İzmir'in suyu boşa akıyor!
İzmir’deki sınırlı kaynaklarla üretilen içme suyunun kayıp kaçak oranı son yıllarda önemli ölçüde azalsa da, suyun önemli bir bölümü hala boşa akıyor. Su kaçaklarının kontrolü ve önlenmesi amacıyla yapılan onca yatırım ile çalışmaya karşılık, içme suyumuzun yaklaşık üçte biri daha musluğu açmadan önce ortadan kayboluyor. Üçte biri musluğu açmadan kayıp
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İZSU Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan resmi rakamlara göre, 2015 yılının ilk altı ayında suyumuzun üçte biri yine boşa aktı. Artan nüfusla birlikte sınırlı su kaynaklarına ihtiyaç da gün geçtikçe artarken, İzmir’de kayıp kaçak oranının yüzde 32,74 olduğu tespit edildi.
İÇME SUYUNUN ÜÇTE BİRİ YOLDA KAYBOLUYOR
Ocak 2015-Haizran 2015 arasını kapsayan yılın ilk 6 aylık değerlendirme raporlarına göre, İzmir’de üretilen 94 milyon 173 bin 854 metreküp suyun sadece 63 milyon 345 bin 973 metreküpü abonelere ulaştı. İZSU Genel Müdürlüğü’nün resmi verilerine göre, geçmiş yıllarda yüzde 60’lara ulaşan kayıp oranları bu sene yüzde 32,74’e düştü ancak, 30 milyon 827 bin 882 metreküp su ise tüketim öncesinde ortaya çıkan kaçaklar nedeniyle heba oldu.
SUDAKİ KAYIP KAÇAK ORANI YENİDEN ARTIŞA GEÇTİ
1998 yılında yüzde 62 ile rekor düzeye ulaşan kayıp kaçak su oranları son yıllarda önemli ölçüde giderilse de, İzmir’deki sağlanan iyileştirme oranı geçtiğimiz yıla göre yine artışa geçti. Toplam 1 milyon 642 bin 641 içme su abonesinin bulunduğu İzmir’de Büyükşehir Belediyesi’nin son yıllarda hayata geçirdiği onca proje ve yatırıma karşın kayıp kaçak oranlarının hedeflenen seviyelere ulaşamamasında en önemli etken ise bütünşehir yasası ile birlikte yeni bağlanan ilçelerdeki altyapı yetersizliği oldu. Son beş yılda ise kayıp kaçak oranlarındaki iyileştirme yüzde ancak 3,7 oranında kaldı.
YENİ BAĞLANAN İLÇELERDE ALTYAPI YENİLENECEK
Su şebekeleri üzerindeki kayıpları en aza indirmek için onarım, bakım, onarım ve yenilemelerini sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün önümüzdeki yıllarda metropol harici çevre ilçelerde yeni su yatırımlarını hayata geçirmesi ve kaynakları çeşitlendirmesi ile birlikte kayıp kaçak oranının yüzde 30’lar seviyesine çekilmesi bekleniyor.