Ege Postası
Geri

İzmir milletvekili Alaattin Yüksel'in iş sağlığı ve güvenliği haftası mesajı

Çalışma koşulları, çalışanın bedensel ve ruhsal sağlığını doğrudan etkilemektedir. Çalışanlara ilişkin istatistiki bilgiler Çalışma Bakanlığı, TÜİK ve Sendikaların verilerine göre belirlenmektedir.
İzmir milletvekili Alaattin Yüksel'in iş sağlığı ve güvenliği haftası mesajı
Haberler / Yerel Politika
9 Mayıs 2014 Cuma 11:34
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Örgütsüz çalışan büyük bir işçi sınıfı mevcuttur. 2002 yılında 2.5 milyona yaklaşan sendikalı işçi sayısı, sendikasızlaştırmanın bir sonucu olarak 2014 itibariyle 1.1 milyon kişiye gerilemiştir. Ülkemiz, Sendikalaşma oranlarında OECD ülkelerinin çok gerisindedir. Sendikasız ve kayıt dışı çalışan bu kesimde iş kazası sayısı ve meslek hastalıklarının boyutlarına ilişkin istatistiki bilgiler sağlıklı biçimde kayıtlara geçmemektedir. Meslek hastalıklarında vaka sayısı yılda 35-40 bin civarında seyrederken, SGK vaka sayısını 500-600 civarında göstermektedir.  

Maden ocakları ve inşaat alanları başta olmak üzere farklı sektörlerde yaşanan iş cinayetlerinde ölen emekçilerin sayısı, terör olayları nedeniyle yaşamını kaybedenlerden çok daha fazladır. TMMOB Makina Mühendisleri Odasının düzenlediği VII. Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi sonuç bildirgesine göre, Türkiye her 100 bin çalışan başına düşen ölümlü iş kazalarında Avrupa‘da birinci, dünyada üçüncü sırada yer alıyor.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önleyici yeterlilikte değildir. İstanbul İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi verilerine göre 2014 yılı Ocak ayında 87, Şubat ayında 77, Mart ayında 112 işçi iş kazalarında yaşamını yitirdi. 2002-2013 yılları arasında toplam 13 bin 442 işçi hayatını kaybetmiştir. Ne yazık ki, her yıl ortalama 1072 işçi 'iş kazası' sonucunda hayatını kaybediyor.

Özelleştirme uygulamalarının emek sömürüsünde geldiği son nokta ise taşeron işçiler… Kamu kurum ve kuruluşlarında verilen hizmetlerin bir bölümü taşeron şirketler aracılığıyla güvencesiz olarak çalıştırılan işçiler tarafından yerine getiriliyor. 2002’de 358 bin olan taşeron işçi sayısı bugün 1.2 milyon rakamına ulaşmış durumda. TÜİK 2012 Çocuk İşgücü anketine göre çalışan çocukların;  %44.7 sinin tarım (399 bin) %24.3 ünün sanayi (217 bin), %31 inin hizmet sektöründe (277 bin) yer almaktadır. Buna göre toplam 893 bin çocuk çalışıyor. Kayıt dışı çalışanları bilmiyoruz. Çocuk işçilerle ilgili verdiğimiz soru önergesine 2013 yılında, uygun işte veya çalışma sürelerine uyulmayan işlerde çalıştırılan kaç çocuk olduğuna  yanıt verilmemiş, yalnızca bu çocuklarla ilgili durumun valiliklere bildirildiği ifade edilmiştir.Çocuk emeği sömürüsü ürkütücü boyutlara ulaşmıştır.

1.5 milyon işyerinin bulunduğu, yılda ortalama 70 bin iş kazası olan bir ülkede Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre, teftişe yetkili 595 iş müfettişiyle işçi sağlığı ve güvenliğinin sağlanması  mümkün değildir. Kendi çocukları ve yandaşları için bir gecede yasa çıkaran AKP, işçilere dönük emek sömürüsüne tüm acımasızlığıyla devam ediyor ve halkın çocuklarının ölümünü seyretmekle yetiniyor. Hayatını iş kazalarında kaybeden emekçilerimizi saygıyla anıyor,  İş Güvenliği Haftasını, işçi ölümlerinin yaşanmadığı bir ülkede kutlamak dileğiyle, tüm işçi ve emekçilerimizi  selamlıyorum.   

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası