Ege Postası
Geri

İzmir sızıntısına nükleer zırh

İzmir Gaziemir'de olası bir radyasyon nedeniyle sorumlular hakkında istenen soruşturma bakanlığa takıldı
İzmir sızıntısına nükleer zırh
Haberler / İzmir
3 Temmuz 2013 Çarşamba 09:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- Milliyet'ten Meriç Tafolar'ın haberine göre İçişleri Bakanlığı ve İzmir Valiliği, Gaziemir’de bir kurşun fabrikasından yayılan radyasyon nedeniyle sorumlular hakkında soruşturma başlatılmasına ilişkin başvuruyu işleme koymadı. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi konuyu Danıştay’a taşıdı. İzmir’in Gaziemir ilçesinde bir kurşun fabrikasından yayılan radyasyon nedeniyle sorumlular hakkında soruşturma açılması istemiyle Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin İçişleri Bakanlığı ve İzmir Valiliği’ne yaptığı başvuruya ret yanıtı verildi.İçişleri Bakanlığı, Yeşiller’in başvurusunu işleme koymama kararı verdi. Mahalli İdareler Genel Müdürü Yavuz Selim Köşger imzalı kararda, sorumluluk Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na atıldı.

Valilik işlem başlatmadı
Kararda, “İşletmenin sahasında gömülü halde bulunan ve bertarafı amacıyla tehlikeli atık bertaraf tesisine girişinde yapılan kontrolde radyoaktivite tespit edilmesi sonucu Türkiye Atom Enerjisi Kurumu sorumluluğu kapsamında kontrolü yapılması gereken atıklarla ilgili olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin herhangi bir ihmalinin bulunmadığı, suç oluşturacak unsurun olmadığı anlaşıldığından yapılacak herhangi bir işlem bulunmadığı belirtilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

İzmir Valisi Cahit Kıraç’ın ise kamu görevlilerinin yargılanmasına ilişkin yapılan başvuruyu işleme koymama gerekçesinde, çalışmaların TAEK kontrolünde sürdürüldüğünü, bahse konu tesis dışında radyasyon değerinin doğal düzeyde olduğunu ileri sürdü. Kararda, “Yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda; iddiaların somut bilgi ve belgelere dayanmadığı, ilgililer açısından suç oluşturan ön inceleme yapılmasını gerektirecek bir durumun bulunmadığı anlaşılmakla, 4483 sayılı yasanın 4. maddesi gereğince İzmir Valiliği görevlileri hakkındaki şikayetin işleme konulmamasına karar verildi” ifadeleri kullanıldı.

‘Olayın üstü kapatılıyor’
Olayın üstünün kapatılmak istendiğini belirten ve verilen kararın ciddiyetsiz olduğunu kaydeden Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eşsözcüsü Arif Ali Cangı, işleme konmama kararının bozulması ve sorumlu kamu görevlileri hakkında soruşturma açılması talebiyle Danıştay 1. Daire Başkanlığı’na ve İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu.
Başvuruda, “Görevli ve sorumlu olan kamu kurumları tarafından bu kirletici tehlike unutturulmaya, olayın üzeri örtülmeye çalışılmaktadır.
Yapılan sadece tel örgünün sağlamlaştırılması ve bekçi kulübesine radyasyon ölçen cihaz takılmasıdır” denildi.

Şirket, belediye, valilik, bakanlık ve TAEK yetkililerinin suç işlediği belirtilen başvuruda, partinin bölgede radyasyon ölçümü yaptırdığını ve çıkan sonuçlarda insan sağlığı için tehlike oluşturan verilere ulaşıldığı vurgulandı ve İçişleri Bakanlığı ve İzmir Valiliği’nin kararlarının bozulması talep edildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası