İzmir metrosu “Göztepe”ye uzadı
Büyükşehir Belediyesi; Ege Üniversitesi, Evka-3, İzmirspor ve Hatay’dan sonra sonra yerin 26 metre altındaki Göztepe istasyonunu da hizmete açtı. 30 Nisan 2014’de ise geriye kalan Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarında deneme seferlerine başlanacak. “3 katlı” Göztepe İstasyonu’ndan binen metro yolcuları, bir süre ücretsiz seyahat yapabilecek.
ERMAN ŞENTÜRK-HABER SERVİSİ/ İzmir Büyükşehir Belediyesi, Hatay ve İzmirspor’un ardından Üçyol–Üçkuyular hattının üçüncü İstasyonu Göztepe’ye seferleri de başlattı. Bir süredir deneme çalışmaları gerçekleştirilen Göztepe’de seferlere geçildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirspor ve Hatay istasyonlarının açılışında olduğu gibi Göztepe İstasyonu’ndan binişleri de ücretsiz yaptı
Göztepe seferlerine katılarak vatandaşların mutluluğuna ortak olan İzmir Metro A.Ş Genel Müdürü Sönmez Alev, “Hattın ve İstasyonun testleri yapıldı. İşletme açısından biz 15 gündür trenlerimizi sürüyorduk. Bugün de güvenli bir biçimde seferlerimize başlayarak yolcularımızı aldık” dedi.
Alev, Göztepe İstasyonu’ndan binen yolcuların, işletme sıklığının planlama çalışmaları süresince metroya ücretsiz giriş yapabileceklerini duyurdu.
Göztepe İstasyonu’nun devreye girmesiyle yolcu sayısında büyük artış olacağını düşündüklerini ifade eden Metro A.Ş Genel Müdürü, “Zaten hep beklediğimiz gibi oldu. Biz de buna göre çalışmalarımıza çok öncesinden başladık. Şu anda İzmir Metrosu, yaklaşık 250 binlere varan günlük yolcu sayısını taşıyor. Göztepe’nin işletmeye başlamasıyla bu yolcuya ciddi anlamda ek olacağını düşünüyoruz. Çünkü Göztepe civarında oturan yolcularımız daha önce Hatay’a yürüyebilen yolcularımız değil. Bu istasyonun kendi yolcusu olacak. Fahrettin Altay’ın açılmasıyla birlikte zaten sefer sayımızı artırmayı planlıyoruz ve yolcu sayımızın 250 binden 320-325 binlere yükseleceğini düşünüyoruz. 85 yeni araç ihalemiz yapılıyor. 10 araçlık ihalemiz yapıldı, kısa sürede bu 7-8 ay içerisinde bu araçlar gelecek. Filomuz iki mislinden büyük olacak” dedi.
İZBAN ve İzmir Metrosu’nun mükemmel bir aktarma sistemi olduğunun altını çizen Sönmez Alev sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz istasyonları açtıkça, iki sistemin yolcu sayısı birbirini etkileyerek artacak. İZBAN ve Metro günlük 500 bin yolcu taşıyor. İzmir’de 4 milyon kişi yaşıyor. Bu dört milyon kişinin kamu eliyle yapılan günlük yolculuk sayısı 1 milyon 750 bin. Bunun 500 binini raylı istem ile yapıyoruz. Yaklaşık yüzde 30’u. Böyle bir rakam başka bir şehirde yok.
Bornova ile Fahrettin Altay birleşiyor
Üçyol-Üçkuyular hattında Hatay, İzmirspor ve Göztepe İstasyonlarını devreye alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Nisan 2014’de ise geriye kalan Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarının deneme seferlerine başlayacak. Böylece Bornova Evka 3’ten Fahrettin Altay’a kadar şehrin bir ucundan diğer ucuna yarım saat gibi kısa bir sürede metro rahatlığı ve konforu ile kesintisiz ulaşım sağlanacak. Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarında halen ray döşeme çalışmaları devam ediyor.
Metro 15 istasyonla hizmet veriyor
Göztepe istasyonunda seferlerin başlamasıyla birlikte İzmir Metro A.Ş. 15 istasyonda toplu ulaşım hizmeti vermeye başladı. 2012 yılında açılan Ege Üniversitesi ve Evka 3 İstasyonları ile İzmirspor ve Hatay istasyonlarının ardından güzergah 15,5 kilometreye ulaştı. Göztepe istasyonu ile de rakam 16.5 kilometreye yükseldi. Yakında hizmete girecek Poligon ve Fahrettin Altay ile istasyon sayısı 17, güzergah uzunluğu ise 20 km.ye ulaşacak.
Geçen yıllar içersinde İzmir Metrosu’nun yolcu sayıları da katlanarak büyüdü. 2001 – 2013 yılları arasında yolcu sayısını yüzde 118 artıran İzmir Metrosu, 2013 yılında yaklaşık 66 milyon yolcu taşıyarak 2012’ye oranla yüzde 22’ lik artış sağladı. 2014’de ise Metra, günde ortalama 250 bini bulan yolcu sayısı ile İzmir toplu ulaşım sisteminde önemli bir yer edindi.
Çok özel bir istasyon
Göztepe İstasyonu 3 katlı ve 10.500 metrekare inşaat alanı ile İzmir Metro sisteminin en büyük istasyonlarından birisi. İzmir körfezine yüksekten bakan konumu ile jeolojik yapısı çetin özellikler taşıyan bu istasyonun inşası da çok özel mühendislik metotları gerektirdi. 26 metre derinlikteki istasyon tamamen yerleşim alanlarının altında yapılan imalat ile gerçekleştirildi. İnşaatta yaklaşık 41.000 metreküp kazı, 2 bin ton demir, 8.760 metre kazık imalatı yapıldı. Raylar balast kullanılmadan direk betona sabitlenmek suretiyle monte edildi.
Göztepe İstasyonu peron katı, bilet holu katı ve ara kat olmak üzere 3 kattan oluşuyor. Yol seviyesine bağlantıyı sağlayan üç yolcu girişi ve iki adet engelli asansörü bulunuyor. İstasyonda 18 yürüyen merdiven ve 5 asansör hizmet veriyor.
Peron katında 125 metre uzunluğunda iki platform ve iki adet engelli asansörü vardır. Bilet holünde iki gişe, idari birimler ve 16 turnike yer almaktadır. Ara kat aynı zamanda trafik akışının yoğun olduğu caddenin iki tarafı arasında yaya alt geçidi olarak hizmet verecek şekilde tasarlanmış.
Raylı sistem entegrasyonu
İzmir, raylı sistem yatırımları açısından son yıllarda büyük bir ivme sağladı. İZBAN, 80 kilometre hat uzunluğu, 32 istasyonuyla kentin kuzey ve güneyine; İzmir Metrosu ise 16,5 kilometre üzerindeki 15 istasyon ile doğu batı yönlerine uzanıyor. Her iki raylı sistem ulaşımı Halkapınar ve Hilal aktarma istasyonlarıyla birbirine entegre olarak günde taşıdıkları ortalama 500 bini aşan yolcu sayısı ile giderek daha çok tercih edilir hale geldi. Yakında İZBAN’ın Torbalı’ya uzaması ile Poligon ile Fahrettin Altay İstasyonlarının açılmasıyla raylı toplu ulaşım sistemi çok daha İzmirliye hizmet verir hale gelecek.