İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2007 yılından bu yana uyguladığı Abla-Ağabey-Kardeş Projesi, geride kalan 12 yılda binlerce gencin hayatına dokundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun bizzat öncülük ettiği projenin hem abla-ağabeyleri hem de küçük kardeşleri çok önemli kazanımlar elde etti. Projenin ilk gönüllülerinden olan ve bugün yaşamını yurtdışında sürdüren Berkan Zerafet de onlardan biri..
Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler ekibine elektronik posta yoluyla iki ayrı mektup ulaştı. Biri Başkan Aziz Kocaoğlu'na, diğerini gönüllü gençlere hitaben yazılan mektuplar 8 yıldır Almanya'da yaşayan Berkan'dan geliyordu. Bir Avrupa ülkesinde kazandığı konumu İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal projeleri sayesinde edindiği deneyimlere borçlu olduğunu ifade eden İzmirli Berkan Zerafet, mektuplarında bugünün gençlerine de önemli mesajlar verdi.
Başkan Kocaoğlu'nu unutmadı
Bir Türk vatandaşı olarak gittiği Almanya'da 8 yıl içinde son derece saygın bir yere ulaşan 32 yaşındaki Berkan Zerafet, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kariyerindeki katkısını unutmadı ve Başkan Aziz Kocaoğlu'na hitaben yazdığı mektubu şu satırlarla noktaladı:
" … Bugün ben eğer dünya vatandaşı olmak ve tüm kültürleri kucaklamak istiyorsam; 'Yurtta barış ve dünyada barış’ mesajının önemini her geçen gün daha da kavrıyorsam; farklılıkları zenginlik olarak görüyorsam; bunda elbette ailemin bana kattıklarının ötesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve Aziz Kocaoğlu’nun dokunuşları vardır. Ben 8 senedir Almanya’da yaşıyor ve ülkemi burada bir birey olarak temsil etmeye çalışıyor olsam da; her gün belediyenin internet sitesine giriyor, İzmir’i ve Abla-Ağabey-Kardeş projesini takip ediyorum. Benim bu zamana kadar ki hayatım hep mücadeleler içinde geçse de, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu dokunuş ları olmasaydı, bu yararlı mücadeleler de olmazdı belki. Aziz Kocaoğlu’nu ve projelerde kazandığım arkadaşlarımı, kardeşlerimi, bana kattıklarından dolayı hiçbir zaman unutmayacağım."
Bir projeye katıldı, hayatı değişti
Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal proje gönüllüsü olarak edindiği tecrübeleri, yaşamına yansıtan Zerafet, önce Avrupa Gönüllü Hizmeti kapsamında Almanya'ya gitti. Burada Almancasını geliştirdi. Makine Mühendisliği'nden mezun olduktan sonra Berlin Teknik Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptı. Yeni bir ülkede, yeni bir yaşam kuran İzmirli genç, kısa sürede sosyal yaşamın her alanında kendini kabul ettirmeyi başardı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu'nda aldığı eğitim sayesinde Almanya'nın köklü müzik topluluklarından birine tenor olarak girmeyi başardı. Berlin Philharmonie ve Konzerthaus Berlin’in dünyaca ünlü salonlarında sahne aldı. Bununla da yet inmedi ve Alman sanatçılardan oluşan koro tarafından Ahmed Adnan Saygun'un Yunus Emre Oratoryosu'nun Türkçe olarak sahnelenmesine öncülük etti, Alman toplumunu Anadolu kültürü ile buluşturdu. Berkan Zerafet, Türkiye Cumhuriyeti'nin yetiştirdiği bu önemli müzisyeni, İzmir gönüllüsü olduğu dönemde, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nin açılışında üstlendiği görev sırasında tanımıştı.
Ödüllü proje
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2007 yılından bu yana başarıyla uyguladığı ve çok sayıda ödül alan sosyal projesi "Abla-Ağabey-Kardeş", bugüne dek 10 bini aşkın kardeş ve gönüllüyü buluşturdu. İzmir’de ve civar illerde okuyan ya da yaşayan 18-30 yaş arası üniversite öğrencisi veya mezunu gönüllü gençlerle 10-13 yaş aralığındaki 4. 5. 6. ve 7. sınıf öğrencilerini bir araya getiren Abla-Ağabey-Kardeş Projesi, her yıl Kasım-Mayıs ayları arasında ve cumartesi günleri uygulanıyor. Abla ve ağabeyler, önceden ev ziyaretleri ile belirlenen ailelere konuk oluyor ve onlara eğitimleri ve geleceği ilişkin planları konusunda yol gösteriyor. Bu arada uzman bir ekip tarafından belirlenen "toplumsal cinsiyet eşitliği, çocuk hakları ve engellilik" gibi etkinlikler düzenleniyor. Gönüllü ağabey ve ablaların kardeş evlerine ulaşımı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı araçlarla gerçekleşiyor. Kardeşler, vapur turu, üniversite gezisi, buz sporları ve benzeri etkinliklerle sosyal ve kültürel yönlerini geliştirirken abla ve ağabeyleriyle kaliteli zaman geçirme imkanı da buluyor. Abla-ağabey-kardeşler, önemli gün ve haftalarda düzenlenen kültürel-sosyal-sportif etkinliklere de birlikte katılıyor. Türkiye’nin pek çok kentinde örnek gösterilen bu sosyal sorumluluk projesi ile gençlerin kentlilik bilinci çerçevesinde duyarlılıkları artırılırken, kardeşlerinin ise Cumhuriyet temel ilke ve değerlerine bağlı, ba rışçı, düşünen, sorgulayan, özgüven sahibi, çevreye duyarlı, farklı görüş ve inançlara saygılı, insan ilişkilerinde cinsiyet, ırk, din, dil farkı gözetmeyen, dinlemeyi bilen bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlanıyor.
Bir İzmir genci: Berkan Zerafet
14 Temmuz 1987‘de İzmir’de dünyaya geldi. UNIVERSIADE sayesinde İzmir Gönüllü Takımı ile tanıştı. Abla Ağabey Kardeş Projesi'nde ilk dönem ağabeylik ve sonraki dönemlerde de 2009’a kadar Seçme-Yerleştirme biriminde çalıştı. Türkiye'de Makine Mühendisliği lisans öğrenimini tamamladı, ardından Berlin Teknik Üniversitesi'nde "Yenilenebilir Enerji Sistemleri" alanında yüksek lisans öğrenimi gördü. Dünya vatandaşı olma hedefiyle, 8 senedir Almanya'da yaşıyor. Abla-Ağabey-Kardeş Projesi haricinde, Dünya Gençler Taekwondo Şampiyonası ve İzmir Kültür Sanat Festivali gibi projelerde de gönüllü olarak çalıştı. Bugün Almanya'nın önemli e ndüstri şirketlerinden birinde görev yapıyor.