Makine mühendisi Selim Kayan ve İrfan İnanç Yıldız’ın, mekanik tesisat alanındaki boşluğu doldurmak üzere 2016 yılında kurduğu Matesis Mühendislik, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 16’ncı, İzmir’in en hızlı büyüyen 2’inci firması oldu. 2023 yılı Eylül ayına kadar sürdürecekleri çalışmalar- la yeni bir fabrika kuracaklarını açıklayan Yıldız ve Kayan, 3 milyon dolarlık bir yatırımla 50 kişiye istihdam sağlamayı planladıklarını belirttiler.
Yapıların ısıtma, soğutma, havalandırma ve yangın söndürme gibi alanlarında proje tasarımı ve uygulamasına yönelik çalışmalara başladıklarını aktaran Kayan, “Kısa zamanda tüm ülkeye ve belirli yurtdışı lokasyonlara hizmet vermeye başladık. 6 yıl- da, yaklaşık 4 milyon metrekarelik alanı kapsayan proje tasarımı ve yaklaşık 1 milyon metrekarelik anahtar teslim mekanik tesisat taahhüttü gerçekleştirdik. Doğru malzeme, optimal maliyet ve zaman çözümleri üretmeyi he- defliyor; çevre, enerji gibi analizleri işin başında yaparak hem üreticiye hem de yatırımcıya kazandırmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
Pandemi koşullarına rağmen bir önceki yıla göre 2021’de 3 kat büyüme sağladıklarını, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 2021 yılında açıkladığı ‘En Hızlı Büyüyen 100 Firma’ arasında 16’ıncı olarak büyümelerini tescillediklerini hatırlatan Kayan, “Bu yıl, ciromuzu bir önceki yıla göre 4 kat artırmayı hedefliyoruz. 22’si beyaz yakalı ve mühendis, 32’i mavi yakalı olmak üzere 54 kişilik personelimizle hizmet veriyoruz. Hızlı büyümemizin sırrını ‘çözüm üretir, değer yaratır’ mottosuyla hareket etmekte görüyoruz. Yenilikçi ve katma değeri yüksek yarı mamul ve mamul üretimine yönelik Ar-Ge çalışmalarımızı da sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
Tarımsal sanayiye deyatırım yapacaklar
Mekanik tesisat mühendisliğinin tarımsal sanayi alanın- da kullanımının geliştirilmesi amacıyla ortak olarak dahil oldukları Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TDİOSB), 25 bin metrekare sera alanı ve 5 bin metrekare tarımsal sanayi alanı yatırımı yaptıklarını anlatan Kayan, “8 milyon dolarlık bu yatırımımız- la tarımsal sanayiye 125 kişilik bir istihdam sağlamayı planlıyoruz. Ülkemiz ihracatına da yıllık 2 bin tonluk üretim ile 2,5 milyon dolarlık katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
“Ekipmanları yerlileştireceğiz”
Sektörde, yüzde 55’i ithalatla karşılanan makine,cihaz ve ekipmanların yerlileştirilmesi hedefiyle Ar-Ge çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen İrfan İnanç Yıldız ise, “Multidisipliner bir anlayışla çevre mühendisleri, elektrik- elektronik mühendisleri, makine mühendislerinden kurulu Ar-Ge ekibimizle ısıtma ve soğutma alanında makine- cihaz ve ekipman üretimi ve lisanslandırma çalışmaları yapıyoruz. 2023 yılı Eylül ayına kadar sürdürülecek bu çalışmalar sonucunda yeni bir fabrika kuracağız. 2 bin 500 metrekarelik kapalı alanda üretime geçmeyi, 3 milyon dolarlık bir yatırımla 50 kişiye istihdam sağlamayı planlıyoruz. Çalışmalarımızın nihai amacı komşu ülkelere büyük hacimlerde ihracat yapabilmek. Bu konudaki çalışmaların da 2023 Eylül ayında meyvelerini vermesini amaçlıyoruz” açıklamalarında bulundu.