İzmir'in intiharlar şehrinde ürküten rakamlar
Torbalı’nın kâbusu intihar vakaları yeniden artış gösterdi. İntihar sayısının yılda 3’lere kadar düştüğü ilçede 2016’nın ilk 45 gününde 6 kişi canına kıydı, 40 kişi ilaç içerek ve silahla kendini yaralayarak ölmek istedi İzmir'in bu ilçesinde psikolog bile ölmek istedi
Habertürk'ün haberine göre İzmir’in en çok göç alan ilçelerinden 150 bin nüfuslu Torbalı’da rekor seviyelere ulaştıktan sonra alınan önlemlerle düşürülen intihar olaylarının tekrar artması, yetkilileri harekete geçirdi. İlçede 2009 yılında 4’ü kadın 15 kişi tabancayla kendini vurarak, ilaç içerek ya da kendini asarak canına kıydı. Ailevi ve maddi sorunları olduğu iddia edilen yaşları 17 ile 66 arasında değişen 150’ye yakın kişi de aynı yıl intihar girişiminde bulundu.
Dönemin Kaymakamı Zeki Arslan, intiharları önlemek için bir doktor, bir psikiyatri ve bir sosyal hizmetler uzmanından oluşan Gençlik Danışmanlık ve sağlık Hizmet Merkezi’ni kurdu. Merkezde, intihara eğilimli, derslerinde sorun yaşayan ve problemli ailelerin çocuklarına psikolojik destek verildi. 2010 yılında kurulan merkeze bir yılda bin kişi başvurdu. 2011 yılından sonra merkeze gelenlerin sayılarında düşüş yaşanırken, 2015 yılında bu sayı 350’ye kadar geriledi. Son olarak 3 ay önce de merkezde görevli doktor başka yere atanınca hasta kabulü tamamen bitti.
1.5 AYDA 6 İNTİHAR
Merkezin hizmet dışı kalmasının ardından Torbalı’nın kâbusu intihar vakaları yeniden artış gösterdi. İntihar sayısının 3’lere kadar düştüğü ilçede 2016’nın ilk 45 gününde 6 kişi canına kıydı, 40 kişi ilaç içerek ve silahla kendini yaralayarak ölmek istedi. Bunun üzerine daha önceden alınan önlemler tekrar gündeme geldi. Torbalı Kaymakamı Aydın Memük, yaşanan intihar vakalarının üzücü olduğunu belirterek “2009 yılındaki rakamlara ulaşmamak için gerekli önlemleri almak amacıyla çalışma başlattık. Arkadaşlarımız intihara teşebbüs edenlerle tek tek görüşüyor. Genel sorunun tespiti için çalışıyor” dedi.
PSİKOLOG BİLE ÖLMEK İSTEDİ
Torbalı, 2009’da toplu intihar eylemine bile sahne oldu. Devlet hastanesi inşaatında çalışan 15 taşeron işçi, maaşlarını alamadıklarını iddia ederek binanın çatısına ve vince çıktı. İşçiler maaşlarının ödeneceği konusunda garanti alınca tekrar işlerinin başına döndü. Artan vakalar üzerine Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin K., “İntiharları önlerim” diyerek ilçede büro açmıştı. Ancak, 1 yıl sonra o da intihara teşebbüs etti.
HABERTÜRK