Ege Postası
Geri

İzmir'e niyet Eskişehir'e kısmet

Türkiye'de belediyecilikte örnek olan ve yaptığı uygulamalar ile adından sıkça söz ettiren Eskişehir bir kez daha İzmir'i solladı. Geçtiğimiz yıl İzmir'de "ulaşımda devrim" olarak nitelenen ancak yaşanan ihale iptali nedeniyle ertelenen rüya Eskişehir'de gerçek oldu. Tepebaşı Belediyesi, kasasından hiçbir ücret ödemeden Avrupa Komisyonu'ndan gelen 5 milyon Euro'luk hibe kredi ile satın aldığı yüzde yüz yerli elektrikli otobüsleri vatandaşların hizmetine sundu. İzmir'e parayla, oraya bedava...
İzmir'e niyet Eskişehir'e kısmet
Haberler / Yerel Yönetimler
11 Mart 2016 Cuma 10:42
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz Ağustos ayında Türkiye'de ilk elektrikli otobüs filosunu İzmir'de kurmak üzere başlattığı ulaşım devrimi Kamu İhale Kurumu'na takılırken, iptal edilen ihalenin ardından 20 araçlık yeni hizmet alımına gidildi. Yerli malı tartışmalarının gölgesinde gerçekleşen süreç ve yaşanan ihale kazasının ardından tartışmalar devam ederken, Eskişehir'den gelen haber ise kente örnek oldu.

Hazırladığı "Akıllı Şehir Projesi" kapsamında Avrupa Komisyonu'ndan çektiği 5 milyon Euro hibe ile satın alınan 4 adet elektrikli otobüsü vatandaşların kullanımına sunan Eskişehir Tepebaşı Belediyesi hem İzmir'e hem de Türkiye'ye örnek oldu. Çevreci, ekonomik ve yılda toplam 300.000 Euro yakıt tasarrufu sağlayacak yüzde yüz yerli malı elektrikli araçlarını törenle hizmete alan ilçe belediyesi, aynı zamanda toplu taşımada ilk kez elektrikle çalışan otobüsleri kullanan belediye oldu.

DARISI İZMİR'İN BAŞINA...
Yerli üreticileri tercih etmesi ile ön plana çıkan Tepebaşı Belediyesi'nin Eskişehir'e kazandırdığı otobüsler önceki günden itibaren kentin sokaklarında yerini aldı. İlklerde sınır tanımayan Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, yaptığı diğer uygulama ile diğer illere örnek olacak bir hamlenin altına da imza attı.

 VATANDAŞLARA ÜCRETSİZ ULAŞIM İMKANI
Hizmete giren 4 yeni elektrikli otobüsünün ikisinde direksiyonu kadınlara emanet eden ilçe belediyesi ayrıca vatandaşlara bu yenilikten faydalanabilmesi için ücretsiz ulaşım imkanı da tanıdı. Diğer yandan, otobüslerin elektrikli araç istasyonları gerekmeksizin akıllı mobil şarj üniteleri ile şarj edilebilecek sistem içerdiği de dikkat çekti.


ÇİN MALI DEĞİL, "YÜZDE YÜZ" YERLİ
Geçtiğimiz yılki iptalin ardından tekrardan ihaleye çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önceki gün gerçekleşen yeni hizmet alımı ise Polonya-Çin-Türkiye rekabetine sahne oldu. İhale sürecinde yaşanan aksilikler nedeniyle "Türkiye'de ilk" olma şansını elinden kaçıran ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 20 adet elektrikli otobüs, şarj ekipmanları ve kurulumu için düzenlediği son ihaleye Polonya'dan Solaris Bus&Coach  S.A 11 milyon 569 bin EURO, Türkiye'den TCV Otomotiv Makine Sanayi ve Dış Tic. A.Ş. 9 milyon 400 bin EURO, Çin Halk Cumhuriyeti'nden BYD Europe B.V. ise 8 milyon 900 bin 360 EURO tutarında teklif verdi.

ESKİŞEHİR HİBEYLE ALDI, ESHOT PARAYLA
Böylece, Eskişehir çevreci ulaşım için 1 milyon 550 bin Euro tutarında hibe parayla yatırım yaparken, İzmir aynı teknolojiyi kullanmak için yaklaşık on katı daha fazla harcama yapmış olacak. İhalede yeni bir iptal ya da erteleme yaşanmadığı takdirde İzmir'in yeni otobüsleri yıl sonuna kadar seferlere başlayacak.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası