Ege Postası
Geri

Japon lider, muhalefetten anayasa desteği bekliyor

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yürürlükte olan anayasayı değiştirme girişimi için muhalefetteki Demokrasi Partisi vekillerini ikna etmeye çalışacağını söyledi.Polonya'yı ziyareti sırasında konuşan Başbakan...
Japon lider, muhalefetten anayasa desteği bekliyor
Haberler / Dünya
17 Haziran 2013 Pazartesi 10:29
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Japonya Başbakanı Şinzo Abe, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yürürlükte olan anayasayı değiştirme girişimi için muhalefetteki Demokrasi Partisi vekillerini ikna etmeye çalışacağını söyledi.

Polonya'yı ziyareti sırasında konuşan Başbakan Abe, anayasa değişikliği için meclisin iki kanadında da üçte iki çoğunluğu sağlamaya çalışacağını belirtti. İktidardaki Liberal Demokratlar (LDP) ve koalisyon ortağı Yeni Adalet Partisi'nin desteğiyle anayasa değişikliğini gerçekleştirmeyeceklerini belirten Abe, "Diriliş Partisi ve Senin Partin'in yanı sıra Demokrasi Partisi'nin de desteğini sağlamamız gerekiyor." diye konuştu. Liberal Demokratlar ve Yeni Adalet Partisi, meclisin alt kanadında üçte iki çoğunluğa sahip. Ancak Budist bir grupla bağlantılı olan Yeni Adalet Partisi, "barışçıl" diye nitelendirilen anayasanın değiştirilmesine karşı duruyor.

Liberal Demokratlar, anayasa değişikliğine 96. maddeyle başlayıp ardından da ünlü 9. maddeyi değiştirmeyi hedefliyor. Doksan altıncı madde, anayasanın nasıl değiştirilebileceğine yönelik hükümleri içeriyor. Buna göre, meclisin iki kanadının da 3'te 2 çoğunlukla değişikliğe evet demesi, ardından da referandumda basit çoğunluk gerekiyor. LDP, meclisteki şartı yüzde 51'e indirmeyi planlıyor. Japonya'nın anayasası, 2. Dünya Savaşı'nın ardından ABD tarafından yazılmıştı. Ünlü 9. madde, Tokyo'nun savaşı uluslararası sorunları çözmede bir yöntem olarak kullanmasını yasaklıyor. Ayrıca ordunun kurulmaması, sadece öz güvenlik güçlerinin kurulabileceği gibi ifadeler bulunuyor. Bu maddenin değiştirilmesi yönündeki isteğin en önemli nedeninin ise Çin'in artan askeri tehdidine karşı cevap verebilmek olduğu yorumları yapılıyor.

Başbakan Şinzo Abe, kabine değişikliğinin gündemde olmadığını söyledi. Önceliğinin Tokyo'daki meclis ve Senato seçimleri olduğunu vurgulayan Şinzo Abe, bu seçimlerin ardından kabine değişikliğini yapıp yapmamaya karar vereceğine işaret etti. Abe, "Şimdilik gündemimde kabine değişikliği yok." dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası