Ege Postası
Geri

Jak Eskinazi, EİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde konuştu: Yatırım yapacaklarda bir tedirginlik var

EİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde konuşan Başkan Eskinazi, 2024 yılının 4 çeyreğinden farklı beklentilerini olduğunu belirtirken toparlanma döneminin üçüncü çeyrek olarak öngördüğünü belirtti. Eskinazi, “Ancak yatırım yapacaklarda bir tedirginlik var. Yatırım yapacaklara yeni kolaylıklar getirilmesi gerekir. İş hayatına yeni sektörler geliyor. Yeni iş yapış şekilleri geliyor. Yeni yatırımlar bu gidişata göre kurgulanmalı. Bize düşen görev bu konuda ihracatçıları yönlendirmek” dedi.
Jak Eskinazi, EİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde konuştu: Yatırım yapacaklarda bir tedirginlik var
Haberler / Ekonomi
10 Ocak 2024 Çarşamba 00:27
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ege İhracatçı Birlikleri 2023 yılında gerçekleştirdiği 18,3 milyar dolarlık ihracata en büyük katkıyı sağlayan 57 firmayı, 21 kategoride 61 ödülle onurlandırdı. Ege İhracatçı Birlikleri “İhracatın Yıldızları Ödül Töreni” Kaya Thermal Otel’de gerçekleşen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi’nin katılım gösterdi. Törenin açılışında konuşuna Eskinazi, “2024 yılının 4 çeyreğinden farklı beklentilerimiz var. İlk çeyrekte döviz kurları üzerindeki baskı, kredi musluklarının açılamaması durumu, dış kaynak gelmeme riski sürecek. İkinci 3 ayda bu parametrelerde hareketlenme olmasını bekliyoruz. Döviz kurlarında ve kredi musluklarında hareketlenmenin yavaş yavaş başlamasını bekliyoruz. 2024’ün üçüncü çeyreğini toparlanma dönemi olarak görüyorum. Bu dönemde ihracatçı için artık taşlar rayına oturacak, fiyatlar daha rasyonel ve daha sağlıklı verilebilecek” şeklinde açıklamalarda bulundu.

TOPARLANMA DÖNEMİ ÜÇÜNÜ ÇEYREKTE

Ekonomik göstergelerin 2024 yılının da yüksek enflasyonla mücadele edileceğini gösterdiğini ifade eden Eskinazi, “En azından ilk yarısında döviz kurlarının düşük seyredeceği bir yıl olacağı ile ilgili ipuçları veriyor. Yüksek enflasyonu kontrol altına almamız için acı ilacı içmemiz gerekiyor. Acı ilacı içerken ölümcül olmamalı, sosyal dengeler bozulmamalı. 2024 yılının 4 çeyreğinden farklı beklentilerimiz var. İlk çeyrekte döviz kurları üzerindeki baskı, kredi musluklarının açılamaması durumu, dış kaynak gelmeme riski sürecek. İkinci 3 ayda bu parametrelerde hareketlenme olmasını bekliyoruz. Döviz kurlarında ve kredi musluklarında hareketlenmenin yavaş yavaş başlamasını bekliyoruz. Çünkü enflasyon devam edecek. Döviz kurlarındaki baskı nedeniyle ithalat artışı da sürecek. İkinci 3 aylık dönemde döviz kurlarında ve finansmana erişimde bir rahatlama bekliyoruz. İhracatçı bir ümitle fiyatı tahmin ederek ona göre fiyat verecek. 2024’ün üçüncü çeyreğini toparlanma dönemi olarak görüyorum. Bu dönemde ihracatçı için artık taşlar rayına oturacak, fiyatlar daha rasyonel ve daha sağlıklı verilebilecek. İhracatçı biraz daha önünü görebilecek. Dördüncü çeyrekte ise belki hafif hafif kar etme dönemi başlayacak. Tüm bunlar 2024 için çizdiğimiz iyimser tablo. Karamsar değilim” şeklinde konuştu.

TARIM SEKTÖRÜ ZİRVEDE

Cumhuriyetimizin 100. Yılında; Türk ekonomisindeki yüksek enflasyon düşük kur baskısı, dünya ekonomisindeki resesyon ve savaşlara rağmen ihracatta mevcudu korudukları bir yılı geride bıraktıklarını belirten Eskinazi, “Ege İhracatçı Birlileri olarak 2023 yılında 18,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek 2022 yılı ihracat performansımızı tekrarladık. Ticaret Bakanlığımızın bu yıl ilk kez açıkladığı iller bazında üretimin baz alındığı istatistiklere göre Ege Bölgemiz 42,6 milyar dolar ihracata imza attı. Türkiye’nin 255 milyar 808 milyon dolarlık ihracatına en çok katkı sağlayan ikinci bölge olduk. Ege İhracatçı Birliklerimizin ihracatına sektörler bazında baktığımızda; Tarım sektörlerimiz ihracatlarını yüzde 9’luk artışla 6,7 milyar dolardan 7,3 milyar dolara taşıdılar ve Ege İhracatçı Birliklerimizin ihracatının düşmesini önlediler. Sanayi sektörlerimiz 9 milyar 877 milyon dolarlık dövizi ülkemize kazandırırken, Madencilik sektörümüz 1 milyar 66 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 215 ülke ve gümrüklü bölgeye ihracat yaptık” diye konuştu. 

YATIRIMA DEVAM ETMELİYİZ

Türkiye’nin 2024 rekabetçi olabilmesi için yatırımlara devam etmesi gerektiğini belirten Eskinazi, “Ancak yatırım yapacaklarda bir tedirginlik var. Yatırım yapacaklara yeni kolaylıklar getirilmesi gerekir. İş hayatına yeni sektörler geliyor. Yeni iş yapış şekilleri geliyor. Yeni yatırımlar bu gidişata göre kurgulanmalı. Bize düşen görev bu konuda ihracatçıları yönlendirmek” dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde (EİB) 2023 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren birinci firma, Petkim; ikinci firma Pergamon Status; üçüncü firma ise Kocaer Çelik oldu. Öte yandan en fazla ihracat gerçekleştiren dış ticaret sermaye şirketi ise Pergamon Status olarak kayıtlara geçti.

Kategorilerine göre en fazla ihracat yapan şirketler ise sırasıyla şöyle:

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği,

1-Kocaer Çelik

2-Başak Metal

3-İzmir Demir Çelik Sanayi oldu

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği

1-Lider Deri

2- Sepiciler Çaybaşı Deri

3- Agamoda Deri

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği

1-Üniteks Tekstil

2-Sun Tekstil

3-Roteks Tekstil

Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği

1-Abalıoğlu Yağ

2- Yonca Gıda

3-Küçükbay Yağ

Ege Kuru Meyve Mamulleri İhracatçıları Birliği

1-Özgür Tarım

2-Osman Akça Tarım Ürünleri

3-Pagysa Pamuk

Ege Maden İhracatçıları Birliği

1-Kaltun Madencilik

2-İnter Abrasiv

3-Ctc Enerji Madencilik

Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği

1-Tetra Pak

2-MM Graphia

3-Tze Global

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği

1-Gümüşdoğa Su Ürünleri

2-Kılıç Deniz Ürünleri

3-Noordzee Ürünleri

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği

1-Egecot Tarım

2-Menderes Tekstil

3-Balta Floorcoverıng

Ege Tütün İhracatçıları Birliği

1-JTI Tütün

2-British American Tobacco

3- Philip Morris

Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği

1-Uçak Kardeşler

2-Treko

3-Sibaş

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği

1-Verde

2-Marbil

3-Kozaklı

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası