Ege Postası
Geri

İzmir'in kalkınma modeliydi, Türkiye'ye örnek oldu

Türkiye’de “sözleşmeli üretim” modelini uygulayan ve bünyesinde Tarım Daire Başkanlığı kuran ilk yerel yönetim olan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği kırsalda kalkınma ve tarım politikaları bir kez daha Türkiye’ye örnek oldu. Geçtiğimiz ay üretici birliklerden kuru üzüm alımına yönelik programın ardından, merkezi hükümet bu sefer de İzmir’de 2006 yılından bu yana uygulanan süt alımına yönelik sözleşmeli üretim modelini uygulamaya başlayacak. İzmir'in kalkınma modeliydi
İzmir'in kalkınma modeliydi, Türkiye'ye örnek oldu
Haberler / İzmir
16 Nisan 2015 Perşembe 16:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Büyükşehir Belediyesi’nin yerelde kalkınma parolası ile ilk olarak 2006 yılında hayata geçirdiği sözleşmeli üretim modeli artık Türkiye’nin tamamına yayıldı. Belediyenin yereldeki üreticinin desteklenerek tarımın ön plana çıkartılması ve üretici birlikler ile kooperatiflerin kalkındırılması amacı ile sürdürdüğü protokolü örnek alan bakanlık, benzer bir çalışmanın startını verdi.Bugün resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe yönetmelik çerçevesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı üreticilerden sözleşmeli usulde çiğ süt alım ve satımına başlayacak.

“İZMİR’İN SÜTÜ” ANADOLU’YA ÖRNEK OLDU

Yürürlüğe giren “Çiğ sütün sözleşmeli usulde alım satımına ilişkin yönetmelik” çerçevesinde, İzmir’in yanı sıra Türkiye genelinde sözleşmeli üretim modeli ile süt alımına başlanacak. Bakanlık eli ile yürütülecek program kapsamında, üretici veya üretici örgütleri arasında çiğ süt alım sözleşmesi imzalanacak. Süt üretimi ve pazarlanması amaçlı üretici örgütlenmesinin teşvik edilmesi planlanan program kapsamında, sanayiye arz edilen çiğ sütün alım ve satımı sözleşmeli usulde yapılacak.

BAKANLIK DA ÜRETİCİDEN SÜT ALACAK

Ayrıca, üretim ve pazarlamada sürdürülebilirliğin sağlanması, arz talep dengesinin oluşturulması ve çiğ süt üretiminde izlenebilirliğin sağlanmasının da hedeflendiği yeni yönetmelik uyarınca, benzer projelerde yine bakanlıkça daha önceden firmalardan alınan sütün de doğrudan üretici üzerinden temini sağlanacak. Yönetmelik kapsamında daha önceki çiğ süt alım satım sözleşmeleri, sözleşme sürelerinin bitimine kadar geçerli olacak.

TİRE DÜNYA TARAFINDAN “ÖRNEK MODEL” SEÇİLMİŞTİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Tire’de 100 ton olan süt üretimi 2014 itibarı ile 450 tona çıkarken, yerel yönetimin hayata geçirdiği sözleşmeli üretim modeli ile hem İzmir, hem de Ege Bölgesi kalkınmada büyük atılım sağlamıştı. Birleşmiş Milletler, önce “okul sütü”, daha sonra ise “süt kuzusu” olarak devam eden projeyle havzadaki büyük bir bölgesel güç konumuna gelen Tire Süt’ü dünyanın en iyi kalkınma modeli seçerek örnek göstermişti. Üreticinin desteklenmesi anlamında kalkınmaya ön ayak olan süt ve süt ürünlerine verilen destek daha sonra belediyenin çiçek alımları, fidan alımları gibi alanlarda kapsamı genişletilerek devam etti.

TÜRKİYE’DE İLK OLARAK 2006’DA İZMİR’DE UYGULANDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile üretici kooperatifler arasında sağlanan anlaşma doğrultusunda 2006’da başlayan ve 2009 yılında yaygınlaşan okul sütü projesi kapsamında haftada 1,2 litre olmak üzere 210 bin çocuğa süt dağıtılmıştı. Çocuklara süt alışkanlığı kazandırarak sağlıklı nesiller yetiştirme çalışmaları konusundaki çalışmaların neticesinde merkezi hükümet söz konusu projeyi örnek alırken, okullara süt dağıtımı ülke geneline yayılmıştı. Program kapsamında ülke genelinde 7 milyon 200 bin çocuğa süt ulaştırılırken, Büyükşehir Belediyesi daha sonra okul sütü projesine “Süt Kuzusu” projesi başlığı altında devam ederek, 0-5 yaş arasındaki çocuklar için evlere kapılarından süt dağıtımına başlamıştı.

İŞTE RAKAMLAR: SADECE İZMİR’DE YÜZDE 440 ÜRETİM ARTIŞI

Türkiye’de 2004 yılında 10 milyon ton olan süt üretimi, 2014 yılında 17 milyon tona çıktı. Türkiye genelinde yüzde 70 oranındaki bu artış, İzmir’de yüzde 237 oranında gerçekleşti. 2004 yılında 713 bin ton olan süt üretimi, 2014 yılında 1.6 milyon tona ulaştı. Tire’deki süt üretiminde ise gerçek bir devrim yaşandı. 2004 yılında 105 ton süt üreten Tire, 2014 yılında bu rakamı 465 tona çıkararak yüzde 440 oranında bir büyüme sağladı. Yani son 10 yılda Türkiye’deki süt üretimi yüzde 70 artarken, Tire’deki artış yüzde 440’la 6 kat daha fazla gerçekleşti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası