İzmirli sağlıkçılardan, Suriyelilerin sağlık koşullarına tepki
İZMİR Tabip Odası kentteki Suriyeliler başta olmak üzere göçmenlere sağlık hizmeti verilen alanların yetersizliklerine tepki gösterdi. Basın açıklamasını yapan Tabip Odası Genel Sekreteri Mete Güzelant, “Doktor ve hemşire masası ile sandalyesi yoktur. Evrak kaydı bu nedenle muayene masası üzerinde yapılabilmektedir. Poliklinik yapmak üzere boş arsaya yerleştirilen bir konteynıra aylardır bir yer bulunamamaktadır" dedi.
Tabip Odası'nda basın açıklamasını yapan Genel Sekreter Mete Güzelant, bu yüzyılın en büyük göç dalgasının yaşandığı acı gerçeğinin tanığı olduğunu söyledi. Mete Güzelant, “Başta Suriye olmak üzere Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden milyonlarca insan ülkelerinde yaşanan iç savaşlardan, kırımlardan ve sefalet ortamından kaçarak Avrupa ülkelerine doğru büyük bir yürüyüş başlatmışlardır. Ne yazık ki binlerce insan bu yolda hastalanmış, sakatlanmış ya da yaşamını yitirmiştir. Bu çok büyük bir trajedidir. Sığınmacıların yerleştiği yerlerdin birisi İzmir'dir. Kentte Göçmen idaresine bağlı Göçmen Geri Gönderme Merkezi ile Altındağ'daki sağlık biriminde çalışan meslektaşlarımız büyük bir özveri ile sağlık hizmeti veriyorlar. Geri Gönderme Merkezi'ndeki sağlık hizmeti depo niyetiyle kullanılan bir koridorda verilmektedir. Doktor ve hemşire masası ile sandalyesi yoktur. Evrak kaydı bu nedenle muayene masası üzerinde yapılabilmektedir. Poliklinik yapmak üzere boş bir arsaya yerleştirilen bir konteynıra aylardır bir yer bulunamamaktadır. Sorun acilen çözülmezse, kısa süreliğine gidilse bile aynı kötü ortamda çalışmaya devam edilmek durumunda kalınacaktır" dedi.
Altındağ'daki sağlık ocağı ile ilgili de bilgi veren Mete Güzelant, “Bu birime çoğunluğu çocuk ve gebeler olmak üzere, aşılamanın yapıldığı günlerde yaklaşık olarak 150, diğer günlerde ise 100 dolayında hasta başvurmaktadır. Belediye seçimleri öncesinde kanımızca seçimkondu olarak açılan bu sağlık merkezi 44 metrekaralik çok eski, tek katlı bir yapıdır. Bekleme alanı olmadığından kayıt odası bekleme odasına çevrilmiştir. Muayene odası çok küçük olup her türlü işlem burada yapılmaya çalışılmaktadır. İçinde birçok şeyin bulunduğu ve depo olarak kullanılan alan ise aşı ve emzirme alanıdır aynı zamanda. En çok gebelerin başvurduğu bu poliklinik deposundaki Jinekolojik masa yer darlığından dışarı çıkarılmıştır. Bu sıkıntıları İl Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri ile paylaştık. Onlar da 'sıkıntıları bildiklerini ve çözüm için çaba gösterdiklerini, buraların sağlık hizmetine uygun olmadığını ve uygun yerler aradıklarını' bizimle paylaştılar. Bizler, yetkilileri, sağlık çalışanlarının istem ve uyarılarını önemle ve samimiyetle dikkate almaya çalıştık, bu çabaların sürüncemede kalmamasını ve en kısa sürede sonuç vermesini bekliyoruz. Başta Sayın Vali olmak üzere tüm ilgilileri konuya sahip çıkmaya, çözüm bulmaya ve zaten büyük sıkıntı ve acılar içinde olan bu insanlara insan onuruna yakışır bir sağlık ortamı oluşturmak üzere çaba göstermeye davet ediyoruz" dedi. (DHA)