Ege Postası
Geri

İzmir’de 10 günde 3 kadın öldürüldü: CHP’den acil önlem çağrısı!

CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nilay Kökkılınç, son 10 günde İzmir’de üç kadının, Adana’da ise bir genç kadının erkekler tarafından öldürülmesine tepki gösterdi. Kadın cinayetlerinin önlenmesi için silahsızlanma çağrısı yapan Kökkılınç, koruma tedbirlerinin etkin uygulanması, cezaların caydırıcı olması ve toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
İzmir’de 10 günde 3 kadın öldürüldü: CHP’den acil önlem çağrısı!
Haberler / Yerel Politika
26 Ekim 2026 Pazartesi 11:16
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

HİLAL YAKUT/EGEPOSTASI- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nilay Kökkılınç, CHP İzmir İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın açıklamasında kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddete ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Son 10 günlük süreçte İzmir’de üç kadının, Adana’da ise bir genç kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü belirten Kökkılınç, kadınların yaşam hakkının korunması için alınması gereken önlemleri sıraladı. Kadın cinayetlerinin önlenmesi gerektiğini vurgulayan Kökkılınç, yaşamını yitiren kadınların hayatlarının bir anda sona erdirilmesine tepki göstererek, “Bu kadınlar, hepimiz gibi insan evladıydı. Ne büyük bir sevinçle dünyaya getirildiler. Anne babalarının sevgisiyle, özeniyle yetiştiler. Yakın çevrelerindeki ruh hastası erkekler tarafından da ne yazık ki yaşamdan kolayca koparıldılar” dedi.

Artan cinayetlerin nedenini sorgulayan Kökkılınç "Peki bu durum neden böyle ?  Kadına karşı  şiddetle mücadelede yürürlükteki yasalar yeterince önleyici; yeterince   caydırıcı mı ?  Uygulamada ne tür eksikler var ?  Bu konuda  tedbir almakta geç kalan kamu görevlilerinin, kolluk kuvvetlerinin ihmalleri sorgulanıyor mu ? Yargılama süreçlerinde beklenen adalet hızla gerçekleşiyor mu? Uğradığı şiddetle yaşamını yitiren kadınların geride bıraktıklarına , çocuklarına , ailelerine ,yakınlarına sahip çıkılıyor mu?" sorularını sordu.

“Silahlara erişim bu denli kolay olmamalı”

Kadın cinayetlerinin önüne geçilmesi için silahlanma konusuna dikkat çeken Kökkılınç, silah taşıma yetkisi bulunan kişilere yönelik denetimlerin artırılması gerektiğini ifade etti. Kolluk kuvvetleri, kamu görevlileri ve güvenlik personelinin belirli aralıklarla psikolojik testlerden geçirilmesi ve öfke kontrolü açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirten Kökkılınç, silahsızlanma çağrısını yineledi. Kökkılınç, “Ülkemizde silahsızlanma çağrısı yapıyoruz. Silahlara erişim bu denli kolay olmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Medya ve televizyon yayınlarının da kadına yönelik şiddetle mücadelede sorumluluk taşıdığını belirten Kökkılınç, eril ve cinsiyetçi dilin kullanılmaması, şiddetin ve silahların özendirici biçimde sunulmaması gerektiğini kaydetti. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) da yayınlar konusunda daha duyarlı olması gerektiğini dile getirdi.

Koruma kararları daha etkin uygulanmalı

Kadınların şiddetten korunabilmesi için mevcut mekanizmaların daha etkili işletilmesi gerektiğini vurgulayan Kökkılınç, koruma ve uzaklaştırma kararlarının yalnızca alınmasının yeterli olmadığını, bu kararların uygulanmasının da güvence altına alınması gerektiğini belirtti. Dijital teknolojilerden yararlanılarak koruma tedbirlerinin güçlendirilmesi çağrısı yaptı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kadın cinayeti dosyalarının tamamına müdahil olması gerektiğini savunan Kökkılınç, kadın hakları alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının da yargı süreçlerine katılabilmesinin önünü açacak yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu ifade etti. Bu kapsamda sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarıyla ortak çalışma yürütülmesi gerektiğine dikkat çekti.

Boşanma, velayet ve mal paylaşımı gibi süreçlerin de kadınların güvenliği açısından yakından takip edilmesi gerektiğini belirten Kökkılınç, bu davalarda tarafların psikologlar tarafından izlenmesinin önemine işaret etti. Cezaların caydırıcı olması ve adalete erişimin hızlandırılması gerektiğini dile getiren Kökkılınç, “Cezalar caydırıcı olmalı, adalete erişim hızlı olmalı, şiddet faillerine uygulanan yaptırımlar medyada daha fazla ve mutlak yer almalıdır” diye konuştu.

Sığınma evleri ve konuk evleri artırılmalı

Şiddete maruz kalan kadınların güvenli alanlara erişebilmesinin önemine değinen Kökkılınç, sığınma evlerinin kapasitesinin kentlerin nüfusuna ve kadınların ihtiyaçlarına göre belirlenmesi gerektiğini söyledi. Kadınların barınma ihtiyacını karşılayacak ek konuk evlerinin oluşturulması ve bu alanda sivil toplum kuruluşlarından destek alınması çağrısında bulundu. Kadınların yalnızca şiddetle karşılaştıkları anda değil, yaşamlarını güvenli biçimde sürdürebilmeleri için de desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Kökkılınç, koruma mekanizmalarının barınma olanaklarıyla birlikte ele alınması gerektiğini belirtti.

Eğitim ilköğretimden başlamalı

Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde toplumsal dönüşümün önemini vurgulayan Kökkılınç, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerinin ilköğretimden başlayarak yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti. Bu eğitimlerin okullarla sınırlı kalmaması; ailelerde, toplumda, kamu kurumlarında ve askerlik hizmeti sırasında da sürdürülmesi gerektiğini kaydetti. Sendikal sözleşmelerde de kadına yönelik şiddet uygulayanlara yönelik yaptırımların yer almasını isteyen Kökkılınç, yaptırımların iş akdinin feshine kadar uzanabilmesi gerektiğini dile getirdi. Çocukların ve gençlerin spor, kültür ve sanat faaliyetlerine yönlendirilmesinin önemine de değinen Kökkılınç, sağlıklı iletişim kurma ve öfke kontrolü becerilerinin geliştirilmesini destekleyecek çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. Kadına yönelik şiddetle mücadelede uluslararası iş birliğinin de güçlendirilmesi çağrısında bulundu. Açıklamasının sonunda kadınların yaşam hakkının korunmasının temel bir insan hakkı olduğunu vurgulayan Kökkılınç, “Kadının yaşam hakkının en önemli insan hakkı olduğunu bir kez daha vurguluyor, bugüne dek eril erkekler tarafından katledilerek yaşamını yitirmiş tüm kadınları saygıyla anıyorum” ifadelerini kullandı.

Gümrükçü: "İstanbul sözleşmesi yeniden uygulanmalı"

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü ise “Biz acil bir şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemine bu konunun getirilmesini talep ediyoruz. İstanbul Sözleşmesi'nin raftan indirilip uygulanmasını talep ediyoruz. Kadına yönelik şiddetin kaynağı erkektir ve kanunlar yetersizdir. Kanunların uygulanması, adli süreçler yetersizdir. Bu televizyon programlarında Müge Anlı'ya vesaireye havale edilecek bir konu değildir. Türkiye'nin devlet olarak, toplum olarak bu konuyu bir sorun olarak belirleyip önüne koyacak ve sonrasında çözecek iradeyi hayata geçirmesi gerekmektedir. İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden uygulanması gerekir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2026 Ege Postası