Ortaca Belediyesi tarafından işletilen İztuzu Plajı, 11 Haziran 2014 tarihinde Muğla Valiliği bünyesinde kurulmuş olan, Muğla Çevre Koruma Vakfı Turizm Limited Şirketinin (MUÇEV) yaptığı ihaleyle, özel girişim DALÇEV'e verdi. Bunun üzerine Ortaca Belediyesi ihalenin iptali için Muğla 1'inci İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, ihalenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Karşı tarafın itirazı üzerine aynı mahkeme bu defa yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı.
MUÇEV, 10 Kasım 2014 tarihinde İztuzu'nun boşaltılması için belediyeye yazı gönderdi. Belediyenin tesislerdeki demirbaşların envanterinin çıkarılması için ek süre talebi üzerine işlem, 10 gün ertelendi. Bir süre sonra da mahkeme, Ortaca Belediyesi'nin talebi üzerine tahliye kararının yürütmesini durdurdu. Belediyenin, valilik aleyhinde Muğla 2'nci İdare Mahkemesi'ne açtığı davada ise plajın kiralanması işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmişti.
Kararın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İztuzu Plajı'nın işletmesini, imzalanan protokolle Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'ne verdi. Üniversite yetkilileri de geçtiğimiz hafta İztuzu Plajı'nın özel firma tarafından işgal edildiği iddiasıyla tutanak tutarak Ortaca Kaymakamlığı'na şikayette bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı son sözü söyleyip, Muğla Valiliği'ne gönderip, İztuzu Plajı'nın DALÇEV A.Ş. tarafından işgal edildiğini belirtip, kolluk kuvvetleri tarafından acil olarak boşaltılmasını istedi.
DALÇEV'e bir kötü haber de Muğla 1'inci İdare Mahkemesi'nden geldi. Mahkeme, DALÇEV A.Ş.'in İztuzu Plajının işletmesiyle ilgili, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan protokolün iptali istemiyle açtığı davayı oybirliğiyle reddetti.
Mahkemenin 6 Mayıs tarihli kararında İztuzu Plajı gibi yerlerin işletme hakkının özel bütçeli idarelere ihale edilmeksizin verilebileceğinin açıkça düzenlendiği, protokol imzalanan üniversitenin de bu kapsamda olduğu belirtildi. Kararda ayrıca, İztuzu Plajı'nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığının gözetim ve denetiminde bulunduğu, bu nedenle de sözü edilen yerin, nasıl ve kiminle işletilmesi gerektiği konusunda yasal olarak irade sahibi olduğu, ihale dışı olarak bu yerlerin üniversiteye işletme hakkının verilmesinin, ilgili mevzuatta yer aldığı da vurgulanıp, 'Davaya konu işlemde hukuka aykırılık görülmemiştir' denildi.
"GEREKİRSE KARARI TEMYİZE GÖTÜREBİLİRİZ"
İztuzu Plajı'nın üniversiteye bilimsel çalışma için verildiğini ileri süren DALÇEV A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Oruç, işletme hakkının ise kendilerinde olduğunu iddia etti. Oruç, "Üniversitenin bilimsel amaçlı protokolü devam ediyor. Takdir bakanlığımızındır. Ancak üniversite işletme hakkı bizde olan bir numaralı büfede işgalcidir. Bu Yargıtay kararı ile sabittir. Zaten üniversitenin protokol başlığı bilimsel çalışma amaçlı, ticari amaçlı değil" dedi, Oruç, mahkeme kararını temyize götürebileceklerini kaydetti.
"İZTUZU'NDA DALÇEV'İN HİÇBİR HAKKI OLMADIĞI ONAYLANMIŞ OLDU"
İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu Sözcüsü avukat Berna Babaoğlu Ulutaş da kararın sevindirici olduğunu belirtip, "DALÇEV, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na açtığı protokolün iptali davasını DALÇEV kaybetmiştir. Bu karar plajda DALÇEV'in hiçbir hakkı olmadığını bir kez daha onaylamaktadır. Muğla İdare Mahkemesinin 6 Mayıs 2016 tarihli kararına rağmen hala plajı DALÇEV'den tahliye etmeyen yetkililer suç işlemektedir" dedi.