Ege Postası
Geri

İzmir ve Manisa'da paralel yapı operasyonu: 49 gözaltı

İzmir ve Manisa merkezli olarak 6 ilde düzenlenen Fethullah Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) operasyonu düzenlendi.Erzurum'da gözaltına alınan Fethullah Gülen'in yeğeni Mehmet Mezher Gülen, Erzurum'dan uçakla İzmir'e getirildi. İzmir merkezli 6 ilde düzenlenen paralel operasyonda son durum!
İzmir ve Manisa'da paralel yapı operasyonu: 49 gözaltı
Haberler / İzmir
17 Mayıs 2016 Salı 09:08
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir ve Manisa merkezli olarak 6 ilde düzenlenen Fethullah Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) operasyonunda aralarında Fethullah Gülen'in yeğeni Mehmet Mezher Gülen'in de bulunduğu 49 kişi gözaltına alındı. İzmir'deki operasyonun örgütün, eğitim ve mali yapılanmasına, Manisa'da ise cemaatin sivil emniyet imamlarıyla onlarla bağlantıda olan polislere yönelik olduğu belirtildi. 

İzmir ve Manisa Cumhuriyet başsavcılıklarının paralel yapı iddialarına yönelik sürdürdüğü soruşturmaların tamamlanmasından sonra bu sabah operasyon başlatıldı. Saat 06.00 sıralarında İzmir merkez, Karşıyaka ve Bergama ilçelerini kapsayan ilk operasyon, cemaatin eğitim kurumları ile mali yönden destek sağladığı ileri sürülen  kişilere yönelik yapıldı. Yaklaşık 500 polisin 80 adrese yaptığı operasyonda, ilk aşamada 29 kişi gözaltına alındı, aranan bazı kişiler de adreslerinde bulunamadı. Operasyonda gözaltına alınan 29 kişi arasında, cemaatin dershaneler ile okullar Türkiye sorumlusu olduğu iddia edilen Fethullah Gülen'in yeğeni Mehmet Mezher Gülen, 'Bergama ilçesi emniyet imamı', 'Bergama kadınlar imamı' ile 'Karşıyaka muhasebecisi' konumundaki kişilerin de bulunduğu kaydedildi. Ayrıca, Bergama'daki Ali İpek öğrenci yurdu ile Bakırçay Sanayici ve İşadamları Derneği binalarında da arama yapıldı. Gözaltına alınan 29 kişi, İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. 

MANİSA'DA EMNİYET İMAMLARINA GÖZALTI 

Paralel yapı iddiasıyla Manisa merkezli 5 ildeki operasyonlar ise cemaatin, sivil emniyet imamlarıyla, onlarla bağlantılı polislere yönelik yapıldı. Gözaltına alınan 20 kişi arasında yer alan polis ekipleri 'imam' konumunda olanların farklı kurum ve kuruluşlarda görev yaptıkları halde polislerden sorumlu oldukları, onları çalışmalarda yönlendirdikleri öne sürüldü. 

Bu operasyonda, gözaltına alınanlar da Manisa Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

İTİRAFÇILARIN ÖRGÜT ŞEMASI

İzmir merkezli 'Paralel Yapı' iddiasıyla düzenlenen operasyonda, gözaltına alınanların sayısı 30'a çıktı. Gözaltına alınanların Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürülmesinden sonra operasyona ve cemaatini yapısına ait önemli detaylar da ortaya çıktı. 

BİRDEN FAZLA İTİRAFÇI HERŞEYİ ANLATTI

Son operasyonun en önemli dayanak noktalarından birisi cemaatten ayrılan yönetici konumundaki bazı itirafçılar oldu. İtirafçılar, cemaatin faaliyetlerinden memnun olmadıklarını ve bazı yöneticilerin himmet adı altında toplanan paraları kendi özel işlerinde kullandıkları için ayrılık kararı verdiklerini anlattı. İtirafçıların anlatımları ile polisin elde ettiği önceki bilgilerin uygunluk göstermesiyle de cemaatin İzmir'deki yapılanmasına dair önemli bilgiler elde edildi. 

İZMİR DÖRDE AYRILMIŞ 

Fethullah Gülen'in ve yöneticilerin, cemaatin kuruluş temellerinin atıldığı İzmir'e büyük önem verdikleri aktarıldı. Cemaatin İzmir'i, Bornova, Buca, Karşıyaka ve Bergama olarak 4'e ayırarak faliyet gösterdiği belirtildi. Her bölgeye baş imam ile yardımcı imamlar atandı. Bölge imamlarının yaptıkları mesleklerin dışındaki alanlardan sorumlu tutuldukları anlaşıldı. Dört bölgenin birbirinden bağımsız faaliyet yürüttüğü öğrenildi. Emniyet yetkilileri, bu anlatımlardan sonra cemaatin işleyiş şemasını oluşturup, önemli bilgiler elde etti. 

MATBAADA GÖREVLİYMİŞ, KAYYUM İŞTEN ÇIKARMIŞ

Bergama'da bulunan ve bir süre önce kayyum atanan Koza Altın Madeni Genel Müdürü C.Ç.'nin de gözaltına bulunduğu ifade edildi. Operasyonda yakalanan Fethullah Gülen'in dershaneler ve okullar Türkiye sorumlusu yeğeni M.M.G.'nin de, cemaate ait Çağlayan Matbaasında yönetici olduğu, 10 bin TL maaş aldığı, kayyum atanmasından sonra işine son verildiği ortaya çıktı. 

BELGELERİ YAKTIĞI SIRADA YAKALANMIŞ

Sabah saatlerinde yapılan operasyon sırasında ilginç anlar da yaşandı. Gözaltı yapmak üzere belirlenen adrese giden polisin tüm çabasına rağmen, kapı açılmadı. Bunun üzerine yardım istenen muhtar ve çilingir yardımıyla daireye girildiği sırada, adı gözaltına alınacaklar listesinde bulunan kişinin, bazı evrakları yakarak imha etmeye çalıştığı ortaya çıktı. Polis bu belgelere de tutanakla el koydu.

İzmir'de, Fethullahçı terör örgütüne yönelik operasyonda örgütün okul ve dershaneler Türkiye sorumlusu olan aynı zamanda örgüt lideri olduğu ileri sürülen ve Erzurum'da gözaltına alınan Fethullah Gülen'in öz yeğeni Mehmet Mezher Gülen, İzmir'e getirildi. 

GÜLEN İZMİR'E GETİRİLDİ
Operasyonda Erzurum'da gözaltına alınan cemaatin dershaneler ile okullar Türkiye sorumlusu olduğu öne sürülen  Fethullah Gülen'in yeğeni Mehmet Mezher Gülen, Erzurum'dan uçakla İzmir'e getirildi. Sağlık kontrolünden geçirilen Gülen daha sonra Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne getirildi. Mehmet Mezher Gülen emniyete girişi sırasında kendisini çeken basın mensuplarına herhangi bir şey söylemezken sadece iki elini kaldırarak selam verdi. 

EMNİYET İMAMI ÖĞRETMEN ÇIKTI

İzmir'de 'paralel yapı' iddiasıyla gözaltına alınan 9'u kadın 30 kişi, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirildi. Sanıkların sorgularının akşam saatlerinde başlayacağı açıklandı. Bu arada cemaatin Bergama'daki emniyet imamının kimliği de ortaya çıktı. Milli Eğitim'e bağlı okulda sosyal bilgiler öğretmeni olan S.Ö.'nün, emniyet imamı olduğu ileri sürüldü. Bergama ve çevresinde polis yapılanmasını gözaltındaki bu kişinin yönettiği iddia edildi. 
Öte yandan operasyonda gözaltına alınan 9'u bayan 30 kişi sağlık kontrolünden geçilerek ifadeleri alınmaya başlandı. İfadesi alınan şüphelilerden biri cumhuriyet savcısının talimatıyla serbest kaldı. 
Operasyonla ilgili soruşturmanın devam ettiği bildirildi.

MANİSA'DA GÖZALTINA ALINANLAR BELLİ OLDU 

Manisa'nın Yunusemre ve Şehzadeler ilçelerinde önceden belirlenen adreslere bu sabah düzenlenen eşzamanlı baskında gözaltına alınanların isimlerinin H.D., M.S., C.A., A.Y., Ş.U., M.P., S.Y., C.D., A.D., S.Ç., Z.B., K.D., M.B. İ.Ö. ve H.S. olduğu belirlendi. Diğer illerden 5 kişinin daha gözaltına alındığı, Manisa'ya getirildiği belirtildi. 'Terör örgütüne üye olma' ve 'Terör örgütüne finans sağlama' suçlamasıyla gözaltına alınan zanlılar, Manisa İl Emniyet Terörle Mücadele Şubesine götürüldü. Gözaltına alınanların polis ve öğretmen gibi meslek grubundan devlet memuru olduğu belirtildi. Gözaltına alınanlardan bazılarının, kendi içlerinde 'Emniyetten sorumlu imam' olarak nitelendirildiği ifade edildi. 

VALİDEN AÇIKLAMA 

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, operasyonun Manisa Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma gereği yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Olayda vaktiyle ilgisi görülen ve şu anda başka illerde olan kişiler de var. Bunlar toplanıyor, adliye gereğini yapıyor. İstanbul'un da içinde olduğu birkaç il var. Bu kişiler zamanında burada çalışıp, bu işlere bulaşmış, sonra tayin vesaire sebeplerle şu anda başka illerde yaşayan insanlar. Yoksa bizim oradaki faaliyetleri adliyenin soruşturması değil. Buradaki faaliyetleri nedeniyle ilgisi olduğu adliyece tespit edilen kişiler toplanıyor. Onun sorumluları gereğini yapacak. Bunların içinde polis olanlar da var. Normal süreç başladı, devam ediyor, devam edecek. Olağanüstü bir durum yok ama faaliyetin çeşitli evreleri var, evre evre devam ediyor. Tamamen adliyenin gözetiminde yürüyen bir iştir bu" dedi. 

UŞAK'TA PARALEL OPERASYON: 30 GÖZALTI

Uşak'ta, 'Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik gerçekleştirilen operasyonda 30 kişi gözaltına alındı.

Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında polis tarafından bu sabah, FETÖ/PDY'ye yönelik kent merkezi ile Eşme ve Banaz ilçelerinde eş zamanlı operasyon yapıldı. Operasyonda işadamı, esnaf ve eğitimcilerin bulunduğu 30 kişi gözaltına alındı. 

Uşak İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ne götürülen şüphelilerin sorgulamasının başladığı, işlemlerin ardından adliyeye sevk edileceği belirtildi.

MUĞLA VE DENİZLİ'DE PARALEL OPERASYON: 15 GÖZALTI

Muğla ve Denizli'de yapılan 'Fethullah Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması' (FETÖ/PDY) operasyonunda 13 olan gözaltı sayısı, 15'e yükseldi. Aranan 1 kişinin yurt dışında olduğu belirtildi. Sorguları süren zanlılar, bugün hastaneye sağlık kontrolüne götürüldü. 

Muğla İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekipleri dün sabah, 'FETÖ/PDY'ye yönelik kent merkezi, bazı ilçeler ve Denizli'de eş zamanlı operasyon düzenledi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi ile İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri de operasyona destek verdi. Her iki kentte gün boyu farklı adresle yapılan operasyonlarda ilk olarak 13, ardından 2 olmak üzere toplam 15 kişi gözaltına alındı. Zanlıların isimlerinin S.Ç., H.T., R.T., M.A., H.G, A.K.A, F.K, E.Ö, Ş.Ç, S.H.Ü, S.U, Ö.D, T.K., M.K. ve M.F. olduğu öğrenildi. Aranan 1 kişinin ise yurt dışında olduğu belirtildi. Zanlıların 'Suç işlemek için örgüt kurma ve üye olma', 'Örgüte finansal destek sağlamak' ve 'Milli, dini ve insani istismar etmek suretiyle himmet adı altında yardım toplama' suçlamalarıyla gözaltına alındığı belirtildi. Zanlılardan birinin avukat diğerlerinin ise işadamı olduğu öğrenildi.

'Paralel yapı'ya 3 milyon dolarlık maddi destek sağladığı öne sürülen zanlılar, bugün sağlık kontrolü için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. Ardından zanlılar, tekrar emniyete götürüldü. 

BODRUM'DA OPERASYON

Muğla ve Denizli'de bu sabah düzenlenen 'Fethullah Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması' (FETÖ/PDY) operasyonu kapsamında Bodrum'da bir özel lise ile bazı işadamının ev işyerlerinde arama yapıldı. 

Siber ve Bilişim suçlarıyla ilgili teknik ekiplerin de yer aldığı, yaklaşık 100 polisin katılımıyla gerçekleşen operasyonun ilk adresi Konacık Mahallesi'ndeki bir özel okul oldu. Bugün saat 17.30'da okula gelen ekipler, bilgisayarları inceledi. Bilgisayarlara el konulurken, operasyon kapsamında kentteki 10'a yakın işadamının ev ve işyerlerinde de arama yapıldı. 

Okulu temsilen konuşan avukat Şakir Açıkgöz, "Mahkeme kararıyla yapılan bir arama gerçekleştiriliyor. Biz de saygı duyuyoruz. Okula yapılan bağışlarla ilgili de inceleme yapılıyor. Şimdilik bu kadar söyleyebilirim, olay daha çok yeni" dedi.

Operasyonun detayıyla ilgili bilgi verilmezken, altı ayrı noktada daha kontrol yapıldığı öğrenildi. Şuan için herhangi bir gözaltı olmadığı belirtildi. (DHA/İHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası