İzmir taş ocağından geçilmiyor
CHP İzmir MilletvekiliRahmi Aşkın Türeli, İzmir’de son yıllarda giderek artan taş ocağı açma girişimlerinin vatandaşları ciddi biçimde rahatsız ettiğini belirterek, “İzmir taş ocağından geçilmiyor. Ne tarafa başınızı çevirseniz karşınıza bir taş ocağı çalışması çıkıyor” dedi.
Türeli, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, birçoğu Çevresel Etki Değerlendirme raporundan muaf tutulan taş ocaklarında bulundukları bölgede tarımı, hayvancılığı ve insan sağlığını tehdit edebilecek çalışmalar yapıldığını ifade etti.
Vatandaşların yaşam alanlarına yakın yerlerde açılmak istenen taş ocaklarına tepki gösterdiklerini ve bu durumu çeşitli eylemlerle protesto ettiklerini belirten Türeli, “Bunun en somut örneğini yakın zamanda Kemalpaşa’da yaşadık. Otoyol yapımında ihtiyaç duyulan dolgu malzemesinin temini için ilçelerinde taş ocağı açılmak istenmesine karşı çıkan Akalan Mahallesi sakinleri eylem yaptılar. Nede? ‘Zeytin ve meyve ağaçları kesilmesin, tarlalardaki sebzeleri zarar görmesin’ diye” şeklinde konuştu.
-MENDERES’E DE TAŞ OCAĞI”-
“Son yıllarda İzmir’de giderek artan taş ocağı açma girişimleri kent sakinlerini ciddi biçimde rahatsız etmektedir” diyen Türeli, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İzmir taş ocağından geçilmiyor. Ne tarafa başınızı çevirseniz karşınıza bir taş ocağı çalışması
çıkıyor. Şimdi de Menderes ilçemizde bulunan Karakuyu Mahallesi’nde de bir taş ocağı
açılmak istenmektedir. Bölgelerine taş ocağı açılması girişimlerine tepki gösteren
vatandaşlarımız, havanın, suyun ve toprağın kalitesinin bozulabileceğini bu durumun da
sağlıklarını olumsuz etkileyeceği endişesini taşımaktadırlar. Vatandaşlarımız bu endişeleri
taşımakta haksız mıdı? Bu endişeler gayet yerindedir ve yetkililer tarafından dikkate
alınmalıdır. Çünkü bu taş ocağının işi bittikten sonra da vatandaşlarımız o bölgede yaşamaya
devam edecekler.”
-“TAHTALI BARAJI’NA YAKIN”-
Türeli ayrıca, Menderes Karakuyu Mahallesinde açılmak istenen söz konusu taş ocağının İzmir’e içme suyu sağlayan en önemli kaynak olan Tahtalı Barajı’na yakın bir alanda kurulacağına dikkati çekerek, “Kente su verilen en önemli kaynak kirlenme tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Bu durum hangi argüman ile açıklanabilir” sorusunu yöneltti.
Menderes’te faaliyete geçirilmek istenen taş ocağına ilişkin olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle bir de yazılı soru önergesi hazırladığını ve TBMM Başkanlığı’na sunduğunu belirten Türeli, “Taş ocaklarının kentimize vereceği zararı engellemeliyiz. Çalışmalarımız bu yönde devam edecektir” dedi.
Türeli, önergesinde şu sorulara yer verdi:
“-Söz konusu bölgede faaliyette bulunan taş ocağı var mıdı? Varsa bunların sayısı kaçtır'
-Söz konusu bölgede ruhsatlandırılmış kaç taş ocağı projesi bulunmaktadır'
-Kent sakinleri tarafından dile getirilen, bölgedeki tarım alanlarının ve vatandaşların sağlığının zarar görebileceği endişeleri Bakanlığınızca araştırılmış mıdır'
-İzmir’e içme suyu sağlayan en büyük baraj olan Tahtalı Barajı’nın taş ocağı açılması girişimlerinden olumsuz etkilenebileceğini düşünüyor musunuz'”