İZMİR- İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Büro Amirliği ekipleri, geçen Temmuz ayında, ÖSYM'nin düzenlediği LYS, UDS, KPDS ve özellikle de KPSS sınavlarında usulsüzlük yapıldığını tespit edince harekete geçmişti. KPSS'nin yapıldığı saatlerde, İzmir'in de aralarında bulunduğu 8 ilde gerçekleştirilen operasyonun ilk ayağında, 34 kişi yakalanırken, 21'i tutuklanmıştı. Soruşturma kapsamında, 'Joker' adı verilen şebeke elemanlarının, para karşılığında ve sahte belgelerle yerlerine sınava girdikleri terör örgütü PKK sempatizanlarının devletin bakanlıklar dahil önemli birimlerine girmelerini sağladıkları saptandı. Operasyonun ardından kayıplara karışan şebekenin lideri M.K.Ö.'nün (65) peşini bırakmayan ekipler, geçen cuma günü, İstanbul'da olduğunu belirledi. Takip sonucu, Ziraat Mühendisi M.K.Ö., yakalanıp gözaltına alındı. Adliyeye sevkedilen M.K.Ö., tutuklandı.
ÖSYM ÇALIŞANI DA VAR
ÖSYM ile kurulan bağlantı ve elebaşı M.K.Ö.'nün ifadelerinden yola çıkan polis, bugün, sabah saatlerinde ikinci operasyon için düğmeye bastı. İzmir, Diyarbakır, İstanbul, Ankara, Van ve Kütahya'da önceden belirlenen yerlere yapılan baskınlarda, 6'sı öğretmen, 3'ü araştırma görevlisi, 1'i ÖSYM görevlisi 19 kişi, gözaltına alındı. Yurtdışında bulundukları belirlenen iki şüpheli hakkında da yakalama kararı çıkartıldı. Diyarbakır Dicle, Mardin ve Marmara Üniversitesi'nde görevli araştırma görevlilerinin, 'Joker' olarak başkalarının yerlerine sınavlara girdikleri ortaya çıkarıldı. Öğretmenlerin de, kendileri yerine başkalarını sınava sokan kişiler olduğu belirlendi. Şüphelilerden Diyarbakır ÖSYM Temsilciliği'nde görevli A.E.'nin de, organizasyonda aracı konumda olduğu saptandı. Gözaltındaki zanlıların sorgularının sürdüğü, işlemlerinin ardından adliyeye sevkedilecekleri bildirildi.
FAKÜLTEYE GÖRE TARİFE
Soruşturmasını sürdüren polisin, ÖSYM'nin sınavlarla ilgili veri tabanını incelemeye aldığı, şu ana kadar 160 kişinin yerine sınava girildiğinin ortaya çıkarıldığı öğrenildi. Şebekenin 7 yıldır sınavlarda bu şekilde faaliyette bulunduğu, pişman olan jokerleri, terör örgütü PKK ile tehdit ve baskı oluşturdukları bildirildi. Şebekenin PKK'ya para aktarımının incelenmeye alındığı, Tıp fakültesine girmek isteyenden 60 bin dolar, diğer fakültelere girmek isteyenlere ise en az 20 bin dolar olmak kaydıyla tarife uygulandığı kaydedildi. Gözaltındaki zanlılardan 8'inin terör örgütü PKK ile ilgili poliste suç kayıtlarının da bulunduğu bildirildi.
SAVUNMASI ŞAŞIRTTI
Aynı şekilde poliste terör kaydı bulunan şebekenin lideri M.K.Ö.'nün, bu yolla elde ettiği mal varlığı da dikkat çekti. Üzerine 38 ayrı tapu bulunan M.K.Ö.'nün mal varlığına mahkeme kararıyla tedbir konuldu. Sorgusunda suçunu itiraf eden M.K.Ö.'nün, "Gençlerin dağa çıkıp terörist olmaması için, eğitim görmeleri amacıyla bu yola başvurdum" dediği öğrenildi. Ancak M.K.Ö.'nün bu ifadesine karşılık şebekenin çalışma şeklinin tam tersi olduğunun saptandığı vurgulandı. (DHA)