DAHA UCUZ”
Raylı sistemin gelişmesi ve ulaşım ağının genişlemesiyle birlikte İzmirlilerin de toplu taşımayı tercih edeceğini vurgulayan Başkan Aziz  Kocaoğlu, “Metro, banliyo, tramvay gibi toplu taşıma araçları ve raylı sistem ile kent merkezine vatandaşı zamanında götürdüğünüz zaman doğal olarak hemşerilerimiz kent merkezine araçları ile girmeyecek. Toplu taşıma ile götürmezseniz, aracıyla girecek. Bizim ulaşım sistemimizin özü de bu. Biz vatandaşı özel aracından daha güvenli ve daha hızlı taşıyabilirsek buna gerek kalmaz” dedi ve sistemin İzmir’de söz konusu sistemin yavaş yavaş uygulanmaya başladığını belirtti.
 


PARK SIKINTISI DA AZALACAK
İzmir’de yüz kilometreyi aşan raylı sistem, deniz ulaşımı planlanan tramvay projeleri ile birlikte toplu taşımayı tercih eden yolcu sayısının arttığına, yaşanan gelişimin de kent merkezindeki yoğunluğu azalttığına değinen Kocaoğlu son olarak, “Toplu taşımanın daha ucuz olduğu da herkes tarafından malum olduğuna göre, hemşerilerimiz özel  aracını da tercih etmeyecektir. Ve belli yerlerde parklanma yapacaktır. Sistem öyle bir şey ki, metro dediğimize Üçkuyular’da otopark ve semt garajı ihtiyacımız var. Bu yaşayan bir sistem, geliştikçe sistem trafiği zaten merkezinin dışına atıyor. Sistem geliştikçe vatandaşlar da araçlarını kent merkezinin dışında bırakıyor. Keşke elimizde sihirli değnek olsa da Bergama’dan çıksak” şeklinde konuştu ve planlanan modelin kent merkezlerine nefes aldıracağına dikkat çekti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası