TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Valiliği, emniyet güçleri tarafınca kent genelinde uyuşturucu başta olmak üzere narkotik, kaçakçılık ve terörle mücadele operasyonlarıyla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Toplantıya, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’in yanı sıra İzmir İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne de katıldı.
Sahil Güvenlik Komutanlığı, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü’nün kent genelinde uyuşturucuyla mücadele ve kaçak göçmenlere ilişkin çalışmaları hakkında sunum yapılırken sunumların ardından Vali Köşger, yapılan çalışmaları değerlendirdi. Vali Köşger ayrıca gündemine ilişkin de açıklamalar yaptı.
“RAKAMLAR İÇ AÇICI DEĞİL”
“Rakamlar iç açıcı değil. İzmir'de de artıyor. Son iki gündür İzmir kendi rekorunu kırıyor ve hiç ulaşmamış rakamlara ulaştı. Depremin ertesinde bizim gördüğümüz bir pik vardı. Deprem sonrasın izolasyonda olan herkes sokağa çıkmış ve birbirine bulaştırmıştı. O pik nokta aşıldı. İki gündür İzmir kendi rekorunu egale ediyor. Vefat sayısı da artıyor. Ölümcüllüğü eskiye oranla daha düşük anacak ölüm sayılarında da artış var" dedi.
“UYUŞTURUCU İZMİR’İN EN BÜYÜK SIKINTILARINDAN BİRİ”
İzmir’deki uyuşturucuyla mücadele çalışmalarını da değerlendiren Vali Köşger, şunları söyledi; Temel odağı uyuşturucuyla mücadele olan ve 21021 yılının değerlendirmelerini yapacağız. Toplantımızın odağı narkotik. İzmir’in tespit ettiğimiz temel sıkıntılarından biri uyuşturucu. Uyuşturucu İzmir’in en büyük sıkıntılarından biri. Biz, Narko alan uygulamasını genişleterek uygulamaya devam ediyoruz. Bütün ekipler sahada dezavantajlı bölümler dediğimiz anları baskılayıp gençlerimizin uyuşturucuya erişimini engellemek için çaba sarf ediyorlar. Yıl içende birçok operasyon gerçekleştirildi Bu operasyonlarsa tek seferde en çok ele geçirilen miktar ya da en yüksek miktar gibi tanımlaması olan uyuşturucular yakalandı. Bu, aynı zamanda İzmir’in uyuşturucu kaçakçıları için ne kadar sık kullanılan bir kent olduğun gösteriyor.
Uyuşturucuyla mücadelenin esas, gençlerimizi buna bulaştırmamak. Bir kez bulaştıktan ya da bağımlı hale geldikten sonra 10 gençten ancak birini rehabilite edebiliyoruz. Dolayısıyla esas olan uyuşturucuya bu gençleri hiçbir şekilde ulaştırmadan gençlik koridorundan sağ sağlim geçirmek. Bunu sağlamaya yönelik WhatssApp ihbar hattı, En İyi Narkotik Polisi Anne uygulaması gibi uygulamalarımızı devam ettiriyoruz. Bu projede esas olan şu: Çocuktaki bir anormalliği herkesten önce anne fark ediyor. Biz de bunu anladığından itibaren annenin bizimle temas kurmasını ve neler yapacağını anlatılıyor eğitimlerde.
ÇOCUKLARIMIZI EĞİTİM KORİDORUNDA TUTUYORUZ
Ayrıca vasatı düzeltmek için de çalışmalar yapıyoruz. Mesela metruk binalar. Bunların 387 bina yıkıldı ve 399 binanın girişleri kapatıldı. Ayrıca çocuklarımız uyuşturucudan uzak tutmak için okullarda çalışmalar başlattık Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle. Çocuklarımızı eğitim koridorunda tutuyoruz. Sanata eğilim varsa sanata, spora eğilimi barsa spora yönlendiriyoruz.
Ama bazen kısır döngüye girmiş aileler olabilir Mesela anne baba uyuşturucudan cezaevine girmiş. Çocuk da bunu görüyor. Biz bu kişileri cezaevinde rehabilite etsek de çıktıklarında bu kişilere iş verilmekte tereddüt ediliyor ve bu kişiler yine aynı ısır döngünün içine giriyor. Bunun için de İş-Kur’la işbirliği yapıyoruz Meslek edindirme kursları veriyoruz. Öncelikle kişinin yapacağı işi tespit ediyoruz. Bunun ardından kendi işini kurmasına yönelik hibe desteklerimiz var. Esas olan çocuklarımızı gençlik koridorundan sağ sağlim geçirmek. Bunun için dezavantajlı bölgelerdeki pilot uygulamalarımızın sonucuna göre bak uygulama alanını genişleteceğiz.