Ege Postası
Geri

Japan bakan istifa çağrılarına kulak tıkadı

Nazi gafı nedeniyle istifa çağrılarının hedefinde olan Japonya Başbakan Yardımcısı Taro Aso, görevinden ayrılmak gibi bir niyetinin olmadığını söyledi. Gaflarıyla ünlü bir isim olan Aso, geçtiğimiz Pazartesi günü bir düşünce kuruluşunda...
Japan bakan istifa çağrılarına kulak tıkadı
Haberler / Dünya
2 Ağustos 2013 Cuma 09:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Nazi gafı nedeniyle istifa çağrılarının hedefinde olan Japonya Başbakan Yardımcısı Taro Aso, görevinden ayrılmak gibi bir niyetinin olmadığını söyledi.

Gaflarıyla ünlü bir isim olan Aso, geçtiğimiz Pazartesi günü bir düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yürürlükte olan ve pasifist olarak bilinen anayasayı değiştirmede Nazilerin uyguladığı taktiklerden yararlanılabileceğini öne sürmüştü. Aso, "Japonya'nın anayasasını değiştirme fikrine önce basın tepki gösterdi. Ardından Çin ve Güney Kore. Almanya'nın Weimar anayasası, kimsenin dikkatini çekmeden Naziler tarafından değiştirildi. Nazilerin taktiklerine neden bakmayalım ki'" diye konuşmuştu. Bu açıklamaların tepki çekmesi üzerine Aso dün basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Nazi ifadesinin yanlış anlaşıldığını savundu. Aso, "Nazi yönetimine ilişkin ifadelerimin yanlış anlaşılması üzüntü verici. Açıklamanın geneline bakılırsa Nazilere karşı nasıl olumsuz ifadelerim olduğu görülecek. Yine de Nazilerle ilgili ifademi geri çekiyorum." dedi.

MUHALEFET TEPKİ GÖSTERDİ
Maliye Bakanı da olan Taro Aso, ifadelerine geri çekmesi rağmen tepkileri dindiremedi. İfadeleri nedeniyle özür dilemeyi düşünmediğini belirten Aso, "Görevimden ayrılmayı düşünmüyorum." diye de ekledi. Hükümet sözcüsü Yoshihide Suga, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Tokyo'nun barışı ve insan haklarını savunduğunu belirterek, "Kabine üyeleri, görevlerinin farkında ve tartışmalı ifadeler kullanmaktan da kaçınmalı." şeklinde konuştu. Taro Aso'nun ifadelerini geri çektiğini de hatırlatan Suga, Aso'nun istifa etmesine gerek olmadığını vurguladı.

Bakan Aso'nun gafına Güney Kore ve Yahudi örgütlerin ardından muhalefet de tepki gösterdi. Japonya Demokrasi Partisi Genel Sekreteri Akihiro Ohata, Aso'nun ifadelerinin "Nazileri övüyor" gibi durduğunu belirterek bunun "kabul edilemez" olduğunu vurguladı. Sosyal Demokrasi Partisi Genel Sekreteri Seiji Mataichi de Aso'yu tarih bilgisi olmamakla eleştirdi.

Başbakan Yardımcısı Aso, gaflarıyla kabinenin dikkat çeken bir ismi. Aso, ölümcül hastalıkları pençesindeki yaşlıların topluma yük olmak yerine ölmeyi tercih etmeleri gerektiğini savunmuştu. Aso, tartışmalı diğer bir ifadesinde de ideal bir ülkenin "zengin Yahudileri" çeken bir ülke olduğunu söylemişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası