Ege Postası
Geri

İzmir'in yeni çöp sahası için Yamanlar adı ağırlık kazanıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Karşıyaka Yamanlar’da 198 hektarlık alanda kurmayı planladığı katı atık depolama ve bertaraf tesisi için görüş sorduğu DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, TEİAŞ 3. İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürlüğü, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, Gediz A.Ş. ve İZSU’dan “olumlu” yanıt gelirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü yetkilileri şimdiye kadar yapılan geniş çaplı araştırma kendileri açısından herhangi bir sorun çıkmadığını, raporun önümüzdeki hafta yazılacağını bildirdi.
İzmir'in yeni çöp sahası için Yamanlar adı ağırlık kazanıyor
Haberler / İzmir
23 Mayıs 2013 Perşembe 09:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na yakın isimler, Karşıyaka Belediyesi’nin çöp tesisine karşı çıkmasına karşın bu bölgede Kocaoğlu’nun ısrarcı olduğunu ifade etti. Öte yandan Çevre Mühendisleri İzmir Şubesi, 4 Haziran’da, “İzmir’in çöpünü tartışıyoruz” konulu bir panel düzenleyecek. Panele Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bilim adamları, profesörler, mühendisler ve uzmanlar katılacak. Bu panelde çöp tartışmasının kaderinin şekillenmesi bekleniyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli’deki Harmandalı’daki çöp depolama alanının biyolojik ömrünü tamamlamasının ardından alternatif yer arayışlarına başlamasıyla birlikte ortaya çıkan tartışma her geçen gün farklı bir boyut kazanıyor. Büyükşehir Belediyesi Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığı ekiplerinin uzun süren ortak çalışması sonucunda Karşıyaka Yamanlar mahallesi sınırlarında kalan 198 hektarlık alan katı atık depolama ve bertaraf tesis alanı olarak belirlenmesi sonrası büyükşehir belediyesi, kamu kuruluşlarına belirlenen alanın uygun olup olmadığını sormuştu

RAPOR HAZIRLATTI
Büyükşehir Belediyesi’nin bu hamlesini “Karşıyaka düşmanlığı olarak” değerlendiren Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, karşı atağa geçerek ODTÜ ve Hacettepe Üniversitelerine rapor hazırlatmıştı. Raporda, bölgenin çöp depolama ve bertaraf tesisi kurulması açısından uygun olmadığı görüşüne yer verilmişti. Raporun detaylarını kamuoyuyla paylaşmayan Durak’ın üniversitelerin hazırladığı raporu Kocaoğlu’na teslim etmişti.

SONUÇLAR ÇIKMAYA BAŞLADI
Büyükşehir Belediyesi’nin çöp tesisi alanın “uygun olup olmadığını” sorduğu Orman ve Su İşleri Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, TEİAŞ 3. İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürlüğü, Gediz A.Ş ile İZSU’dan görüşler gelmeye başladı.

OLUR RAPORLARI GELİYOR
DSİ 2. Bölge yetkilileri yaptıkları araştırmada, kendileri açıdan bölgeye çöp bertaraf ve depolama tesisi yapılması projesinin bir sıkıntı yaratmadığı konusunda rapor hazırladı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ise, şimdiye kadar yapılan geniş çaplı araştırmada bir sıkıntı çıkmadığı, raporun önümüzdeki hafta hazırlanacağını bildirdi. İZSU yetkilileri de proje için “olumlu” raporu verdi. TEİAŞ’ta projeye “olur” verdi.Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğüyle  Gediz A.Ş. de olumlu rapor verdi.

PANEL DÜZENLENECEK
Öte yandan Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, 4 Haziran Salı günü saat 14.00’da İzmir Sanat’ta “İzmir’in çöpünü tartışıyoruz” konulu panel düzenleyecek. Panele Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, uzmanlar, profesörler, bilim adamları, akademisyenler, mühendisler katılacak. Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil Kınay, “Toplantıya bütün tarafları davet ettik. Buradan çok olumlu sonuçlar çıkacağını düşünüyoruz” dedi.

ELEKTRİK ÜRETİLECEK
Harmandalı Çöp Deponi alanının ömrünü tamamlamış olması nedeniyle uzun süredir yer ve kurulacak tesiste uygulanacak teknolojiyi belirlemek amacıyla çalışma yürüten Büyükşehir Belediyesi yurtdışındaki örnekleri yerinde incelemek için de bir çok yurtdışı gezisi gerçekleştirdi. Türkiye'de ilk kez yüksek miktarda atığın kapalı sistemde tam otomatik işlenerek değerlendirileceği tesis, kompost ünitesi, anaerobik çürütücü, kontrol odası, hava kontrol ünitesi, ayrıştırma tesisi ve atık kabul alanı bölümlerinden oluşacak. Atıkların ortadan kaldırılmasını sağlayacak olan proje aynı zamanda, çöpün ekonomik anlamda da değerlendirilmesine imkan tanıyacak. Tesisin çıktılarından geri dönüşüm sanayisine hammadde, RDF ek yakıt, enerji ve kompost elde edilecek. Biyogaz ünitesinde 250 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak elektrik üretilecek. Elektrik enerjisi, tesisin enerji ihtiyacını karşıladıktan sonra, fazla enerji bölgedeki enterkonnekte sisteme verilecek. Tesisin bir diğer çıktısı ve dağıtımı yapılacak ürünü ise tarımsal gübre olacak.(Yeni Asır)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası